2014. 10. 02. 16:45 A szív erős és egyenletes lüktetése megnyugtató. Ám mi van akkor, ha ez a ritmus megváltozik, ha a szív kihagy egy ütemet? A kérdés a Szívderítő olvasóit is foglalkoztatja, egy látogató például a párja szívverését hallgatva rémült meg: "A párom nagyon makacs természetű, és nem akar orvoshoz fordulni a problémájával. Akkor vettem észre, hogy szabálytalanul ver a szíve, mikor tévézés közben a mellkasára feküdtem. Szerinte semmi probléma nincs vele, de szerintem tökre ütemtelenül dobog. Lehet, hogy szívritmuszavar?" A Szívderítő.hu szakértője, dr. Benczúr Béla belgyógyász, kardiológus véleménye szerint ilyen esetekben orvoshoz kell fordulni, hiszen csakis az EKG eredménye adhat pontos képet a ritmus megváltozásának hátteréről: "Nagyon fontos dolog, amit említ, hiszen az egyik leggyakoribb ritmuszavar a pitvarfibrilláció, sokszor csak ennyi jele van (ütemtelen szívverés, kihagyás). Önmagában nem jelent életveszélyt, elég jól tolerálják is az emberek, viszont vérrögképződésre és következményes stroke-ra hajlamosíthat, nem véletlen a kampány: Szívvel a stroke ellen! Igaz, hogy ez idősebb korban gyakoribb, de bármikor előfordulhat és alvadásgátlót igényel a stroke megelőzése érdekében. Vagyis készülnie kell egy EKG-nak, ez alapján orvosa felismeri, hogy valóban pitvarfibrillációról van-e szó, amely alvadásgátlást igényel, illetve megszüntethető, vagy ártalmatlan, más jellegű szívritmuszavarról." Ismerd meg a Szívderítőt! A Szívderítő olyan közösségi oldal, amelyen az érintettek hiteles, ellenőrzött információkhoz jutnak hozzá szív- és érrendszeri betegségekről és azok megelőzéséről. A szakmai felügyeletet a Magyar Kardiológusok Társasága látja el, közülük kerülnek ki az oldal szakértői is. Kérdezz, olvasd cikkeinket, nézd meg videóinkat, főzd meg az általunk ajánlott ételeket, hozz létre csoportokat vagy lépj be a már meglévő közösségekbe - vigyázzunk együtt a szíved egészségére! Amikor kihagy a szív egy ütemet