A retek alacsony energiatartalma miatt a fogyókúrák, de az egészséges, súlymegtartó táplálkozás fontos része is lehet. Gyermekkorunk kedvenc zöldségei közé tartozik a friss, ropogós hónapos retek, amely az elsők között jelezte: megérkezett a tavasz. Ma már több társával együtt szinte egész évben kapható ez a finom zöldségféle, és óvja-védi egészségünket - persze, csak ha rendszeresen szerepel étrendünkben. 1. A világon mindenhol megtalálható a retek: a jéghideg tundráktól kezdve a sivatagokig bárhol megterem, és szívesen is fogyasztják. Feltételezések szerint őshazája Észak-Kína vagy a Közel-Kelet lehetett, de Afrikában és Európában is évezredek óta ismerik. A legtöbb helyen gyógyító hatást tulajdonítanak neki, de a középkorban például vágyfokozóként is használták. 2. A természetes módszerekben hívők előszeretettel ajánlják a retket ízületi gyulladások, köszvényes panaszok és reuma ellen. Ennek alapja a benne rejlő illóolajak méregtelenítő-tisztító hatása. Sokan esküsznek arra, hogy a kora tavaszi, enyhébb tünetekkel járó virágpor-allergia ellen is hatékony. 3. Alacsony energiatartalma miatt a fogyókúrák, de az egészséges, súlymegtartó táplálkozás fontos része is lehet. 10 dekagramm retek átlagosan mindössze 15-20 kalória, ami még a zöldségek között sem számít soknak. Bátran együnk belőle sokat, de vigyázzunk a sózással, mert az egészségtelenné teheti! [TD="width: 5"] [/TD] [TD="align: center"][/TD] [TD="width: 5"] [/TD] [TD="width: 5"] [/TD] 10 érdekes tény a retekről (Fotó: Europress) [TD="width: 5"] [/TD] 4. Az élelmiszer-kutatók szerint a retekfélékben található mustárolaj-glikozidok már egy-két adag esetén is jótékonyak lehetnek. Ezek a vegyületek ugyanis antibakteriális hatásúak, és a mikroszkopikus gombák szaporodását is gátolják. Mivel sok tavaszi meghűléses betegséget baktérium okoz, a retek az ilyen problémák természetes gyógyszere. 5. Sok A- és B-vitamint, ezenkívül káliumot és foszfort tartalmaz. Az A-vitamin a bőrünket és látásunkat védi, a B-csoport tagjai pedig az anyagcserében játszanak szerepet. A foszfor idegrendszerünk normális működéséért felel, a kálium a vérnyomást normalizálja és segíti az izmok munkáját. 6. Igazi C-vitamin-bomba: a hónapos retek egy adagjában benne van a felnőttek számára ajánlott napi mennyiség száz százaléka! Míg korábban a skorbut megelőzésére használták, ma inkább az antioxidáns hatását használhatjuk ki. A C-vitamin ugyanis segít közömbösíteni a szervezetünkben stressz vagy környezeti hatások miatt keletkező szabadgyököket. 7. A retek akkor is segíthet, ha előző este egy kicsit többet ittunk a kelleténél. Az alkohol lebontásakor keletkező vegyületek miatti fejfájást csillapításában ugyanis a legfontosabb a máj méregtelenítő munkája, amelyet a retek gyorsabb tempóra ösztönözhet. Persze csak akkor hatásos, ha a sok folyadékot iszunk, így is segítve a méreganyagok távozását a szervezetből. 8. A benne található illóolajoknak köszönhetően a retek vizelethajtó hatású, serkenti a máj munkáját, gátolja a puffadást. Kifejezetten jó hatással van az epe elválasztásra, ezért epebántalmaktól szenvedőknek minden nap ajánlott enni belőle egy keveset. Egyesek finom, vízoldékony rostjai miatt hasmenés esetén is javasolják, de a múlt század elején - még az antibiotikumok feltalálása előtt - a sült retket tartották a tüdőbaj gyógyszerének. 9. Az enyhébb, száraz köhögésre természetes megoldást nyújthat a következő tipp: egy nagyobb retek közepét vájjuk ki, töltsük meg mézzel, hagyjuk néhány órát állni, majd a mézet kanalanként fogyasszuk el! A retek kioldódó nedvei ugyanis nyákoldó, köptető hatásúak. 10. Még mindig nem fogyott el az összes retek a hűtőből? Akkor a maradékot használhatjuk külsőleg is: a megtisztított, vékony szeletekre vágott és alaposan megsózott retek levét ugyanis régóta használják a bőrön megjelenő kisebb pigmentfoltocskák elhalványítására.[h=3]http://www.hazipatika.com/taplalkozas/fokuszban_husvet/cikkek/10_erdekes_teny_a_retekrol/20140403114358[/h]