Hmm ez Érdekes El Lehetett Volna Kerülni A Francia Újságírók Lemészárlását?

A témát ebben részben 'Hírek a Nagyvilágból' nonoka hozta létre. Ekkor: 2015. január 10..

1. nonoka /

Kapott lájkok:
    2,448
    Beküldött adatlapok:
    0
    Nem:
    Merész kérdés, belátom. A helyzet azonban megkívánja az őszinte szembenézést. Miközben gyászolom a szegről-végről kollégákat, van egy tanácsom vallásgyalázó karikaturistáknak.

Ami ma Franciaországban történt – a Charlie Hebdo című szatirikus lap szerkesztőségében fegyveresek 12 embert lemészároltak, feltehetőleg az orgánum muszlimokat, illetve az Iszlám Államot kifigurázó karikatúrái miatt –, az maga a borzalom. Az emberi tragédiának olyan foka, mely után a legnagyobb hitványság és becstelenség volna megérdemelt büntetésről elmélkedni, pláne kárörvendeni tucatnyi embertársunk halálán. Ez a szemet szemért, fogat fogért elvnél is aránytalanabb megtorlás ugyanis maga a megveszekedett barbárság, melyre semmilyen vallási parancs vagy erkölcsi rendszer nem ad felhatalmazást. (Nem mintha attól tartanék, hogy tömegével érkeznek majd ilyen reakciók; az új év első magyar újszülöttjét, Rácz Péter Rikárdót ért méltatlan gyalázkodás után azonban, félek, semmi sem lehetetlen.)

Ezzel együtt van itt néhány szempont, amit érdemes volna megfontolni. Aki esetleg nem tudná: a Charlie Hebdo az elmúlt években mindent megtett azért, hogy kivívja a nagy világvallások híveinek ellenszenvét. Ordenáré karikatúráival rendre megsértette keresztények, muszlimok vagy éppen zsidók millióit – miközben szerkesztői ezeket a képeket nem a vallásgyalázás megnyilvánulásainak, hanem a sajtó- és szólásszabadság kiteljesítésének tekintették.

A Charlie Hebdo néhány vihart kavart címlapja

Nem támogatja a katolikus egyház a melegházasságot? Nosza, a mennyei Atyát hátulról meghágó Jézus Krisztus kerül a címlapra, akinek fenekéből a Szentháromságot jelképező háromszög lóg ki. Lemond tisztségéről Benedek pápa? Az élemedett főpap svájci gárdistával ölelkezik, azzal a felkiáltással: „Végre szabadon!” Nem támogatja a Szentszék a gumióvszer használatát? „Ez az én testem” – emel magasba válaszul a pápa (a Krisztust jelképező szentostya helyett) egy kondomot. A zsidóság idegeit náci tiszttel csókolózó rabbi rajzával vagy éppen a Shoah Hebdo címmel kiadott lapszámok sorozatával borzolták, nem rettenve meg a holokauszton való élcelődéstől sem. Az iszlám híveit pedig sértő megjegyzések kíséretében ábrázolt muszlim karakterekkel, Mohamed gúnyrajzával tűzték pellengérre – miközben a prófétát a Korán szerint még csak ábrázolni is tilos –; nem véletlen, hogy egyik címlapjukon a pápa, egy muszlim vezető és egy zsidó rabbi karöltve követeli: „borítsanak fátylat” a Charlie Hebdóra, azaz regulázzák meg a lapot.

Mindez, nyomatékosítom ismét azok kedvéért, akik esetleg szeretnének félreérteni, semmi szín alatt nem ad felmentést a mostani vérengzésre. Óvatosságra azonban ettől még inthet. Főleg azok után, hogy nem ez az első támadás az orgánum ellen. Egyszer már, 2011 novemberében, dobtak bombát a szerkesztőség épületére, miután Mohamedet „kinevezték” a lap főszerkesztőjének, és ismételten muszlimgyalázó képeket közöltek. Amikor pedig 2012 szeptemberében a prófétát meztelenül ábrázoló képsorozatot publikáltak egy iszlámot gúnyoló filmből, a hatóságok, hasonló támadástól tartva, megerősítették egyes francia nagykövetségek, valamint a lap főhadiszállásának védelmét. Mi több, Laurent Fabius külügyminiszter élesen bírálta az orgánumot, mondván: „Franciaországban ismerjük és megvédjük a szólás szabadságának alapelvét. A jelen helyzetben azonban, amikor napvilágot látott ez az abszurd film, számos muszlim országban tetőfokára hágtak az érzelmek. Valóban értelmes vagy intelligens dolog olajat önteni a tűzre?”

