Gazdaság Gyenge: Meg kell kapjuk azt a segítséget, amire már elég régen várunk

A témát ebben részben 'Hírek a Nagyvilágból' Mézga hozta létre. Ekkor: 2017. szeptember 01..

1. Mézga / nem lopott :D

Kapott lájkok:
    5
    Beküldött adatlapok:
    0
    Kormányzati beavatkozásra van szükség a kisméretű sörfőzdék talpon maradása érdkében - mondta Gyenge Zsolt, a Kisüzemi Sörfőzdék Egyesületének elnöke az Origónak.

Még idén márciusban fordult levélben a Gazdasági Versenyhivatalhoz Gyenge Zsolt, a Kisüzemi Sörfőzdék Egyesületének elnöke. Később arról beszélt, hogy a multinacionális sörgyártók piackorlátozó szerződései ellen is fel kell lépni, amelyek szerinte mind a magyar, mind az uniós jogszabályokkal szembemennek, és lehetetlenné teszik a kisüzemi főzdék termékeinek piacra jutását. A magyarországi főzdék közel 300 különböző fajta sört állítanak elő. Tavaly 57 ezer hektolitert gyártottak, piaci részesedésük 1 százalék alatti – ismertette a 43 kisüzemi sörfőzdét tömörítő érdekvédő szervezet elnöke, aki azt prognosztizálja, hogy idén elérik a sörpiacon belül az 1 százalékot.

Gyenge zsolt szerint a kis sörfőzdék érdekében kormányzati beavatkozásra van szükség

Forrás: marthphoto/Martacsorba

A mostani helyzettel kapcsoaltban az Origónak arról beszélt, hogy a mostani nyáron semmilyen kedvező változást nem tapasztalt. Egy 2015-ös GVH döntésnek semmiféle számukra pozitív hatása nincsen, sőt még több akadályt állítottak, tehát vannak olyan tagjaik, például Békés megyében, Csongrád megyében, Bács-Kiskun megyében, ahol gyakorlatilag a már meglévő helyekről, ahol üveges sörökkel bent lehettek, csapolt sörökkel egyáltalán nem lehettek bent, de ilyen választékként üveges sörrel bent lehettek, de most már az utóbbi félévben azt tapasztaltuk, hogy jó néhány helyről, tehát tucatnyi helyről rakták ki őket.

Elég lehet-e a GVH fellépése, hogy a kisüzemi sörfőzdék is versenyezni tudjanak a csapoltsör piacon?

Szerintem nem, kormányzati beavatkozásra van szükség, a GVH–nak szerintem arra nincsen hatásköre, hogy ha visszaélnek a nagy sörgyárak a versenyelőnyükkel és az anyagi meg pénzügyi előnyükkel olyan szerződéseket kényszerítenek rá a kiskereskedelmi szereplőkre, illetve a vendéglátósokra, amikkel mi nem tudunk versenyezni, amíg ezeket meg nem szüntetik, és maga a GVH ezt nem tudja, ehhez kormányzati beavatkozás szükséges. És amíg a kormányzat ezt nem fogja megszüntetni, addig nem lesz előrelépés a mi számunkra.

Mit tudnak a kisüzemi sörfőzdék tenni még, hogy a helyzet változzon?

Lobbizni, lobbizni, lobbizni! És különböző fórumokon elmondani a problémáinkat. Úgy gondolom, hogyha kibeszéljük és minden létező helyen elmondjuk a gondjainkat, remélhetőleg előbb-utóbb meghallgatásra talál és tenni fognak azért, hogy mi, akik magyar termelők vagyunk, mi vagyunk azok, akik a magyaroknak adunk el, magyar tőke áll mögöttünk és magyaroknak adunk munkát, tehát, hogy a saját piacunkon érvényesülni tudjunk, ahhoz én szerintem meg kell kapjuk azt a segítséget, amire most már elég régen várunk.

Let's block ads! (Why?)

Forrás...