[h=1]Bertalan napján elillan a nyár[/h] 2013.08.21. 21:20 Augusztus 24-e Bertalan napja a betakarítás, a szüretkezdet, a szántás-vetés előkészítésének kezdete. Bertalan napját őszkezdő napnak (az őszi szántás-vetés kezdőnapja), a kánikulát végző napnak tartják. Bertalan a (szörnyű halála miatt) a szűcsök és csizmadiák, a közelgő szüret miatt pedig a szőlőhegyek védőszentje. „Bertalan a késével a szőlőfürtök lemetszésére, az újbor szűrésére készülődik” – tartották a régiek. Az e napi időből az őszi időjárásra jósoltak, mint ahogyan ezt egy 18. századi kalendáriumi rigmusa is bizonyítja: Amint Szent Bertalan magát mutogatja, Az őszi idő is magát mind aszerint tartja. A zivatar sok jeget és havat jelez előre. Ha ezen a napon esik az eső, jó káposztatermés lesz, mert Bertalan - a hagyomány szerint - a káposzta közé dobálja kezében hordott fejét. [h=2]Ez utalás Bertalan tragikus sorsára is: [/h] Bertalant hite miatt először elevenen megnyúzták, azután keresztre feszítették, végül pedig fejét vették. E borzalmas halál miatt Szent Bertalant a művészetben gyakran ábrázolták. A legismertebb Michelangelo Utolsó ítélete. Ezen bőrét kezében tartva szerepel, a lenyúzott bőrön a Michelangelo saját arcvonásai ismerhetők fel. [h=3]Bertalan a bőrtelen barát: [/h]Bertalan vértanúságáról mesél egy pécsi monda is, amely a városhoz tartozó szőlők között emelkedő barokk Bertalan-kápolnához fűződik. Az itt élő remeték a török elől a Mecsek erdőségeibe menekültek. Bertalan barát azonban a kápolna kincseit egy közeli barlangba rejtette el, és nem menekült sehova sem - gondolom, nem maradt már ideje felvenni a nyúlcipőt. A törökök meg is jöttek, és követelték tőle a kincseket. Bertalan a válogatott kínzások ellenére sem árulta el, hol vannak a kincsek. A törökök addig sem a lelkére hatottak, de látván elszántságát elevenen megnyúzták, bőrét karjára vetették, és most már megengedték neki, hogy visszamenjen a kápolnához. Amikor azonban odaért, összeesett és meghalt. A törökök ezeknek láttára annyira megrémültek, hogy még a tájára sem mertek menni többé a kápolnának. [h=2]Bertalan és a kígyók:[/h] A hiedelem szerint kígyócsípés esetén az ördögűző Bertalan segítségét is kell kérni. A hagyomány szerint Bertalan ünnepén bújnak el a kígyók. Megijednek Bertalan ördögűző hatalmától, félelmetes nevétől. Amelyik csúszómászó nem rejtőzik el, az már nem is tud elrejtőzni. "Öngyilkosságot" választ, mert földbe már nem bújhat és télen a szabadban megfagyna. Ezért keresi halálát: kocsiútra, kerékvágásba kúszik, hogy ott pusztuljon el. [h=2][/h][h=2]Bertalan és a vaj: [/h]A monda szerint nevenapján Bertalan karjára vetett bőrével vándorolt. Egyik kertben dolgozó asszony észrevette és sajnálkozott rajta: ó te szegény ember! Az asszony vajat hozott, hogy a szent sebeit bekenje, fájdalmait enyhítse. Bertalan-nap a Mura-vidéken vajköpülő nap volt, s úgy vélték, ha egy kanállal a búzába tesznek, nem esik bele a féreg. A lencsét is megdörgölik vele, hogy ne essen bele a zsizsik.A Bertalan napkor köpült vajnak gyógyító erőt tulajdonítottak. A házivaj elkészítése nem ördöngösség: Házi tejből megoldható. Emlékszem, kiskoromban micsoda bosszúság volt, mikor a vendégek számára készülő tejszínből - annak saját akaratából - nem hab, de vaj lett. Direkt is létrehozhatjuk ezt a metamorfózist, ha sokáig és kitartóan ( manapság robotgéppel ) verjük és verjük és verjük a tejszínt. Még jobb, ha aludttej tetejéről nyerjük le a tejfölt. Régen fából faragott formákba nyomkodták a friss vajat. Mikor kicsusszan belőle a vaj, rajta marad a minta. Így már büszkén ki lehetne tenni az asztalra a Bertalan napi vajunkat! [h=2][/h][h=2]Egyéb saját tejtermékek készítése:[/h] [h=4]ALUDTTEJ ÉS TEJFÖL.[/h]Ha a friss tejet langyos helyre tesszük, és állni hagyjuk pár nap alatt aludttej lesz belőle. A tetején keletkező zsíros réteget óvatosan leszedjük róla így 2 dl tejfölt kapunk. [h=4] TÚRÓ ÉS SAVÓ.[/h]Az aludttejből túró készíthető. Ehhez lassan, óvatosan fel kell hevíteni, és a forráspont közelében tartani. Figyeljünk rá, hogy ne rotyogjon. Érdemes ÓVATOSAN darabokra vágni a savóban úszó fehérjét, és óvatosan megfordítani, hogy egyenletesen csapódjon ki, különben az alja megéghet. Folyamatosan figyelni kell forralás közben, míg a fehérje darabok megkeményednek. Ezután vagy félretesszük, megvárva, hogy szobahőmérsékletrehűljön, vagy rögtön átöntjük egy nagy szitán. Ha állni és hűlni hagyjuk, savanykásabb lesz a túró. Hagyni kell, hogy kicsöpögjön belőle a savó, mely önmagában is fogyasztható. [h=4] KÖRÖZÖTT[/h]A tejfölt a túróval ízlés szerint összekeverve és megfűszerezve készíthetünk körözöttet. Jobb, mint bármely bolti alapanyagból és persze olcsóbb! [h=1][/h][h=1]Bertalan napja Széken:[/h]Széken minden évben a Bertalan nap, nagy ünnepi alkalomnak számít, mert megemlékeznek az 1717-es tatárpusztításról, melynek áldozatul esett Szék is. A pusztítás színhelye a templom és környéke volt, ahol a tatárok rajtaütöttek az imádkozókon. A tatárok felgyújtották az egész várost és rengeteg embert legyilkoltak, 700 lakost elhurcoltak. Alig maradt 100 lakos életben. A Széket ekkor ért szerencsétlenségre addig még soha nem volt példa, ezért a székiek megfogadták, hogy a tatárok Székre való betörésének napján mindig megemlékeznek a szörnyűségről. Azóta minden évben ezen a napon háromszori istentisztelettel valamint böjttel emlékeznek meg erről a napról. Manapság inkább ünnepi ebéddel készülnek. http://netfolk.blog.hu/2013/08/21/a...m_medium=facebook_share&utm_campaign=blhshare