Ezért érdemes tequilát inni

A témát ebben részben 'Hírek!' david9696 hozta létre. Ekkor: 2015. május 08..

  1. david9696 / Moderator Vezetőségi tag

    Csatlakozott:
    2014. július 12.
    Hozzászólások:
    14,620
    Kapott lájkok:
    284
    Beküldött adatlapok:
    0
    Nem:
    Férfi
    Erősíti a csontokat, csökkenti az étvágyat, ráadásul cukormentes édesítőként és bio-üzemanyagként is remekül használható.


    A tequiláról a legtöbbünknek az átmulatott éjszakák és a fejfájós másnapok jutnak az eszébe. Pedig Mexikó közkedvelt nemzeti italának tudományosan igazolt jótékony hatásai is vannak, és az alapanyagául szolgáló agávé is számos izgalmas felhasználási lehetőséggel bír.
    Mivel a Hír24 szerkesztőségének tagjai között is szép számmal vannak olyanok, akik elkötelezett rajongói ennek a testet-lelket frissítő italnak, úgy gondoltuk, összegyűjtjük a tíz legfontosabb érvet a kulturált tequilafogyasztás mellett:

    1. A keményen dolgozó kisembereket támogatod
    Az agavétermelők a világ legszorgalmasabb emberei közé tartoznak. A tequila alapanyagául szolgáló növény rendkívül hosszú idő – cirka tíz év – alatt érik be; termesztéséhez tiszteletre méltó türelem és szívós, kitartó munka kell.
    [​IMG][SIZE=x-small]Keményen dolgozó agávéfarmer[/SIZE]
    Maga a tequilagyártás is bonyolult és felelősségteljes feladat. A főzdében először eltávolítják a növény leveleit, majd megsütik és csíkokra vágják a hatalmas termőtestet, végül egy speciális eljárással kinyerik az agávé édes, ragacsos levét, az ún. „agávémézet", amelyből aztán hosszas erjesztéssel állítják elő a méregerős italt.

    2. Veszélyeztetett állatokon segíthetsz
    Az agávé különleges növény. Mi sem bizonyítja ezt jobban, mint az, hogy denevérek porozzák be. Pontosabban azok a veszélyeztetett állatok között számon tartott mexikói és jamaicai gyümölcsevő denevérek, amelyek kedvelt csemegéje a növény édes nektárja. Minél több tequila fogy, annál több agávécserjét ültetnek, így az ital fogyasztásával tulajdonképpen a kihalás szélén álló bőregerek megmentéséhez is hozzájárulsz.
    [​IMG][SIZE=x-small]A gyümölcsdenevérek a halmozottan hátrányos helyzetű fajok közé tartoznak[/SIZE]

    3. Ha másnapos vagy, ráfoghatod a politikusokra
    A mexikói törvényi szabályozás igen szigorú: tequilát csak és kizárólag a Jaliscóból származó kék agávéból lehet készíteni. Sajnos, az Egyesült Államok törvényhozói már kevésbé voltak szigorúak, ezért egy 2006-os kormányrendelet értelmében az amerikai üzemekben palackozott italoknak csak 49 százalékban kell tiszta agávétequilát tartalmazniuk, a maradékot szintre bármilyen cukorból erjesztett alkohollal helyettesíthetik. Ezt a pancsolt italt hívják a mexikóiak mixtónak, amely – mivel többféle alkohol keverésével állítják elő – sajnos durva fejfájást okozhat. Kézenfekvő a következtetés: a politikusok tehetnek róla, ha másnapos vagy.

    4. A tequilából gyémánt is készíthető
    Mexikói tudósok régóta próbálnak különféle szerves oldatokból gyémántot készíteni. Kutatásaik során észrevették, hogy az ehhez szükséges ideális vegyület a tequilához hasonlóan 40 százalék etanolt és 60 százalék vizet tartalmaz. Nosza, hevíteni kezdtek némi államilag garantált minőségű tequilát, és a kellemes 1400ºF-os hőmérséklet felett megtörtént a csoda, nagy marék nagy tisztaságú gyémánt maradt vissza a lombik alján.
    [​IMG][SIZE=x-small]Tizenhat karátos tequila [/SIZE]
    Sajnos, a tequilagyémántok előállítása jóval költségesebb mulattság, mint a széles körben elterjedt ipari gyémántoké, és bár elképesztően tartósak és hőállók, egyelőre még nem tudni,valójában mire is lehetne használni őket.

