A galaxis őrzői kritika A hős ötös a harmadik osztályból Írta: Kenobi Az Űrlord, az izomagy, a zöldre váltott Avatar, az egymondatos fa és a poéngyáros mosómedve szövetségével félelmetes csapat verbuválódott a galaxisban. Minden idők legidiótább társasága száll szembe a gonosszal, a végeredmény ezért nem lehet kérdéses. A Marvel fejesei pedig újfent bizonyítják a népi regulát, mely szerint szemesnek áll a világ. Mert voltak merszek és jó érzékkel rángattak elő új hősöket a képregények világából. Aki kockáztat ugye, az sok pénzt zsebelhet. Az érem másik oldala a méretes pofára esés réme lehetett, de hát ki gondolna kudarcra egy Marvel film esetében? Már régóta tudjuk, a stúdió, amibe fog, az bizony sikerre van ítélve. Lassan, biztosan építkezve termelik futószalagon filmjeiket. Képregény figurákból, szuperhősökből meg tömve a padlás, az utánpótlás tehát évekig biztosított. Mellesleg bátrak is a pénzeszsákok urai. A galaxis őrzői előzményfilmek nélkül, úgy szemtől szembe durrant be a köztudatba. A srácok kalandjainak dirigálására pedig felkérték a rendezésben vékony piskótának számító James Gunn urat. A hajzselével valószínűleg komoly barátságot ápoló rendező mellékesen a film forgatókönyvébe is beleszövegelt rendesen. Így azon izgalmas helyzet állt elő, hogy 170 millió dollárt merészeltek tenni egy fiatal és viszonylag rutintalan fickó feneke alá. Nyilván kaparásztak valamit a tehetségéről, vagy irgalmatlan hátszele lehet a fiatalembernek. Ezen megállapításnak lusta lajhár módjára nem jártam utána, de merész tökösség azért nem árt egy ekkora kaliberű film elvállalásához. A feladat tehát izzasztóan izgalmas és alapos a gyanúm, rendesen próbára tették a nézők tűrőképességét is. Nem, most nem a film kétórás játékidejére gondolok, hanem az európai és az amerikai filmszerető ingerküszöbére. Amíg odaát egy eldobott bumeráng szuperhősként térhet vissza, addig az öreg kontinens lakói hátast is dobhatnak a szófosó mosómedvétől meg a szelíd tekintetű, ám annál brutálisabb erejű társától, az egyetlen mondatot kéretlenül szajkózó fától. Az eredeti hang Vin Diesel mit összeizzadhatott, míg betanulta! Mindenki megnyugtatására elmondom, hogy e különös szereplőkkel hamar meglehet barátkozni. Ebben segít a szenzációs CGI varázslat, no és a humor. Talán nem lövöm le a film legnagyobb erejét, amikor megemlítem, hogy A galaxis őrzői még a savanyú káposztáknak is remek percekkel szolgál.Könnyed hangvétele mellett, a jeleneteken átívelő pompás humor és a szuperhős filmekre olyannyira jellemző pazar látványvilág a kulcsa a film sikerének. No és a mozgalmasság. Mert akció akció hátán, jó kis rendrakás van. A történet tálalása gyors, pörgős, a párbeszédek élvezetesek és sohasem unalmasak. A film látványvilága kicsit a Star Wars űroperettek hangulatát idézi. A körítés tehát grandiózus, harsány színvilággal, de amikor a történet megkívánja, komorabb hangokat is megpendítenek. A sztorit is illene picit boncolgatni, de a képregényfilmek szokásos betegsége itt is jól lefülelhető. A történet bitang egyszerű: egy gömb tulajdonlása körüli macera – amelyről gyorsan kiderül, hogy ártó kezekben veszélyes fegyver lehet – és az erre ürügyet adó akciók jelentik a lényeget. A karakterek olyan izgalmasak, mint a szombati túlóra, a jók csak jók és szimpatikus figurák, míg a gazok válogatott szemétládák. Egyszerű minden, mint a karikacsapás, a főszereplők árnyalására, ravasz intrikákra itt sem kell számítanunk. Végül sikerült kisiskolás gyerkőcök szintjére lepofozni a sztorit, ezzel is biztosítva szélesebb tömegeket a pénztáraknál. A hős ötös a harmadik osztályból, valahogy így. A galaxis őrzői azon kevés filmek közé tartozik, amelynek jól áll a végtelenül lebutított cselekmény. Mindehhez ritka jól összeválogatott zene társul, lehet számolni a klasszikus slágereket! Eddig csupán a film erényeivel foglalkoztam, ám akad két tüske, ami piszkálja szememet. Nagyon feltűnő az akciójeleneteknél a statiszták mafla közönye. Ezerrel pörögnek az események, közben a jónép meg áll bénán, meg sem mozdulnának. Először fel sem tűnt, ám amikor észrevettem, a sokadik jelenetnél már zavart. Egy kis szaladgálás, izgatott futkosás jót tenne a hitelességnek. A szinkronnal sem tudtam kibékülni. A rosszfiúk magyar hangja – mindenféle trükközés ellenére – súlytalan, a mosómedvéé fárasztóan idegesítő, a csajé pedig közömbös. Szerintem, többségében rossz a szinkronhang választás, az is kissé összecsapott, mintha siettek volna az elkészültével. De hát ez az én bajom, szóval ne is vegye senki figyelembe! A galaxis őrzői értékelés: Semmi kétség, új szelek fújnak szuperhős fronton is. A Marvel mert újítani, kihoztak egy remek, mindvégig élvezetes, szellemes humorral és parázs beszólásokkal tarkított filmet. A színészek hozzák a kötelezőt, külön nem emelném ki egyiket sem, úgy jók, ahogy. Nekem az Amerika Kapitány – A tél katonája egy fokkal jobban bejött, ugyanakkor nem nagyon lehet elvitatni A galaxis őrzői érdemeit, mint ahogy azt sem, miért lett az év egyik legnagyobb blockbustere. Jöhet a folytatás. Helyesbítek, folytatások. Értékelés: 8,5/10 A galaxis őrzői filmadatlap » A galaxis őrzői kritika | Filmtrailer