Életmód Csak mítosz az egészséges narancslé?

A témát ebben részben 'Hírek a Nagyvilágból' klarensz hozta létre. Ekkor: 2014. február 25..

  1. klarensz / Moderator Vezetőségi tag

    Csatlakozott:
    2012. június 27.
    Hozzászólások:
    16,928
    Kapott lájkok:
    2,488
    Beküldött adatlapok:
    0
    Nem:
    Az egészség italaként ismert narancslé diadalútját és a fogyasztás visszaesésének okait dolgozta fel az Atlantic egyik friss cikke - írja az Urbanlegends.hu.

    A narancs sikeres karrierje egy Elmer McCollum nevű biokémikusnak köszönhető, aki a
    vitaminfogyasztás fontosságának hangoztatásával a húszas években új marketingeszközzel fegyverezte fel az élelmiszeripari termékek hirdetőit - nyitja történelmi visszatekintését az Atlantic cikke.

    Ekkoriban lett divatos reggelihez narancslevelet inni, ami a benne lévő vitaminoknak, ritka sóknak és savaknak köszönhetően az egészséges táplálkozás egyik alapkövévé vált. Előbb vitaminpótlóként, később a savasodás elleni harc elleni eszközként, majd - miután a tudományos vizsgálatok nem igazolták a citrusok acidózist enyhítő hatását - megint vitamintartalma miatt lett népszerű.

    Az
    Urbanlegends.hu szerint idővel sokakban felmerült: hogy lehet valami friss, ami már hónapok óta palackba zárva várja fogyasztóját. Az italokba egyre több adalékanyagkerült, meg persze cukor is, s ez idővel szúrni kezdte nemcsak az ellenőrző szervek, hanem a fogyasztók szemét is. Az ágazat marketingesei ismét fókuszt váltottak: a kilencvenes években a vitaminforrás helyett megjelent a frissen facsart, azaz a nem sűrítményből készült narancslé ígérete.

    Ennek ellenére
    napjaink narancsléiben nincs túl sok frissesség - olvashatjuk az Atlantic cikkében. A legtöbb kereskedelmi forgalomban kapható ital olyan mértékben feldolgozott, hogy szinte ihatatlan a hozzá adagolt ízesítők nélkül. Az ízanyagától megszabadított alaplé nagy része néha egy éven túl is a gyártó tárolóiban pihen, míg végül - az adott végtermék paramétereinek megfelelően a korábban kivont ízesítők és víz visszaadagolása után - palackba kerül.

    Mindez mennyire egészséges? Az Atlantic szerzője szerint a narancslé - táplálkozásban betöltött szerepét tekintve - sok tekintetben nem különbözik más cukros üdítőitaloktól. Népszerűségvesztését a gyártók is megérezték már.