Most, a francia „0107” után mindenki azon tanakodik, miként lehetne megelőzni, hogy a jövőben hasonló mészárlások történjenek. Nyilván – az Egyesült Államok példájára – megerősítik majd a terrorelhárítókat, szigorúbb rendelkezéseket vezetnek be, jobban ellenőrzik a gyanús elemeket. Ezek fontos, és remélhetőleg hasznos intézkedések; félek azonban, a Charlie Hebdo és a hozzá hasonló lapok munkatársai így sem érezhetik majd magukat teljes biztonságban. A brutális Iszlám Állam európai térhódítása is jelzi: mindig lesznek olyan elvakult szélsőségesek/fundamentalisták, akik a legbombabiztosabbnak hitt rendszer kijátszásával megtalálják a módját az esztelen öldöklésnek.

Volna azonban még egy módja annak, hogy az ember elkerülje a mostanihoz hasonló vérengzést. Félve mondom, mert egyáltalán nem vágyakozom a sajtó- és szólásszabadság lábbal tiprójának szerepére – viszont az emberi életet még a sajtó korlát(ozhatat)lan szabadságánál is többre tartom. Felvetésem kiszámíthatóan egyszerű: mivel az Iszlám Állam terroristáit a jelek szerint nem áll módunkban megváltoztatni, csak mi magunk tehetünk bármit is a védelmünkre. Leginkább talán azzal, hogy nem közlünk szakmányban ilyen, nemcsak emberi mivoltukból kivetkőzött vadállatok, hanem minden tisztességes polgár számára viszolyogtató karikatúrákat.

Én a mai helyzetben sajnos nem tudok ennél biztosabb megoldást. De akinek van jobb ötlete, szóljon. És ossza meg a Charlie Hebdo szerkesztőségének túlélőivel is.
    El lehetett volna kerülni a francia újságírók lemészárlását? | Válasz.hu

• Like Like x 4
  2. watsap /

Kapott lájkok:
    331
    Beküldött adatlapok:
    0
    ...szeély szerint becsülöm a muszlimokat, és az igaz hitűeket is. Csak itt egy a probléma, h túlságosan "komolyan" (ha lehet ilyet mondani) veszik a hitüket. Ennyire szerintem nem kellene. Valaki(ke)t megölni, azért mert karikatúrákat készítenek a hitvilágukról és (sajnos) napi megnyilvánulásaikról...hát nem tudom...ilyenkor "kellene" radikális keresztények is akár, h mint pl egy budipöst pharádén a keresztény egyházt meggyalázó "kandallók" végeznek meg lincseljék őket. Miért is ne? Nemde? A katolikus egyházat lehet gyalázni, nap mint nap, míg itt karikatúrákról van szó...há' nem tudom...

• Like Like x 2
  3. klarensz / Moderator Vezetőségi tag

Kapott lájkok:
    2,488
    Beküldött adatlapok:
    0
    Nem:
    Tudni kellett volna , hogy mivel is jár egy gúnyolódás, hiszen a prófétát még ábrázolni sem lehetett.
    És be kell tartani néhány szabályt, másképp vérontás a vége .
    Természetesen különbség van muszlim és terrorista között.

4. Vendég /

Kapott lájkok:
    0
    Beküldött adatlapok:
    0
    Nem:
    Hangjelzés a Chaten:
    nem
    Üdv klarensz. Azt hiszem az első és az utolsó mondatod elég ellentmondásosak. :tef161: A korán nem mondja ki, hogy nyírjunk ki mindenkit, aki más hitet vall.. XD Tehát nem vonnék párhuzamot a muszlimok és a terroristák között. XD De ezek az újságírók tudták mivel jár ha gúnyt üzenek bizonyos dolgokból.. Elítélem ami történt, de az a véleményem, aki keresi a bajt az meg is találja.. Minden szónak vagy bármiféle képnek, ábrának, bizony súlya van. Vannak olyan dolgok, amiket ki kell mondani, bár mi is az ára.. De az, h viccet csinálnak bizonyos dolgokból, hogy minél nagyobb legyen a botrány és ez által, több lapot adhassanak el nem tartozik ezek a dolgok közé.

5. klarensz / Moderator Vezetőségi tag

Kapott lájkok:
    2,488
    Beküldött adatlapok:
    0
    Nem:
    Admin :tef161: .,.,
    belémkötsz, mivel nem fejtettem ki elég világosan a mondanivalómat.
    Első mondatom,és utólsó mondatom, hogy tudni kell mivel jár egy gúnyolódás , hiszen a prófétát még ábrázolni sem lehetett ... és , hogy természetesen különbség van muszlim és terrorista között.
    Na igen ugyanaz amit te is bőségesen kifejtettél.
    Egy olyan ország prófétájából gúnyt üznek, akit addig le sem szabadott rajzolni, egy olyan vallási közösségben, ahol a nők, gyerekek és egy nagy rétege az embereknek, még csak nem is ir és olvas . Ez a próféta annyira szent és sérthetetlen az ők szemükben, hogy vérlázitó, hogyha ábrázolják.
    Az más, hogy a mi europai szemléletünk kicsit toleránsabb a gúnyolódásokkal szemben ( lásd ugyanigy gyúnyolták Jézust, a Pápát, a zsidókat és még ki tudja kiket és sajnos nagyon durván, amit én cseppet sem helyeselek).
    Maguk keresték a bajt,és ez sajnos ez visszaüt a teljes keresztén Európára, mert egy teljes sor torlás és megtorlások indultak be.
    Kik a muszlimok , és kik a terroristák? Na ezt sem részleteztem , mert nem akartam.
    Hagytam , hagyom későbbi kibeszélésre :tef293:)

