Hátba rúgnak és leköpnek az els? magyar élménymoziban Straub Ádám|2013. 03. 13., 19:30|Utolsó módosítás:2013. 03. 13., 19:56| Címkék:mozi, 3D mozi, geekturiszt, 4D mozi, 4DX, Cinema City Bed?l az ülés, amikor a vásznon viharba kerül a hajó, az autós gyorsulásnál égett gumi szagát érezni, de a néz? azt is a saját b?rén is érezheti, ha a Pókember kap egy pofont. Budapesten nyílik meg Európa els? 4DX-mozija, ahol az [origo]-nak a szagszekrényt, az embereket spriccel? tartályokat, és a többi illúziót el?állító berendezést is megmutatták. A különleges élményeket kínáló 4DX moziterem els? pillantásra nem kínál többet, mint egy hagyományos. Felt?n?en sok tér van a lábaknak, de ennek az ember inkább utazás közben szokott örülni. Amikor azonban az ülések emelkedni és süllyedni kezdenek a Pi életé-nek egy tengeri jelenetnél, majd más kameraállásba váltva oldalra kezd dülöngélni minden négy székb?l álló sor, rögtön megértjük, mi a különbség. Az illúzió nem tökéletes: hiába bukdácsol a vásznon a Pit szállító hajó toronymagas hullámok között, az el?ttünk lev? szék háttámlájába épített fúvóka nem lép m?ködésbe. Pár perc múlva rájövünk, hogy csak akkor fújnak nedvességet az arcunkba, amikor a kamera helyett a f?h?st kapják telibe a hullámok, ellenkez? esetben ugyanis folyamatosan nedvesség zúdulna a néz? arcára, ami már kimondottan kellemetlen lenne. Ön is érezheti, ha hátba rúgják a Pókembert A csodálatos pókember jeleneteinél már a háttámlába épített apró dugattyú is m?ködésbe lép, amikor a f?h?s nagyot esik, azt a néz? saját testén is érezheti, persze csak szelidített változatban. A szél élménye már sokkal intenzívebben érvényesül a teremben: ha a filmbeli szerepl?k kilépnek a szobából, és kint zord id? van, azonnal beindulnak a plafonra rögzített ventilátorok, amelyek tavaszi szell?t és hajborzoló szelet egyaránt képesek el?állítani. A budapesti Westend bevásárlóközpont több mint háromszázmillió forintból felújított, 4DX technológiával szerelt új mozitermének premier el?tti bemutatóján csupán a dél-koreai fejlesztés? élményrendszer képességeinek egy részét mutatták be, derült ki a gépházba érve. A rendszer ugyanis akár köddel vagy buborékokkal is képes elárasztani a teljes termet, bár ez utóbbinak az értelmére nem sikerült rájönnünk. A robbanásokat és a villámokat a 4D-s moziban beépített stroboszkópok segítségével teszik még intenzívebbé, a horrorfilmeket a néz?k nyakára és fülére liheg? fúvókák, illetve az ugyancsak s?rített leveg?vel dolgozó lábcsiklandozó mechanizmus teszi félelmetesebbé. L?por-, és gumiszagot a szagszekrényb?l A 4DX-moziterem géptermének legérdekesebb berendezése kétségkívül a szagszekrény, amely saját szagpróbánk alapján életh? mintákat tartalmaz. A nyomás alatt álló berendezésbe egy közepes nagyságú illatkazettát kell behelyezni, amely hónapokon át képes kiszolgálni egyetlen termet a külföldön már m?köd? 4DX-es termek m?ködtet?i által szerzett tapasztalatok alapján. Míg a rendszert kifejleszt? CJ CGV cég központjában összesen ezerféle illatkombinációt kikísérleteztek már, a budapesti filmszínházban jelenleg tízféle illat és szag áll rendelkezésre a kávéillattól kezdve a