    5. Több mint hatvan különféle íz- és illatanyagot tartalmaz
    A jó minőségű tequila nem kevesebb, mint hatvan különböző íz- és illatanyagot tartalmaz. Köztük a csokoládés aromájú izovaleraldehidet, a whiskyre emlékeztető ízű izoamil-alkoholt, a sör fanyarságát idéző β-damascenonet, a virágillatú 2-feniletanolt és a vanília fő ízanyagát, a vanillint.

    6. Az agávéfogyasztás erősíti a csontozatot
    A kutatók szerint az agávéban található természetes gyümölcscukrok (fruktánok és fruktózok) csökkenthetik a csontritkulás veszélyét. A kísérletek azt mutatják, hogy az agávédiéta nagymértékben javíthatja a szervezet kalcium- és magnézium-felvevő képességét, és így jelentősen javíthatja a csontképződést.
    [​IMG][SIZE=x-small]Az agávé a csontoknak is jót tesz[/SIZE]

    7. Remek természetes édesítőszer készíthető belőle
    Az agavéban egy másik természetes cukor, az agavin is megtalálható. Ráadásul az emberi gyomor számára feldolgozhatatlan, rostos formában, minek köszönhetően kitűnően alkalmas a szervezet glükózszintjének csökkentésére és az inzulinszint növelésére. Mindeme tulajdonságai kiválóan alkalmassá teszik a cukorbetegeknek szánt édesítőszerek készítésére.

    8. Csökkenti az étvágyat
    Az agávéban található fruktánok jelentősen növelik azoknak az inzulin kiválasztását serkentő hormonoknak a képződését, amelyek a teltségérzet kialakulásáért is felelősek. Minél több agávét fogyasztunk, annál jóllakottabbnak érezzük magunkat, anélkül, hogy túl sokat ettünk volna – ami komolyan hozzájárulhat a fogyókúra hatékonyságához.
    [​IMG]Segít ledobni a felesleget

    9. Molekuláris ujjlenyomatvétellel kiszűrhetők az olcsó hamisítványok
    Mivel a tequila a világ egyik legnépszerűbb itala, természetesen sokan hamisítják világszerte. Szerencsére, van megoldás: egy speciális eljárással minden kétséget kizáróan megállapítható, hogy jó minőségű itallal vagy zugfőzött lőrével van-e dolgunk.
    A Fourier- transzformációs infravörös spektroszkópia nevű eljárással könnyen megállapítható, hogy kék agávéból vagy más, cukor-alapú párlatokból készült-e a vizsgált ital. A vizsgálat, amelyet „molekuláris ujjlenyomatvételnek" is neveznek, alig két perc alatt képes elkészíteni a tequila kémai profilját. Mivel a tequilagyártás és forgalmazás dollármilliárdos üzlet, várható, hogy egyre több helyen vizsgálják majd hasonló eljárásokkal a sombrerós üvegekben lötyögő folyadékokat.

    10. A jövő környezetbarát üzemanyaga lehet
    Az agávé bio-üzemanyagként is remekül megállná a helyét. A természetes üzemanyagokkal kapcsolatos egyik legnagyobb dilemma, hogy paradox módon már maga a feldolgozásuk is rengeteg energiát emészt fel – ezért is lenne jó választás az agávénövény, amely a kutatások szerint jóval gazdaságosabban hasznosítható, mint például az energiafüvek.
    [​IMG][SIZE=x-small]Bio-üzemanyagnak is kiváló[/SIZE]
    Az agávé mellett szól az is, hogy jól tűri az extrém időjárás-változásokat, ráadásul mivel a tequilagyártás során visszamaradt levelek is felhasználhatók, nem kellene újabb területeket beültetni vele.