Hatféle alkoholt, többek között whiskey-t is vitt a japán teherűrhajó a Nemzetközi Űrállomásra Fotó: Bloomberg / Europress / Getty A szerdán Japánból útnak indult, pilóta nélküli űrkapszula mintegy 5,5 tonnás rakományában helyet foglalt a Suntory Global Innovation Center hat italmintája, melyek legalább egy évet töltenek az űrben, mielőtt a Földre visszatérnének. A cég azt szeretné megvizsgálni, vajon az alkoholos italok ugyanúgy érlelődnek-e odafönt, mint a Földön. A kísérletre az amerikai űrkutatási hivatal (NASA) áldását adta, nem ez az első alkoholvizsgálat az űrben. A Kounotori (Fehér gólya) nevű űrhajó fedélzetén 12 egér is utazott, rajtuk az öregedést szeretnék tanulmányozni. A szállítmány - a hatfős csapat élelmiszerén kívül - űrsétához való felszerelést, sürgősségi légzőkészüléket és a víz újrafelhasználásához való alkatrészeket is tartalmazott. http://index.hu/tudomany/2015/08/25/elkezdodott_a_legeslegfontosabb_urkiserlet/