l?porszagon át egészen az égett gumi szagáig. Dora Gergely, a mozi technikai vezet?je az [origo]-nak elmagyarázta, hogy jelenetei alapján minden filmhez kidolgoznak egy gyári illatszettet, például egy autós üldözési jeleneteket tartalmazó akciófilmhez biztosan szükség van l?por és gumi szagára, míg egy családi animációs filmhez lehet, hogy inkább sütemények és virágok illata passzol jobban. A szekrényben lév? illatokat egyébként kombinálni is tudja a 4D-s mozi vezérl?rendszere, például egy szeméttelep aromájának illúzióját el?állítva. Hagyományos filmeket dolgoznak át 4D-ssé A rendszer vezérlését a digitális vetít?gép mellett két nagy szerverszekrényt elfoglaló számítógéprendszer végzi. Míg a Disney World és más vidámparkok hasonló filmszínházainak alkotásait eleve spriccel?s és mozgó székes vetítésekhez forgatják, a 4DX hagyományos - 2D-s és 3D-s - mozifilmekkel dolgozik, amelyekb?l az extra effektusokat is támogató verziókat a technológiát kiötl? cég készíti el az eredeti mozifilm alkotóinak bevonásával. Jelenleg összesen hatvankilenc filmb?l létezik 4DX-es mozikba szánt változat, más országokban például óriási siker volt a Titanic és a Bosszúállók színes-szagos verziója. Jól látszanak a fúvókák a fejtámlában. A négyesével rögzített székek egyszerre mozognak. Forrás: Schumy Csaba A dél-koreai társaság képvisel?je szerint hollywoodi kasszasikerekre koncentrálnak, amelyek alkotói bár tolonganak náluk, a 4DX-es verziók csak lassan, sorjában készülhetnek el. Egy meglév? alkotás 4D-sítése átlagosan tizenhat napot vesz igénybe, a folyamat során a feliratok pozícionálásához hasonló módon, id?kódok alkalmazásával rendelik hozzá az effektusokat. Azt ugyanis el?re tudni lehet, hogy mondjuk egy film tizenhatodik percének huszadik másodpercénél, és ötvenedik századmásodpercénél egy robbanás látható, amelynek hatására a székeknek rezegniük, a stroboszkópoknak villanniuk kell, és éget szagot kell a néz?k orra alá fújni. Kemény a pesti víz a 4D-s mozinak Ezeket a beállításokat a filmek alkotói is jóváhagyják, ezután kezd?dhet meg a 4DX-es változat vetítése. A magyar mozi technikai vezet?je megmutatta, hogy a filmekb?l az új teremben is a szokványos digitális kópiákat használják, a hozzájuk tartozó élményvezérlést pedig minden vetítés el?tt egy memóriakártyáról küldik ki a vetít?terem széksoraiba beépített miniszámítógépekbe. Ennek a megoldásnak az az el?nye, hogy ha a vezérl?rendszerben hiba is lépne fel, az el?adás végéig a maguktól székek tudni fogják, mikor merre kell mozdulniuk. A vízpárát fröccsent? rendszer egy hagyományos csapból veszi a vizet, derül ki a gépházban. Dora Gergelyt?l elmondta, hogy bár a rendszerbe egy vízlágyító sz?r?t is beiktattak, a pesti víz még így is túl kemény a high-tech mozinak, ezért néhány hetente akkupunktúrás t?kkel kell kitisztítaniuk a karbantartóknak a néz? el?tti ülések háttámláiba épített fúvókákat. Minden a megszokott, a plafonon lév? ventilátorok utalnak a 4D-re Forrás: Schumy Csaba Egy ezres a 4D-s felár A hazai Cinema City mozikat üzemeltet? cégt?l megtudtuk, hogy a 4DX vetít?terem március 14-én A csapda cím? akcióthrillerrel debütál, amely mindennap hatszor