Tudomány Allergiás a húsra? Lehet, hogy kullancs csípte meg

A témát ebben részben 'Hírek a Nagyvilágból' macseklany hozta létre. Ekkor: 2017. június 22..

  1. macseklany / Tulajdonos Vezetőségi tag

    Csatlakozott:
    2014. október 31.
    Hozzászólások:
    78,957
    Kapott lájkok:
    4,637
    Beküldött adatlapok:
    0
    Hangjelzés a Chaten:
    nem
    Közismert, hogy a kullancsok két igen veszélyes betegség – a vírusos agyvelő- és agyhártyagyulladás (kullancs-encephalitis) és a Lyme-kór terjesztői. Amerikai kutatók most arra hívták fel a figyelmet, hogy egyre gyakoribb egy újabb, szintén elég súlyos betegség, a húsallergia, amelyet elsősorban a texasi kullancs terjeszt. A betegséget eddig főként az Egyesült Államokban és Ausztráliában figyelték meg. A kutatók azonban arra gyanakodnak, hogy a Magyarországon is gyakori közönséges kullancs is terjesztheti a kórt.


    Létezik egy cukormolekula, az úgynevezett Alfa-Gal (galaktóz-alfa-1,3-galaktóz), amely húsallergiát vált ki embereknél. Ezt a cukormolekulát juttatja a vérbe csípésekor a texasi kullancs (Amblyomma americanum), amely a hátán lévő Texas alakú foltról kapta a nevét. Ha egy fertőzött kullancs megcsípi az embert, akkor teljesen „újrakábeleződik" a szervezet immunrendszere.

    Felborítja az immunrendszert


    „Ez a kullancs szarvasmarhák vagy más emlősök vérével táplálkozik" – magyarázta Cosby Stone, a Vanderbilt Egyetem allergológus és immunológus szakembere a National Geographic magazinnak. „Ha ez a kullancs hordozza az Alfa-Galt, és megcsípi az embert, akkor aktiválja az allergia immunrendszert."

    [​IMG]

    Texasi kullancs (Amblyomma americanum)

    Forrás: CDC

    A szervezet Alfa-Gal antitesteket kezd termelni, és ettől kezdve a test harcolni kezd az Alfa-Gal cukormolekulák ellen. Azok, akikben kialakult az Alfa-Gal allergiaszindróma, akkor szembesülnek a betegségükkel, miután húst fogyasztanak, mivel a húsban rengeteg ilyen cukormolekula található. Ez a vegyület előfordul néhány gyógyszerben is, amelynél zselatint használnak stabilizátorként.

    Késleltetett reakció


    „A reakció késleltetve jelenik meg" – mondta Stone, ezért fordul elő, hogy néhány ember nem fogja fel azonnal, hogy allergiás tünetei vannak. „Az Alfa-Gal-nak először át kell haladnia az emésztőrendszeren, hogy felszabaduljon. Órákkal később a betegek arra ébrednek, hogy csalánkiütések jelennek meg rajtuk, légszomjuk van, hánynak és hasmenés gyötri őket."

    [​IMG]

    Vigyázni kell vele.

    Forrás: Harold R. Cologne / Flickr

    Néhány esetben még az intenzív osztályra is be kell utalni őket, olyan súlyosak a tünetek. Különösen a vérnyomásesés hozhat létre életveszélyes állapotot.

    „A legtöbb páciens nincs tisztában azzal, milyen bajuk van" – mondta Stone. Gyakran ismételt allergiás reakciók után jönnek rá a kapcsolatra az étrendjük és az allergia között. Az allergia tüneteinek kezelésére van gyógymód, de magát a húsallergiát egyelőre nem tudják gyógyítani, illetve megelőző oltás sincs rá.

    Növekszik az előfordulási gyakoriság


    Stone szerint egyre növekszik a húsallergiás esetek száma az USA-ban. Öt éve csak mintegy 50 esetről szereztek tudomást évente, most már 200 körüli ez a szám. Ez a növekedés lehet, hogy azzal is összefüggésben áll, hogy az utóbbi években egyre gyakoribbakká váltak az allergiás esetek.

    [​IMG]

    Valószínűleg a közönséges kullancs (Ixodes ricinus) is terjeszti a húsallergiát

    Forrás: Wikimedia Commons

    Több tanulmány kimutatta például, hogy az emelkedő hőmérséklet növeli a növényi alapú allergiák (például pollenallergia) számát. Stone úgy véli, hogy a higiénia fejlődése is gyengítette az allergiák ellen védő természetes immunitás kialakulását.

    Let's block ads! (Why?)

    Forrás...