Először Sikerült Szarvasgombát Termeszteni Angliában

A témát ebben részben 'Hírek a Nagyvilágból' SuperMario56 hozta létre. Ekkor: 2015. március 12..

  1. SuperMario56 /

    Csatlakozott:
    2011. június 03.
    Hozzászólások:
    11,477
    Kapott lájkok:
    2,079
    Beküldött adatlapok:
    0
    Nem:
    Férfi
    Egy növénybiológus bejelentése szerint először sikerült szarvasgombát termeszteni brit földön.

    Paul Thomas hat évvel ezelőtt látott hozzá a termesztéshez húsz területen a szigetországban. Leicestershire-ben, egy fiatal magyaltölgy tövében bukkant rá az első, 39 grammos példányra a múlt héten. A növénybiológus szerint az év hátralevő részében a többi terület is termőre fordul.

    Thomas a Nagy-Britanniában őshonos nyári szarvasgomba (Tuber aestivum) termesztésébe fogott bele. A szigetországban vadon termő szarvasgombák jelenlegi, kilogrammonkénti ára nagyjából 400 font (172 ezer forint), így azt reméli, hogy néhány éven belül megtérülnek erőfeszítései. A vadon termő szarvasgombák egykor nagyon elterjedtek voltak Nagy-Britanniában, ám az ország ősi erdőségeinek eltűnése és a modern mezőgazdasági módszerek miatt mára rendkívül ritkává váltak. Termesztésükhöz steril környezetre van szükség.

    [​IMG]
    llusztráció - Szarvasgombákat tart kezében egy résztvevő a szarvasgomba-kereső kutyák országos versenyén
    Szilvásváradon 2013. október 5-én. (MTI Fotó: Komka Péter)

    A növénybiológus eredményét mások is örömmel fogadták az országban. "Ez remek hír. Mindenki szereti a helyi alapanyagokat, és a brit szarvasgombák sokkal jobb minőségűek, mint a külföldről behozott fajtársaik" - mondta Zak Frost, a szarvasgomba-kereskedelemben utazó Wiltshire Truffles vállalkozás tulajdonosa. "Olyan nagy a kereslet, hogy nem is tudjuk kielégíteni" - tette hozzá.

    A család titkos wiltshire-i farmjáról begyűjtött, vadon termő szarvasgombákat Frosték a Nagy-Britannia-szerte működő Michelin-csillagos éttermeknek adják el. A tulajdonos szerint a termesztett gombák nem fenyegetik majd üzletüket. "A mieink vadon teremnek, szóval mindig magas áron fognak elkelni. A 'termesztés' kifejezés nagyon egyszerűnek festi le a folyamatot, ám itt korántsem olyasmiről van szó, mint amikor elvetjük a burgonyát. Nagyjából tíz évet kell várni. Rendkívül bonyolult eljárásról van szó, és az eredmény korántsem garantált" - idézte Frostot a BBC News.

    A Nagy-Britanniában fogyasztott szarvasgombák döntő többségét külföldről importálják, és a legtöbbjük termesztés eredménye. A szarvasgomba egyedülálló "földes" ízének és az ételeknek kölcsönzött jellegzetes illatnak köszönheti népszerűségét.

    Forrás:Először sikerült szarvasgombát termeszteni Angliában | Híradó