Hmm ez Érdekes Ez a 100 legjobb étterem most Magyarországon.

A témát ebben részben 'Hírek a Nagyvilágból' nonoka hozta létre. Ekkor: 2014. június 01..

  1. nonoka /

    Csatlakozott:
    2011. január 02.
    Hozzászólások:
    27,115
    Kapott lájkok:
    2,448
    Beküldött adatlapok:
    0
    Nem:
    Újabb kiadvány jelent meg Magyarország legjobb éttermeiről. A 100-as toplistán javarészt budapesti éttermek szerepelnek, de a készítők szerint 26 vendéglőért vidékre is érdemes ellátogatni.
    Megjelent a Dining Guide étteremkalauz legjobb 100 magyar éttermet összesítő kiadványa. A toplistát 17 ponttal két Michelin-csillagos budapesti étterem, a IX. kerületi Costes és az V. kerületi Onyx vezeti. Bár meglepő, de a nemrég szintén Michelin-csillaggal díjazott Borkonyha a kalauz kritikusai szerint, 15,5 ponttal "csak" az összesítés 5 helyét csípte el. A Sas utcában található bisztrót ugyanis megelőzi a budai Duna-parton található Zona (16,5 pont) és a New York palota kiválósága, a Salon (16 pont) is.[​IMG]
    A toplistán - ahogy az lenni szokott - főként fővárosi címek dominálnak; a 100 étteremből csupán 26 található valamelyik vidéki városban. A legjobb vidéki étterem címét ezúttal 14,5 ponttal a székesfehérvári 67 étterem hódította el. A felújított Patrícius-villában található éttermet a mádi Gusteau (14 pont) és a balatonszemesi Kistücsök (14 pont) követi.
    [​IMG]
    Budapesten főként a Duna pesti oldalán található éttermek kerültek fel a listára; a 100 étterem több mint fele található az V., VI., VII., VIII., IX., vagy éppen a XIV. kerületben. A legjobb budai éttermek az I. kerületben találhatók; ilyen többek között a toplista 3. helyezettje, a Zona, az Arany Kaviár (15 pont), és a Csalogány 26 (15 pont) is.

    Mint ismert, az éttermeket 1-20 pontig (félpontonként differenciálva) értékelik az étteremkalauz kritikusai. Az értékelés 5 fő szempontja között mindig helyet kap az étterem személyisége, hangulata, környezete; az alapanyagok minősége; az elkészítés szakszerűsége; az ízek harmóniája, a kreativitás; valamint a kiszolgálás és a szerviz minősége is.

    • 8 PONT : étterem, amely számos hibával küzd, kismértékben felfedezhető pozitívumokkal

    • 9 PONT : étterem több pozitívummal

    • 10-12 PONT : étterem átlagosnál jobb, számottevő állandósággal, ismétlődően reményteljes étkezési nívóval

    • 13-14 PONT : igen jónak mondható konyha, innovatív készséggel, állandóságra törekvő, jó teljesítmény

    • 15-17 PONT : nemzetközi összehasonlításban az 1 Michelin-csillagnak megfelelő, kivételes gasztronómiai műhely

    • 18 PONT : kiemelkedően jó konyha nemzetközi mértékkel. 2 Michelin-csillagnak felel meg, csúcsszínvonalon teljesít, tudomása van a világ mindig aktuális gasztronómiai törekvéseiről, összetéveszthetetlen kulináris arcualttal bír, újító szellem vezérli