Ilyenkor januárban az egyik legegészségesebb zöldségünk a cékla. Mellőzzük az áruházak polcain üldögélő „tökéletes” zöldségeket, és válasszunk olyat, ami hazai és idényzöldség. Az egyik legjobb választás a cékla lehet, ugyanis tele van A-, B- és C- vitaminnal, kalciummal, mangánnal, káliummal, vassal, fehérjével és rostokkal. A cékla az egyik legerősebben méregtelenítő zöldségünk, a vérszegénység és fehérvérűség gyógyításában is fontos szerepet játszik.Hatékony májtisztító levet készíthetünk friss cékla és sárgarépa keverékéből. De keverhetjük almával is, és így egy nagyon finom salátát készíthetünk, ami sokak kedvence lehet.Reszeljünk le 4 almát, 4 répát és 2 céklát, majd öntsük le 1 dl tejföl vagy joghurt, 1 kanál mustár, fokhagyma és olívaolaj keverékével, majd sózzuk, borsozzuk. A cékla erős antioxidáns, ezért rendelkezik azzal a tulajdonsággal, hogy alaposan tisztítja a bélcsatornát, megelőzhető fogyasztása által a rákos sejtek kialakulása, vagy a már meglévőek terjedése.Ha fogyókúrázni szeretnénk vagy csak nem vagyunk megelégedve a testünk zsírégető és anyagcsere folyamataival, fő étkezések előtt fogyasszunk el egy kisebb pohár frissen, otthon készített céklalevet. Ez az egyik leghatásosabb formája a zsírégetésnek, de ha savanyúság vagy saláta formájában fogyasztjuk rendszeresen, már úgy is nagyon sokat teszünk az egészségünk érdekében.Forrás:http://twice.hu/eletmod/ezert-ajanlott-ceklat-fogyasztani