Nagyvilág Az EP nem szavazta meg a kebabhoz használt foszfátok használatának tiltását

A témát ebben részben 'Hírek a Nagyvilágból' Mézga hozta létre. Ekkor: 2017. december 13..

  1. Mézga / nem lopott :D

    Csatlakozott:
    2016. május 10.
    Hozzászólások:
    16,667
    Kapott lájkok:
    5
    Beküldött adatlapok:
    0
    Az Európai Parlament strasbourgi plenáris ülésén a képviselők nem szavazták meg a kebab előállításához használt húshoz adott foszfáttartalmú adalékanyagok engedélyezését ellenző határozati javaslatot.


    Az uniós parlament tájékoztatása szerint zöld jelzést kapott az Európai Bizottság javaslata, amelynek értelmében engedélyezhető a különböző foszfátok, a di-, tri-, és polifoszfátok, amelyek jelzése E 338-452-ig terjed, alkalmazása a kebab előállításához használt csirke, marha, bárány és borjúhúsban.

    [​IMG]
    Kebab árus Berlin Kreuzberg városrészében.Forrás: AFP/Johannes Eisele

    Az uniós bizottság szerint erre azért van szükség, hogy a különféle húsokat egységesen lehessen sütni és fagyasztani.

    Noha az ezt ellenző parlamenti környezetvédelmi bizottság által benyújtott javaslatot 373/272 arányban, 30 tartózkodás mellett leszavazta az EP-plenáris, a bizottság az egészségügyi aggodalmak miatt az engedélyezést mindenképp megvárja az Európai Élelmiszerbiztonsági Hivatal vizsgálati eredményeinek nyilvánosságra hozataláig - közölte az uniós parlament.

    A számos településen fogyasztott kebab előállítói szerint a foszfátokra azért van szükség, hogy a fagyasztott hús lédús, puha és ízletes maradjon.

    Mások viszont azzal érvelnek, hogy a foszfátok a szív- és érrendszeri megbetegedések okozói, ezért jelentős egészségügyi kockázatot jelentenek.

    Let's block ads! (Why?)

    Forrás...