Szállodamenedzsmentet, dizájnt, gasztronómiát és sok minden más mellett turizmusmarketinget is tanulhatnak azok, akiket vonz a hotelek és a hospitality, vagyis a vendégszeretet világa. Ma egyetlen magyar diákja van a Swiss Education Group egyik iskolájának, ahova bárki jelentkezhet, aki nemzetközi karrierre vágyik. Köd a svájci Riviérán, a Genfi-tó partján Forrás: Origo Köd borult a svájci Riviérára, fenséges bájt kölcsönözve a hegyekkel ölelt kis városnak, Montreux-nek. Meglehetősen hűvös volt október végén. A turistákat viszont a csípős szél sem rettentette el attól, hogy megcsodálják a világ egyik legszebb vidékét a Genfi-tó partján. A bátrabbak a vízben lévő köveken sétálgattak, hogy közelebb kerülhessenek a nyugalomhoz, amelyet ez a táj áraszt az évnek ebben a szakában. A ma hotelként funkcionáló montreux-i kastély pedig a luxus és az elegancia élvezetével kényeztette a vendégeket. A montreux-i kastély, a képre kattintva galéria nyílik Forrás: Origo Nyáron viszont távoli fogalom az idilli csend. Júliusban, amikor világsztárok megérkeznek a Montreux-i Jazz Fesztiválra, tódulnak ide a zene szerelmesei. Ezekben a napokban a fondü és más finom ételek illatával megfűszerezve egy hatalmas, hangos, mosolygós színkavalkáddá változik a part, akárcsak szeptember első napjaiban, amikor Freddie Mercuryra emlékeznek. A QUEEN Bicycle Race című albumához készült kép, a fotóra kattintva galéria nyílik Forrás: Origo A nagy énekes imádta ezt a vidéket, sok Queen-szám itt született. A parton álló szobrát szinte mindig vallásos áhítattal bámuló turisták hada veszi körül. Chillon szépséges vára Naplemente a Chillon váránál Forrás: Wikimedia Commpon/Flickr/Eric Hill Montreux, amely már az ókorban is lakott volt, a középkorban a Wallisoké, majd Sion püspöké lett. A 14. századtól pedig a savoyai grófok kezére került, akárcsak a Genfi-tó végében álló Chillon vára a 12. században, amely teljesen pompájában megmaradt az utókornak. Az eredeti állapot mellett az átalakított vagy felújított részeket sem pusztította el sem a természet, sem háború. A Chillon várának lőrése, a képre kattintva galéria nyílik Forrás: Origo A hófödte hegyekkel és modern városokkal tarkított ország, Svájc azoknak is pazar környezet, akiket a szállodaipar vonz ide. A Swiss Education Groupnak, a világ egyik legjobb hotelszakiskolájának Montreux az otthona, de a SEG öt iskolájának hét campusa az ország különböző pontjain található, gyönyörű vidékeken. A csoport intézményeibe most 6500 hallgató jár a világ 111 országából. A César Ritz Colleges, a Culinary Arts Academy Switzerland, a Hotel Institute Montreux, az IHTTI School of Hotel Management, a Swiss Hotel Management School és Swiss Education Academy is mind egyedi és különleges tudást kínál felsőfokon. Egyvalami köti őket össze, a hospitality, magyarul vendégszeretet. A vendégszeretet minden iparágban egyre népszerűbb, az ügyfelekkel való törődés mindenhol elsőbbséget élvez, ezért van az, hogy egyre több és több vállalkozás nyitott arra, hogy tapasztalt és a vendégszeretet jegyében képzett hallgatókat toborozzon”– mondja Alain Bélizaire, a csoport marketing- és fejlesztési igazgatója azon a toborzó fórumon, ahol a hallgatók találkozhattak leendő munkaadóikkal. Ez a program alapjában véve a hallgatóknak és az iparágnak is szól. A diákok lehetőségek után kutatnak, munkát vagy ösztöndíjat keresnek, a cégek pedig gyakornokokat és munkaerőt. Mi összehozzuk őket, és megbizonyosodunk arról, hogy az történik, ami mindkét félnek jó”– teszi hozzá. Minden évben többször nagy rendezvényeken toboroznak munkaerőt a szállodák Forrás: Origo Idén az Origót is meghívták az 18-ik IRF-re, vagyis az International Recruitment Forumra, amelynek, ahogy az elmúlt négy évben, most is Montreux ad otthont. Ezen a nemzetközi rendezvényen több mint nyolcvan szállodaipari