Hidegtálak

A témát ebben részben 'Gasztronómia' klarensz hozta létre. Ekkor: 2014. március 18..

  1. klarensz / Moderator Vezetőségi tag

    Csatlakozott:
    2012. június 27.
    Hozzászólások:
    16,928
    Kapott lájkok:
    2,488
    Beküldött adatlapok:
    0
    Nem:
  2. Termeszet /

    Csatlakozott:
    2018. július 21.
    Hozzászólások:
    45,737
    Kapott lájkok:
    273
    Beküldött adatlapok:
    0
    Nem:
    Férfi
    KLASSZIKUS HIDEGTÁL

    [​IMG]


    HOZZÁVALÓK

    • Franciasaláta:
    • 3 darab sárgarépa
    • 3 darab fehérrépa
    • 20 dkg zöldborsó
    • 2 darab krumpli
    • 2 darab alma
    • 3 darab kisebb savanyú uborka
    • Tartármártás:
    • 3 darab tojás
    • 2,5 dl étolaj
    • csipet só
    • 1 evőkanál mustár
    • fehér bors
    • citromlé
    • 1 dl tejföl
    • mustár
    • cukor
    • bors
    • citromlé
    • Kaszinótojás:
    • 8 darab főtt tojás
    • tartármártás
    • petrezselyemzöld
    • Besamelmártás: 2 dkg vaj
    • 2 evőkanál liszt
    • 2 dl tej
    • cukor
    • bors
    • torma
    • Sonkatekercs:
    • 10 szelet sonka
    • besamel


    ELKÉSZÍTÉS

    • A 3 tojásból és az olajból sűrű majonézt készítünk, amit összekeverünk 1 dl tejföllel, ízesítjük mustárral, cukorral, őrölt borssal, pici sóval és citromlével.
    • A sárgarépát és a fehérrépát megpucoljuk, kis kockákra vágjuk, és enyhén sós, forrásban lévő vízben megfőzzük. (Vigyázzunk, ne főjjön szét!). Szűrőkanál segítségével egy mély tálba szedjük a megfőtt répakockákat, majd a vízbe szórjuk a borsót. Ha az is megfőtt kiszedjük, és a burgonyákat is megfőzzük a vízben. Ha a zöldségek kihűltek, hozzákockázzuk a héjában főtt, meghámozott burgonyát, az almát és az uborkát, majd leöntjük a tartármártás 2/3-ad részével, és alaposan összekeverjük. (A maradék 1/3-ad tartár a kaszinótojáshoz kell majd)
    • A tojásokat keményre főzzük, meghámozzuk, félbevágjuk, majd a sárgájukat kikaparjuk, sózzuk, borsozzuk és annyi tartárt adunk hozzá, hogy krémes állagú legyen, az apróra vágott petrezselymet hozzáadva habosra keverjük.
    • A tojáskrémet visszatöltjük a tojásfehérjék üregébe, és a töltött felükkel lefelé a franciasalátára rakosgatjuk őket, majd a maradék 1/3-ad tartármártást vékony sugárban rájuk csorgatjuk, úgy, hogy mindenütt befedje.
    • Besamel mártást készítünk: 2 dkg vajon megpirítunk 2 evőkanál lisztet, felengedjük 2 dl hideg tejjel, és állandóan kevergetve sűrű mártássá forraljuk. Ha kihűlt ízlés szerinti mennyiségben hozzákeverjük az ecetes tormát, picit cukrozzuk, sózzuk és borsozzuk. Az ízesített besamellel megtöltjük a sonkaszeleteket, felgöngyöljük roládnak, és a tálra rakjuk. A maradék krémet habzsákba tesszük, a sonkatekercs végeit és tetejét megdíszítjük vele, és petrezselyemzölddel megszórjuk.