Atlétikai vb: Bolt egy századdal legyőzte Gatlint a 100-as döntőben

A témát ebben részben 'Sport Hírek!' nonoka hozta létre. Ekkor: 2015. augusztus 24..

1. nonoka /

Kapott lájkok:
    2,448
    Beküldött adatlapok:
    0
    Nem:
    Usain Bolt győzelmével ért véget a férfi 100 méteres síkfutás döntője a pekingi atlétikai világbajnokságon. A jamaicai klasszis egyetlen századdal előzte meg az amerikai Justin Gatlint.

Usain Bolt egyetlen századdal volt gyorsabb Gatlinnál (Fotó: AFP)
    ATLÉTIKAI VB
    FÉRFI 100 M DÖNTŐ

1. Usain Bolt (Jamaica) 9.79
    2. Justin Gatlin (Egyesült Államok) 9.80
    3. Trayvon Bromell (Egyesült Államok) és Andre De Grasse (Kanada) 9.911
    5. Mike Rodgers (Egyesült Államok) 9.94
    6. Tyson Gay (Egyesült Államok) 10.00
    7. Asafa Powell (Jamaica) 10.00
    8. Jimmy Vicaut (Franciaország) 10.00
    9. Szu Ping-tien (Kína) 10.06

Bolt szezonbeli legjobbját érte el 9.79-cel. Bár az év közbeni eredmények Gatlin elsőségét sejtették előre, az amerikai nem volt képes ellenállni a nyomásnak. Végig feszültebbnek tűnt a döntőt megelőző percekben, míg Bolt a szokásos lazasággal várta a futamot.

Nem rajtoltak kiemelkedően, de ötven méternél már világosan látszott, hogy kettejük között dől el a csata. Bolt le tudta hajrázni riválisát az utolsó métereken.
    Gatlinnak így újabb két évet várni kell, hogy világbajnok lehessen. Bolt a harmadik világbajnoki címével utolért két legendát, az amerikai Carl Lewist és a szintén amerikai Maurice Greene-t, ők is háromszor nyerték meg a 100 métert a vb-ken.
    Csakúgy, mint az elődöntőben, a fináléban is volt olyan eset, amikor az ezredek sem tudtak szétválasztani két versenyzőt. Ezúttal a bronzérmes pozícióban született holtverseny, az amerikai Trayvon Bromell és a kanadai Andre De Grasse végzett azonos idővel, 9.911-tel.

Usain Boltot a célban Phil Jones kérdezte arról, teljes mértékben megértette-e, hogy miért tartják sokan az atlétika megmentőjének.
    „Értem, hogy miért gondolhatják ezt, de igazából magamnak tartoztam azzal, hogy megnyerjem. Rengeteget jelent nekem ez a siker. Az egész idényben csak szenvedtem, sok idő eltelt, míg elkaptam a fonalat. Egy hullámvasút volt ez az év, de így most minden rendben van” – értékelte a jamaicai sprinter teljesítményét.
    A BBC-nek szakértőként segítő Michael Johnson a következőképpen látta a százas döntőt:
    „Usain Bolt olyan kihívást kapott ma, mint még soha korábban. Ennyire még egyszer sem szorították meg, és ránehezedett az elvárás terhe is. Minden elismerést megérdemel a teljesítményéért. Justin Gatlin futása szétesett egy kicsit a végére, túl korán dobta be magát, ezt alighanem Bolt kényszerítette ki belőle. Ekkora lehetősége soha többé nem lesz” – értékelt a 400 méter legendás világcsúcstartója.
    http://www.nemzetisport.hu/atletika/atletikai-vb-bolt-vagy-gatlin-itt-a-100-meteres-donto-elo-2433887