vállalkozás vadászik új munkaerőre. Idén is a világ minden tájáról érkeztek cégek, például a Hilton, a Hyatt, a Ritz Carlton vagy a Walt Disney vezetőivel is lehet találkozni, de mások mellett a szállodavilághoz kötődő cégek döntéshozói is képviseltetetik magukat. Azonnal belevettük magunkat a kínálat és kereslet világába. Ez az első évem itt, és nagyon megkapó számomra, hogy ennyi hallgató érdeklődik az UBS munkája iránt. Számunkra fontos, hogy különböző hátterű embereket foglalkoztassunk, a vendégszeretet pedig kulcsfontosságú. Nálunk több pozícióra is lehet jelentkezni. Egész nap interjúztatunk”– mondja a svájci nemzeti banknál dolgozó Nicolas Mosca, aki maga is a SEG egyik iskolájában végzett. Egy sorral arrébb Kyle Chan vár ránk a Ritz Carltonnál. Ő Hongkongban született, és négy éve tanul Svájcban. Ennek a hotelnek a sanghaji kirendeltségén töltötte a gyakorlati idejét, ahová saját maga jelentkezett. Ez úgy működik, hogy a hallgatóknak kell aktívnak lenniük, oda kell menniük a hotelekhez, hogy itt vagyok, itt végeztem, ezt tudom, én vagyok a megfelelő választás, vegyetek fel”– mondja a fiatal férfi, akinek a névjegykártyáján az áll: a sport és szabadidő nagykövete. Pár standdal lejjebb az 1854-ben alapított Costa Cruises-nak, Európa legnagyobb hajózási vállalatának képviselői várják az érdeklődőket. Már túl vagyunk néhány interjún, és gondolkozunk is néhány emberben. Én is szolgáltam hajón, sok magyarral dolgoztam, és nagyon jó munkaerők voltak. Várjuk a magyarokat! Akit érdekel, nézzen fel az internetre, ott láthatja, hogy milyen állásokra keresünk embereket”– mondja az olasz igazgató. Ez egy nagyon fontos nap, különösen nekünk. Akármerre nézek, érdeklődő, fiatal tekinteteket látok, akikből potenciális munkaerő lehet a hajókon. Jó döntés volt eljönni ide, jövőre is itt leszünk”– teszi hozzá. Mindenhol nagy a sor, de talán a Walt Disneynél a leghosszabb. Lehet helyben interjúztatni, de vannak kifejezetten erre kijelölt helyiségek, ahol semmi sem zavarhatja a munkaadót és a reménykedő jelöltet. Itt dől el, kit vesznek fel: a képre kattintva galéria nyílik Forrás: Origo Nikoleta Bataklieva még nem fejezte be a tanulmányait, de már a mesterképzés végén jár. Azért jött, hogy szerencsét próbáljon. Évekkel ezelőtt egy kis hotelt vezetett a szülőhazájában, Bulgáriában, csakhogy úgy érezte, többre hivatott. „Szeretnék valamelyik hotelnél elhelyezkedni, ezért vagyok itt. Több is tetszene, például a Marriott vagy a Mandarin, de a Carlton is, bár nem tudnám megmondani, melyik a legjobb. Számomra nagy lehetőség lenne, ha egyszer egy nemzetközi hálózat egyik hotelét vezethetném. Bárhova szívesen mennék dolgozni, de bevallom, az arab országok stílusát kedvelem a legjobban. Élvezem azt a hangulatot, amit ezekben az országokban átélhetek, úgyhogy bízom benne, hogy sikerül egy ilyen helyen elhelyezkednem” – mondja, miközben alig bírja leplezni az izgatottságát. Két perccel később már int is neki a Marriott vezetője, hogy fogadja. Nikoleta boldog mosollyal elindul a fényes jövő felé, miközben keresztbe fonja az ujjait a háta mögött. A kínai standon a nemzeti ételek Forrás: Origo IRF-fogadás a vendégeknek Az IRF-nap végén egy zenés, meglepetés vacsora várta a munkaadókat. A SEG-ben tanuló hallgatók elkészítették saját nemzeti ételeiket, és előadták a nemzeti táncaikat. A felemelő este végén a műsorvezető csak annyit kért, hogy ha lehet, mindannyiukat alkalmazzák. Alapképzés után mesterré válhatnak A holland Annelotte Teves és a francia Laure Thouvenin januárban végzett a SEG-nél. Mindketten a pályájuk elején állnak, és szeretettel beszélnek az alma materükről. A vendégszeretet miatt ez az iskola sokkal különlegesebb, mint bármelyik másik. A hangulata is nagyon jó. Több hoteliskola is van Hollandiában, de itt más kultúrákat is felfedezhetünk, ezért