Gazdaság Hínárral varázsolnák környezetbaráttá a marhák bélgázát

A témát ebben részben 'Hírek a Nagyvilágból' Mézga hozta létre. Ekkor: 2017. augusztus 02..

  1. Mézga / nem lopott :D

    Csatlakozott:
    2016. május 10.
    Hozzászólások:
    16,667
    Kapott lájkok:
    5
    Beküldött adatlapok:
    0
    Sokan tudják, hogy Földünk klímájának legnagyobb ellenségei talán nem is a fosszilis üzemanyagok, hanem a szarvasmarhák metánkibocsátása. Az általában jámbor állatok továbbra sem érzik át felelősségüket az éghajlatváltozásban, és békésen eregetik a napi 200-500 liter metánadagjukat, ami globális populációjukat tekintve, 100 év alatt 25-ször nagyobb mértékben károsítja a klímát mint a szén-dioxid. A korábbi megoldási kísérletek után jön a hínárral gazdagított étrend.


    Miközben a világ fejlettebb és fejlődő része is a tiszta energia felhasználásának irányába halad, továbbra is gondot jelent a talán leginkább bioemissziónak nevezhető metángáz-kibocsátás, amelyet a szarvasmarhák produkálnak emésztési folyamataikhoz kapcsolódóan.

    A metánproblémát nem lehet elég komolyan venni: írtunk arról, hogy egy nagyobb, tenger alatti készlet kiszabadulása önmagában is súlyos csapást jelentene az amúgy is megviselt klímának. A szarvasmarha-tartáshoz köthető nehézségekre most új megoldás született: egy csekélyke hínár az étrendben szinte teljesen kiiktatja a jószágok metánemisszióját.

    Oda sodor a szél


    Az Irish Times számolt be az ausztráliai Queenslandben működő James Cook Egyetem kutatóinak eredményeiről, mellyel látványos csökkentést értek el a szarvasmarhák metánkibocsátásában. A kutatók munkája azért fontos, mert igazolt egy korábbi tapasztalatot: még 2012-ben figyelte meg egy kanadai farmer, hogy ha szarvasmarhái megeszik a szél odahordta hínárokat és más, tengermellékről származó növényeket, egészségesebbek lesznek és megnő párzási időszakjuk is.

    [​IMG]

    Szarvamarhák: legelnek, emésztenek, kibocsátanak.

    Forrás: AFP/NurPhoto/Jonathan Nicholson

    A kutatók most igazolták az empirikus megfigyelést: azt jelzik, hogy mindössze
    2 százaléknyi szárított hínár táplálékba keverésével a szarvasmarhákhoz köthető bioemisszió akár 99 százalékkal is csökkenthető.

    A kanadai farmer tapasztalatát egyébként egy korábbi vizsgálat is megerősítette, ennek végső alátámasztásaként értékelhető a mostani bejelentés.

    A zöld sziget öröme


    A globális szarvasmarha-populáció nagyjából 1,5 milliárd példányt számlál, emésztésük során egy különleges erjesztési folyamat játszódik le, ennek egyik velejárója a metánkibocsátás. Érthető, ha az ír gazdálkodók üdvözölték az ausztrál tanulmány megjelenését. Egyik szakmai szövetségük vezetője máris arra szólított fel, hogyhaladéktalanul kezdjék meg a tanulmány eredményeinek átültetését a zöld sziget mezőgazdasági eljárásaiba.

    [​IMG]

    Az ovális kövön pihen a bioemisszió elleni új csodafegyver, a hínár

    Forrás: Pixabay

    Írországban nagy hagyománya van a hínár hasznosításának. Jórészt még mindig kézzel végzik összegyűjtését, és eddig döntően a tápanyagokban szegényebb termőföldek minőségének javítására használták.

    Az ország nyugati partvidékén „dulse" vagy „dillisk" néven ismert növény egészségre gyakorolt kedvező hatását az írek régóta ismerik, a hínár felhasználása most új lendületet kaphat a fenntartható mezőgazdasági termelésben is. Ezzel pedig a klímaváltozás elleni harcban is jelentőset léphetnek előre: Írországban
    a közlekedés mellett a mezőgazdasági tevékenység a legkártékonyabb a klímára nézve.

    Let's block ads! (Why?)

    Forrás...