6. Vendég /

Kapott lájkok:
    0
    Beküldött adatlapok:
    0
    Nem:
    Hangjelzés a Chaten:
    nem
    Ez nem kötekedés. XD De ha pontatlanul vagy félreérhetően fogalmazol, azt nem árt ha javítja valaki.. Arra kár várni, hogy valaki majd folytatja a te gondolataidat, mert mindenki másként gondolkozik. XD Nem írja a korán, hogy embereket mészároljunk le azért, mert megemlítik vagy ábrázolják a mohamed prófétát. Ez csak az egyszerübb emberek szélsőséges reakciója. A muszlimok között is van toleránsabb, kevésbé toleránsabb, és vannak elmebetegek is. XD Mivel olyanok, mint mindenki más. Tudnék mondani számos példát arra, mikor keresztények, öltek le máshogy gondolkodó embereket. Az egy más dolog, hogy fejlődik a világ, manapság inkább perelnek, de ez elmondható minden egyéb válásról. Ha nem tarjuk tiszteletben egymás nézeteit, az egy dolog. De akkor ne is rinyáljunk azért, mert nekünk esik valami elmebeteg fanatikus. Mert bizony ilyenek minden vallásban vagy szektában előfordulnak..

UI: Kiültem egy kör levelet, és egy tag válaszolt, h az üzenetem sérti őt az emberi méltóságában, mert ő egy hazás keresztény ember. Ja és perelni akart. Az európaiak így intézik, amit odaát egy kissi elmaradott területeken fegyverrel. Persze nem hagytam válasz nélkül a levelét.. Kifejtettem neki, hogy mikor elfogadta a feltételeket belegyezett a körlevelekbe is. Az meg, hogy miben hisz, nem érdekel. Ő tartotta magát különbnek és embereket meg lenézet, akik más hogy élik az életüket. Felvilágosítottam róla, hogy Isten szemében mindenki egyenlő. Tehát neki sincs joga Ítélkezni senki felett.

Utoljára szerkesztve moderátor által: 2015. január 18.
  7. szepaj /

Kapott lájkok:
    3,148
    Beküldött adatlapok:
    0
    Nem:
    Férfi
    Azt tudomásul kell vennünk, hogy a különböző vallási hovatartozások és felekezetek között különbségek vannak.
    Hol kisebb, hol nagyobb különbségek. Olyan személyeknek akik nincsenek tisztába az adott ország és annak vallási kultúrájával, nézeteivel és azzal, hogy milyen következménye lehet meggondolatlan cselekedeteknek, azoknak a személyeknek szembe kell nézni annak egyenes következményeivel is. Igen vannak országok, ahol ebből nem lehet viccet csinálni. Nem akarok vészmadár lenni, de amit most a támadás után is csináltak (újabb karikatúra, nagyobb példányszám), nem tudom, lehet, hogy ennek is lesz még következménye, bár ne így legyen. Ettől függetlenül én is elitélem a történteket.

• Like Like x 2
  8. klarensz / Moderator Vezetőségi tag

Kapott lájkok:
    2,488
    Beküldött adatlapok:
    0
    Nem:
    Hogyan is állunk?

"Arra kár várni, hogy valaki majd folytatja a te gondolataidat, mert mindenki másként gondolkozik.''

Hát akkor szerinted hogyan alakul ki egy párbeszéd , ha hiába várunk a másikra?

Éppen ezért feltevődik a kérdés: ( költői de ellehet gondolkozni rajta :tef293: )
    hol az igazság?
    Mert mindenkinek a mértéke esetleg más,és ezzel az igazsággal szembesülni kell.
    Golyókkal nem lehet igazságot szólgáltatni, de az újságirónak is a mértéket tudnia kell, mert hol a határa a gúnynak?
    A sajtószabadság szellemében, hogy : nekem mindent szabad csak a szélsőségeseknek kedveznek, akik ezzel talán ürügyet kaptak az akcióikhoz.
    A toll és papir fegyver tud lenni, ha túllép az emberi mértékeken , józanságon, még akkor is ha nem szándékos.Hamar szélsőséges lesz ha túllép a határon és ez nem jó senkinek.
    Nem a terroristákat pártolom, nem , dehogyis, ők mindenkép elszánták magukat a gyilkolásra. Ma Charlie Hebdo, holnap esetleg...

Az Allah , Mohamed követői természetesen szintén elitélik a terrorizmust,a párizsi mészárlást, mert azt az akciót szélsőségesek tették .
    Nem muzulmánok általánosságban , hanem terroristák, akik történetesen muzulmánok.

Utoljára szerkesztve moderátor által: 2015. január 18.