Hmm ez Érdekes A Ceausescu Házaspárt Kivégző Ejtőernyős Vallomása.

A témát ebben részben 'Hírek a Nagyvilágból' nonoka hozta létre. Ekkor: 2014. december 09..

1. nonoka /

Kapott lájkok:
    2,448
    Beküldött adatlapok:
    0
    Nem:
    Fegyvertelen embereket ölni nehéz dolog

„A miniszter megkérdezte: «parancsnok, meg tudod ezt tenni? » Azt mondtam, «igen». Mit mondhattam volna?"

Ionel Boeru ejtőernyős önkéntesnek jelentkezett arra küldetésre, amelyről kiderült, hogy nem más, mint a Ceauşescu házaspár kivégzése. A Guardiannak adott interjúban elmesélte: ma is „ideges", amikor erről beszél. Szerinte „sokkal nehezebb fegyvertelen embereket ölni", és senkinek nem kívánja ezt a tapasztalatot.

Boeru keze enyhén remeg, miközben arról a napról mesél, amikor egy udvaron, egy vécé mögött, a kegyetlen hidegben lelőtte a diktátort, és feleségét, Elenát – írja Emma Graham-Harrison, az interjú készítője.

A per helyszíne (fotó: Youtube)

1989 karácsonyán ő biztosította az őrséget a Ceauşescu házaspár melodrámába illő kirakatpere során, miközben a diktátor az Internacionálét énekelte, felesége pedig – aki kevésbé tudott uralkodni érzelmein – obszcén kifejezéseket üvöltött egy gúnyos szakaszvezető felé. Falhoz állította őket, és egy Kalasnyikovval végzett velük.

Minden olyan hamar történt, hogy a pert videóra rögzítő katonai újságíró csak az utolsó sorozatlövést, és a földre leesett holttesteket tudta lefilmezni. Ez a néhány másodperc azonban teljesen beárnyékolta az azóta megöregedett ejtőernyős életét – számol be a Guardian.

„Még mindig ideges vagyok, amikor erről beszélek", meséli, miközben egy konyakos pohárral játszik. „Kioltottam két életet. Ez óriási dolog. Háborúban ez rendben van, de amikor fegyvertelen embereket ölsz meg, az nehezebb. Senkinek nem kívánok hasonlót, még akkor sem, ha nekem mesterségem az emberölés", teszi hozzá.

A perről megörökített felvételen látható szolid, bajuszos éber katona, aki azóta telt nagyapává vált nem sajnálja, hogy véget vetett a félelmen alapuló Ceauşescu-rezsimnek. A családja azok közé a családok közé tartozik, akiket meghurcolt a rendszer, írja Graham-Harrison.

Ionel Boeru (fotó: click.ro)

„A nagyapám pap volt, egy olyan liberális, aki élete során sokat ült börtönben"– mondja Boeru, hozzátéve, hogy valóban boldog volt az események után, boldog, hogy a rendszer megváltozott, és hogy Ceauşescu meghalt.

Annak, hogy az elmúlt évszázad legnevesebb hóhérai közé tartozz, ára van – kommentálja a Guardian: ez a dolog intimitásába, békéjébe és egy olyan nővel való házasságába került, akit aggodalommal töltött el ijesztő hírneve.

Boeru úgy hiszi, az ő puskagolyói ölték meg a házaspárt, mivel amikor elkezdett tüzelni, a kivégző osztag három tagjának egyike néhány másodpercig leblokkolt, a másik pedig elfelejtette automatára állítani a fegyverét.

A „még mindig nagyon szerelmes" pár azt kérte, hogy együtt haljon meg, mintegy dacolva az ítélettel, amely a külön-külön történő kivégzést írta elő.

„Nagyon hamar lelőttem őket. Úgy érzem, segítettem nekik méltósággal meghalni" – mondja Boeru, aki arra számított, hogy azokat is el fogják takarítani, akik a merész kivégzést végrehajtották.

Az ő generációja, a kommunizmus és az emberi kegyetlenség szellemében nevelt románok nem értékelik egyáltalán a politikai felfordulás árát – írja a lap.„Minden forradalom vért követel. A forradalom pedig felfalja hőseit. Ezt nem felejtheted el" – mondja mosolyogva az egykori katona.

A 31 éves Boeru egy elit ejtőernyős alakulat tisztje volt, amikor karácsonykor önkéntesként jelentkezett egy titokzatos küldetésre. Néhány perccel azelőtt kapták meg a parancsot, hogy a kölnibe "mártózott" Nicolae Ceauşescuval találkoztak volna, akik néhány nappal azelőtt még a teljhatalmú vezető volt. „A miniszter megkérdezte: «kapitány, meg tudod ezt tenni? » Azt mondtam, «igen». Mit mondhattam volna?" – meséli.

Románia, a kommunista vezetését az utolsók között megdöntő kelet-európai szatellit-államok egyike, egyre mélyebbre süllyedt a káoszban. Boeru alakulata titokban követte a forradalom történéseit, a Szabad Európa Rádióban – magyarázza a Guardian.

December 21-én az egész alakulatot arra kényszerítették, hogy hűséget esküdjön annak az embernek, akit Boeru nem sok idő múlva kivégzett. A következő napon sokkos állapotban figyelték, amint a kommunista párt központját, a Központi Bizottság szürke épületét bevették a tüntetők, Ceauşescu pedig feleségével együtt, helikopterrel menekült.

„A katonák sírtak a boldogságtól, olyan embereket, akikről azt hitted előzőleg, hogy egyetértenek a rendszerrel, teljesen letaglózták az érzelmeik. Elővettük az elrejtett alkoholt, egy nagyon rossz minőségű konyakot, és ittunk" – folytatja Boeru.

Majd több napig unatkozva, ám feszülten várakoztak a kaszárnyában. „Képzeld el, mi lenne, ha lelőhetném Ceauşescut. Ha rátenném a kezem, mit tennék vele" – mondta egy barátja. Dorin Cîrlan volt az illető, aki másnap önkéntesen jelentkezett a kivégzőosztagba.

A Guardian szerint rossz előjelű kívánság volt, ugyanis a pert követő repülés során a helikopter tömve volt ügyészekkel, bírákkal, és magas rangú beosztottakkal. „Nem volt hely a helikopterben, ezért Cîrlan a hullákon volt kénytelen ülni, ő az, akit a legnagyobb trauma ért" – mondja Boeru. „Mindenki cserélni szeretett volna velünk akkor. Most már senki nem akar".
    Kolozsváros - A Ceausescu házaspárt kivégző ejtőernyős vallomása - .

• Like Like x 3