Amerikai tudósok szerint a kakaóbabban lévő flavonol kimondottan jótékony hatással van a memóriára. A csokoládéevés még a rendszeres edzésnél is nagyobb mértékben javítja az agyműködést – írja a Nature Neuroscience cikkére hivatkozva a MindBodyGreen. Sajnos, a Columbiai Egyetem és az NYU kutatói szerint ahhoz, hogy kedvenc édességünk – pontosabban az annak fő alapanyagául szolgáló kakaóbab egyik hatóanyaga – kifejthesse áldásos hatásait, legalább napi egy kiló tiszta, finomítatlan kakaóport, vagy húsz kiló csokiszeletet kellene elfogyasztanunk. Márpedig ekkora mennyiséggel még a legelvetemültebb nassolók sem tudnának egykönnyen megbirkózni. A kutatók laboratóriumi kísérleteik során három hónapon keresztül napi rendszerességgel adtak kakaóporból kivont flavonolt 50 és 69 év közötti, egészséges tesztalanyaiknak. A résztevők fele csak kis, a másik felük viszont kiadós adagot kapott; utóbbiaknak jelentősen javult a memóriájuk. A tudósok meglepve tapasztalták, hogy a csokoládéval ellentéten a napi rendszeres testedzés egyáltalán nem javította az idős emberek agyműködését. Ami több mint meglepő, hiszen az eddigi kutatások szerint a testmozgás alapvetően pozitív hatással van a kognitív funkciókra.