jöttem ide”– mondja Annelotte, aki saját bevallása szerint nagyon szeret emberekkel találkozni, és eladni nekik valamit. Francia kolléganőjét viszont gyerekkora óta a dizájn és a luxus érdekeli, így nem volt kérdés, hogy melyik területet választja a SEG-nél. Sokáig építész akartam lenni, de amikor a barátaim azt kérdezték, miért akarsz te épületekkel foglalkozni, amikor különös érzéked van a vendégszeretethez, elgondolkodtam”– magyarázza Laure. Hallgatók az egyik épület aulájában, a képre kattintva galéria nyílik Forrás: Origo A hoteliskolában a képzés a magyar felsőoktatásban is használt bolognai rendszerből már ismert alap-, illetve mesterképzésre épül. A BA hároméves, az MA pedig egy- vagy kétéves. Minden hallgatónak két gyakorlatot kell teljesítenie az alapképzésben, tehát az elméleti tudás mellett, tapasztalatokkal is felvértezve kerülnek ki ebből az iskolából. A gyakorlati képzésben az első évben ételekre és italokra koncentrálnak, tehát az úgynevezett restaurant managementre, étteremgazdálkodásra a gyakorlatokon. A második évtől kezdve már a recepción, takarításon, az irányításon és a szobákkal kapcsolatos teendőkön van a hangsúly”– mondja Alain Bélizaire. A mi küldetésünk, hogy a jövő hotelmenedzsereit kiképezzük. A magyarok nagyon jók, elkötelezettek és okosak, és mi értékeljük az ilyen diákokat”– teszi hozzá. Vendégszeretet és kulináris élvezetek Enteriőr a César Ritz iskolában: kattintson a képre a galériához Forrás: Origo A luxus és kényelem pompája ötvöződik a César Ritz Kulináris Akadémia épületében. A belső terek egy elegáns miliő lenyomatai, amelyek a gasztronómiai tudásnak nyújtanak különleges keretet. Sáhó Lilla 2014 áprilisában kezdte meg a tanulmányait ebben az épületben. Ma ő az egyetlen, aki Magyarországot képviseli, nemcsak a Ritzben, az egész csoportban is. Megmondom őszintén, az interneten böngészve bukkantam rá a svájci iskolákra, majd mielőtt jelentkeztem volna, eljöttem megnézni saját szemmel is” – mondja, majd gyorsan hozzáteszi, hogy a szülei is biztatták. Nemzetközi kulináris iskolát szerettem volna választani, ez volt az első cél, illetve a francia nyelv fejlesztése. Ezzel a diplomával nagyon sok lehetőségem lesz elhelyezkedni a későbbiekben, Svájc remek hely a kulináris technikák elsajátítására.” Lilla elment a felvételire, ahol angolul kellett elméleti kérdéseket megoldania, ez sikerült neki. Tavasszal fejezi be a tanulmányait. A kétszer féléves gyakorlati tanulmányait két svájci hotelben töltötte: a Grand Hotel du Lac Vevey-ben, Montreux-től tíz percre, illetve Genfben a Mandarin Oriental hotelben. „Rengeteg hotel tárt karokkal várja a Ritz-diákokat, például az amerikai Disney World csakis minket keres, mert megbíznak a diákokban, tudják, hogy jól dolgoznak, nem adják fel két hét alatt. Illetve ebben az iskolában sokkal több gyakorlati óra van, mint akárhol máshol. Megtanuljuk megbecsülni az értékét a dolgoknak, illetve örök barátságok és kapcsolatok születnek az évek folyamán. Nemcsak a főzés technikájába pillanthatunk bele, de van lehetőségünk fine dining konyhában dolgozni, igazi megrendelést kapni diákoktól, illetve SEG-tagoktól. Ez az iskola igazán felkészít a kinti világra, és a későbbiekben saját étterem irányítására is.” Sáhó Lilla, a César Ritz Colleges hallgatója gyakorlaton Forrás: Facebook Ezzel az iskolai végzettséggel minden esélye megvan arra, hogy ott dolgozzon, ahol csak akar, de ő Angliában vagy Egyesült Államokban szeretne elhelyezkedni, méghozzá a cukrászati ágazatban. Ez az egyetlen iskola, amely foglalkozik culinary artsszal, illetve hospitality managementtel is. Az utolsó 6 hónapban elkezdjük írni a business planninget, készülünk a kulináris fesztiválra több 100 VIP-tag részére, illetve marketing- and research-óránk is van” – teszi hozzá. Ugyanakkor nem csak a tanítás színvonala