Életmód Étrenddel Csökkenthető Az Alzheimer-kór Kockázata

A témát ebben részben 'Hírek a Nagyvilágból' SuperMario56 hozta létre. Ekkor: 2015. március 29..

  1. SuperMario56 /

    Csatlakozott:
    2011. június 03.
    Hozzászólások:
    11,477
    Kapott lájkok:
    2,079
    Beküldött adatlapok:
    0
    Nem:
    Férfi
    Amerikai szakemberek egy tízéves kutatásra alapozva úgy vélik, a megfelelő étrend szignifikánsan csökkenti az Alzheimer-kór kockázatát.

    A chicagói Rush Egyetem szakemberei eredményeiket az Alzheimer's & Dementia folyóirat márciusi számában tették közzé.

    Az Alzheimer-kór az időskori elbutulás, a demencia leggyakoribb formája. A Nemzetközi Alzheimer Társaság adatai szerint bolygónkon 40 millió ember szenved e súlyos kórban, a fejlett világban, Észak-Amerikában és az észak-európai államokban a legmagasabb a megbetegedési ráta, a legalacsonyabb pedig a mediterrán térségben és Ázsiában. Különösen kedvező a megbetegedési statisztika Olaszországban és Japánban - olvasható a LiveScience hírei között.

    A feltételezések szerint az Alzheimer-kór kialakulását genetikai, környezeti, valamint életmódbeli tényezők összessége segíti elő. Korábbi kutatások kimutatták, hogy rizikófaktor az elhízás, a hipertónia, a magas koleszterinszint, a szív- és érrendszeri betegségek, valamint a cukorbaj.

    [​IMG]
    Alzheimer-kór. (Fotó: DPA/MTVA Sajtó- és Fotóarchívum/MTI)

    A Rush Egyetem kutatói által végzett vizsgálat során a mediterrán étrendet és a magas vérnyomás megelőzését szolgáló DASH-diétát (Dietary Approaches to Stop Hypertension) ötvözték. Az így kialakított MIND (Mediterranean-DASH Intervention for Neurodegenerative Delay) elnevezésű étrend 10 ajánlott és 5 tiltott ételféleséget kínál. Az előbbiekhez a zöld leveles zöldségeket és egyéb zöldségféléket, az olajos magvakat, a bogyós gyümölcsöket, a hüvelyeseket, a teljes kiőrlésű gabonaféléket, a halat és a baromfihúst, az olívaolajat, valamint a bort sorolták a kutatók. A szellemi leépülésnek megágyazó élelmiszerek lajstromában pedig a vörös húsok, a vaj és a margarin, továbbá a sajt, a sütemények és az édességek, a sültek és a gyorséttermi fogások szerepelnek.

    A tízéves követéses vizsgálatban 923 önkéntes vett részt. Mint ahogy kiderült, azoknál a résztvevőknél, akik a MIND-étrend szerint táplálkoztak, 53 százalékkal csökkent az Alzheimer-kór kialakulásának kockázata, és a rizikó még azoknál az önkénteseknél is 35 százalékkal alacsonyabb volt, akik csak részlegesen tartották be a diétát.

    "Sokkal jobb egészségnek örvendenek mindazok, akik hosszú időn át megfelelően étkeznek" - mutatott rá a táplálkozásepidemiológiai kutatást irányító Martha Clare Morris, a Rush Egyetem docense.

    Forrás:http://www.hirado.hu/2015/03/27/etrenddel-csokkentheto-az-alzheimer-kor-kockazata/