fognak vetíteni, március 21-ét?l pedig a hat éven felüli gyerekeknek már ajánlott Croodék cím? animációs filmmel b?vül a kínálat. Az év folyamán újabb filmeket is vetíteni fognak 4DX verzióban, de ezek pontos címei még nem ismertek, de mindenképpen a legnépszer?bb amerikai alkotások közül kerülnek ki. A szagos és mozgó mozizás felára ezer forint a Westendben lév? moziban, így egy kétdimenziós alkotást kétezerhatszáz forintért, egy háromdimenziós filmet pedig háromezerért lehet majd megnézni, de hétf?t?l csütörtökig különböz? kedvezményeket is kínál a mozi. Egyel?re nincsenek konkrét tervek a 4DX technológia más hazai városokra való bevezetésére vonatkozóan, de a Cinema City anyacégének vezet?je lát esélyt arra, hogy id?vel minden fontosabb hazai nagyvárosban létesülhet ilyen vetít?terem. http://www.origo.hu/techbazis/geekturiszt/20130313-4dx-hatba-rugnak-es-lekopnek-az-elso-magyar-elmenymoziban.html
3D re Szia! Sokat nem vesztettél. Kipróbálni azért érdemes. Nincs olyan éles a kép, mint simán, bár mondjuk lehet az én szemem nem jó hozzá. Viszont nem vagyok egyedül a problémával, mástól is hallottam, hogy belefájdult a feje a film végére. Kis rövid jelenetek, reklám, ami 3D-s elég élvezetes lehet.
Én azt várom amikor Én azt várom amikor feltalálnak egy olyan szemüveget aminek segítségével meztelen láthatom a n?ket (volt egy ilyen film), arra majd befizetek ha megélem .
Én azt várom amikor -re Ez a találmány az én érdekl?désem is nagymértékben felkeltené. Az enyém egyenl?re mégcsak azt tudja,hogy fény hatására sötétedik,de milyen jó lenne ha fordítva is m?ködne és a sötét hatására megvilágosodna.(A kifejezés minden értelmében értve )
els? 4DX mozi sziasztok Én is mindenképp megnéznék egy jó filmet, ...vajon a Titanicban fulladoznánk a vizben mi is, és megfagynánk a jeges fuvalattól? mert az Avatár, 3D-ben nagyon jó volt vagy a 2012 ( mondják akik látták ) Én sem láttam még igazi 3D -s mozit sem.
G.I. Joe: Megtorlás Mi haverommal a G.I. Joe: Megtorlás -t néztük meg 4DX-ben. Hát... Annyira sok volt már az ülés rángatásból és a pofonokat kísér? - fül mögül érkez? hirtelen nagy leveg?sziszegésekb?l, hogy alig tudtunk a filmre figyelni. Ezek rendesen kizökkentettek a filmb?l. Viszont a többi nagyon pozitiv emlék volt: pl. az ülések lassan történ? hátra vagy el?red?lése egy adott jelenetnél, amikor a kamera felfele emelkedik a filmben egy kerítés fölé; vagy amikor fujt a szél és a terembe is elindultak az enyhén h?sít? ventillátorok, még ha csak pár mpercre is, ezek megmaradtak jó emléknek. No meg az illatok Igaz azok nem voltak olyan változatosak. Azt hiszem volt egy n?i parfüm meg egy vmi égett szag amikor pl az elején egy vaskerítést speciális keszty?vel megolvasztanak. Röviden ennyi Azért el tudnék képzelni egy kellemesebb filmet, amibe nem pofozkodnak annyit
re: Megtorlás, 4DX szia Hát én igazán örülök, hogy élményeidet megosztottad.Valahogy igy képzeltem el én is a 4DX hatást. Én pl.nagyon megnézném Egy gésa emlékiratai c. filmet , mert annak érdekes lehetne a néz?kre gyakorolt hatása, vagy akár az Ana Karenina-t, vajon hogyan oldanák meg abban a hideg havat és a csikorgató -30 fokot?