Egy genetikai áttörésnek köszönhetően megálljt parancsolhatunk az egyre inkább világjárvánnyá váló elhízásnak. Az európaiak közel fele genetikailag hajlamos az elhízásra. A kóros elhízás mára globális járvánnyá vált, amely világszerte több mint félmilliárd embert érint, és évről évre nő azoknak a száma, akiknek veszélyeztetheti az egészségét. A helyzetet tovább súlyosbítja, hogy egyelőre nagyon keveset tudunk ennek a betegségnek a kiváltó okairól, és a gyomorszűkítő műtéteken kívül igazán hatékony kezelési módszert sem ismerünk. A Quartz cikke szerint egy nemrégiben megjelent tanulmány végre közelebb vihet minket az elhízás genetikai okainak megértéséhez – és ahhoz, hogy új, az eddigieknél hatékonyabb terápiákat dolgozhassunk ki. Genetikai okok Sokan vannak, akik szerint a járványszerű elhízást az ülő életforma és a helytelen táplálkozás okozza. A kutatások azonban ellentmondanak ennek az elméletnek, a tudósok szerint a túlsúly elsődleges oka a genetikai sajátosságokban keresendő. Az elhízás genetikai okait 2007-ben, nem sokkal az emberi genom feltérképezése után kezdték vizsgálni a kutatók. Mint kiderült, egy FTO nevű gén lehet a főkolompos – annak ellenére is, hogy az elmúlt években közel száz olyan gént azonosítottak, amelyeknek így vagy úgy, de köze lehet a betegséghez. A New Englad Journal of Medicine-ben megjelent tanulmány elkészítése hét évbe és több millió dollárba került, alapjául több száz beteg adatainak elemzése, különféle sejttípusok vizsgálata és laboratóriumi egereken végzett kísérletek szolgáltak. A kutatók a szabadon hozzáférhető adatbázisokat is felhasználták a túlsúlyosságra jellemző génkifejeződések és epigenetikai változások után kutatva. A fehér, a bézs és a barna Az FTO a körülötte lévő géneken keresztül befolyásolja a zsírsejtek fejlődését. Ahogy az egy, a közelmúltban megjelent tanulmányból kiderült, az emberi szervezetben háromféle zsírsejt – fehér, a bézs és a barna – található, és mindegyik máshogy dolgozza fel a zsírt. Mint kiderült, a gén egyik variánsa miatt a hízásra hajlamos emberek szervezetében jóval több fehér zsírsejt termelődik, mint bézs és barna. A fehér sejtek több zsírt raktároznak el – éppen ez az oka, hogy ezek az emberek könnyen jelentős felesleget szedhetnek fel. A nemzetközi kutatókból álló csapatnak egy CRISPR nevű génszerkesztő eszköz segítségével sikerült kísérleti egerekben kikapcsolnia a gént, minek következtében az állatok ötször-hétszer olyan hatékonyan égették el a szervezetükbe kerülő zsírt, mint annak előtte. Mint írták, ha sikerül megértenünk, hogy testünk hogyan változtatja egészséges bézs sejtekké az egészségtelen fehér sejteket, olyan kezeléseket dolgozhatunk ki, amelyek segítségével akár már egy évtizeden belkül is gyógyítható lehet a kóros elhízás.