Az Edinburghi és a Dundee Egyetem tudósai felfedeztek egy fehérjét, amely szó szerint egymáshoz tapasztja a levegő-, víz- és zsírmolekulákat. A Guardian hétfői híre szerint brit kutatók felfedeztek egy fehérjét, amelynek segítségével lassabban olvadó fagylalt készíthető. A fehérje „összeragasztja a levegőt, a zsírt és a vizet – és így szuperegyenletes állagú pudingot hoz létre" – olvasható a hírportálon. A felfedezésnek köszönhetően olyan élelmiszerek is készíthetők, amelyek jóval kevesebb telített zsírt és kalóriát tartalmaznak, mint a hagyományos termékek. Az Edinburghi és a Dundee Egyetem tudósai szerint a lassan olvadó fagyi 3-5 éven belül megjelenhet a piacon. Mivel a fehérje a jégdarabok képződését is megakadályozza, a mostaniaknál jóval kellemesebb állagú „luxusfagylalt" készíthető a felhasználásával. „Az új hozzávaló rendkívüli lehetőségeket tartogat a fagylaltgyártók számára" – jelentette ki Cait MacPhee, az Edinburghi Egyetem fizikai és asztrológiai tanszékének professzora. A Guardian cikke szerint a most felfedezett „csodafehérje" számos különféle ételben megtalálható, de a kutatóknak sikerült egy olyan módszert kifejleszteniük, amelynek segítségével mesterségesen is előállítható.