miatt szereti a César Ritzet a fiatal magyar lány. Szerinte a hangulat is fantasztikus, minden hétvégén van valamilyen program. A paintballtól kezdve a karácsonyi vásáron át a focimeccsig mindenki megtalálja ebben az iskolában a magának valót. A dékán, ahol csak tud, segít, illetve a diákfórum is kitesz magáért. A szállás nagyon kényelmes, hiszen a suli épületében van az összes kétágyas standard szoba, illetve az új épület négy szintje biztosítja az extra single, illetve delux szobákat, széffel, televízióval és egy hűtővel”– teszi hozzá. A SEG egyik legismertebb és legkedveltebb dékánja a dél-afrikai származású Jaco von Wielligh nagy nemzetközi vállalatoknál szerzett tapasztalatot, amit most a dizájniskola irányításában kamatoztat. A színes kelmékkel és jó hangulattal tarkított környezet valóban családias. A dékán is ilyen színes egyéniség, aki mindenkit mindig a keresztnevén szólít. Színes szövetminták a dizájniskolában Forrás: Origo „Számomra fontos szempont, hogy minden egyes hallgatót egyéniségként kezeljünk. Ha az ember tudja a diákok nevét, akkor azzal azt is kifejezi, hogy örömmel látja és értékeli őket. Az én filozófiám szerint az iskolánk egy nagy család. Egy vállalkozás pedig többről szól, mint az emberekről, teljesen mindegy, hogy az most a Volvo vagy egy hotel. A nagy cégeknél megtanultam, hogy kell az ügyfeleket kezelni, elismerni az értékeiket. Ezt a szemléletet követjük az iskolában is, ahol a hallgatók az ügyfelek” – mondja Jaco von Wielligh. Ebben az intézményben kezdetben a turizmusra fókuszáltak, ma viszont a hotelek számára nagyon fontos területet, a dizájnt tanítják itt. Ez a megoldás különleges, hiszen a képzőművészetet ötvözi vendégszeretettel. Nálunk minden a diákokról, a fejlődésükről szól. Gondosan ügyelünk rá, hogy a lehető legjobb körülményeket teremtsük meg számukra, figyelünk a sikereikre, eredményeikre, és felkészítjük őket a munkára. Az ő sikeres karrierjük a mi sikerünk” -– teszi hozzá. A dizájniskola nagyon népszerű: a képre kattintva galéria nyílik Forrás: Origo A Z-generációt is ismerik Mivel az iskola nem tanagyag, hanem hallgatóközpontú, fontos számukra, hogy tudják, kik tartoznak bele, és milyen szokásaik vannak az úgynevezett Z-generációnak. Mivel a SEG hallgatóinak jelentős része, körülbelül 1800-an, 1994 és 2010 között születtek, az iskola kérésére felmérés készült. Ebből kiderült, hogy elképzeléseikkel ellentétben a legfiatalabbak nem kötődnek annyira a digitális világhoz, mint az Y-generáció. Ők a személyes találkozókat kedvelik, nem a digitális érintkezést. Nem otthonról akarnak dolgozni, inkább a munkahelyen töltenék el az időt, ahol olyan emberek veszik körül őket, akiket kedvelnek. A kutatás azt is kiderítette, hogy számukra nem a pénz fontos, hanem az, hogy szeressék a munkájukat, elkötelezettek és motiváltak, és szeretnének keményen dolgozni”– mondja Florent Rondez, a csoport vezetője, aki arról is beszélt az Origónak, hogy a kreativitásnak is nagy szerepe van a SEG-nél. Jótékonysági koncertfesztiválokat is szervezünk, amelyhez kapcsolódik egy reklámkampány, amely arról szól, hogy kiválasztjuk a győztest, aki aztán egy igazi kampány arca lehet”– teszi hozzá. Az ezernyi szépség országa A SEG a svájci turizmussal is együttműködik, amely minden évben új akciókkal és ötletekkel csalogatja az érdeklődőket. Ebben az országban érdekes városok és izgalmas programok várják a magyar turistákat. Nauchatel például egész évben szép, de az őszi falevelekbe burkolva különleges hangulatot áraszt. Nauchatel 2016 októberében Forrás: Origo Ha többet szeretne megtudni a SEG képzéseiről, például arról, melyik képzés mennyibe kerül, november 24-én délután személyesen találkozhat az iskola képviselőivel a budapesti Sofitel Hotelben. Az eseményre ezen az oldalon regisztrálhat. Let's block ads! (Why?) Forrás...