Sziasztok! Gondoltam kicsikét meg örökitem nagyszerü énekes. A világ legsikeresebb hawaii zenésze élete utolsó időszakában nem tudott mit kezdeni elképesztő túlsúlyával. Az egész világon imádják Israel Kamakawiwo'ole Somewhere over the Rainbow című dalát, amit a mai napig előszeretettel használnak fel különféle reklámokban és filmekben. A gyönyörű slágert eredetileg Judy Garland énekelte el az 1939-es Óz, a csodák csodája című filmben, a hawaii énekes pedig ehhez adta hozzá Louis Armstrong What a Wonderful World című örökzöld slágerét. Az 1959-ben született Kamakawiwo'olét Hawaii leghíresebb zenészeként tartják számon, aki óriási hatást gyakorolt a hawaii könnyűzene előadóira. Nemcsak énekesként tett szert nagy hírnévre: virtuóz módon játszott a hawaii gitárként is ismert négyhúros hangszeren, az ukulelén. Népzenei stílusát pedig sikeresen ötvözte a jazz és a reggae elemeivel. A kilencvenes évek egyik legnagyobb dala az övé Kamakawiwo'ole – vagy Iz, ahogyan becézték - a hetvenes-nyolcvanas években Skippy nevű testvérével alapított egy együttest, amellyel nagy népszerűségre tettek szert hazájukban. Első szólólemezét 1990-ben jelentette meg, az igazi áttörést pedig az 1993-as Facing Future című album hozta meg számára, amelyen a Somewhere over the Rainbow című dal is szerepelt. 2005-ben ez a lemez Hawaii történetében elsőként ért el platinaminősítést az Egyesült Államokban, ahol több mint egymillió példányt adtak el belőle. Ám hiába a sikerek és Iz magával ragadó személyisége, ami zenéjén keresztül is sugárzott - utolsó éveiben kóros elhízás nehezítette meg életét. Közel kétméteres magassága ellenére előfordult, hogy mintegy 350 kilogrammot nyomott.
Bizony sokszor meghallgattam és meghallgatom még most is. A hasonló típusú nótákhoz kellemes hangja volt. Én szerettem és szeretem!
Nagyon szép tiszta hangja volt. Főleg a lassú számokat tudta jól énekelni. Szeretem a hasonló zenéket.