Tech Hogyan kell rendesen kitakarítani egy PC-t?

A témát ebben részben 'Hírek a Nagyvilágból' Devil hozta létre. Ekkor: 2012. április 29..

1. Devil / Guest

Mi a teend?, ha kóla ömlött a laptopra? Hogyan lehet kitisztítani a billenty?zetet? High-tech trutymóval, s?rített leveg?vel, hétköznapi súrolószerrel és ablaktisztítóval estünk neki számítógépeinknek.

Asztali PC és noteszgép m?ködésében is komoly gondot okozhatnak a lerakódó porszemek és szöszök, amelyek meggátolják a számítógép h?tésének hatékony m?ködését, emiatt a PC automatikusan lekapcsolhat. S?rítettleveg?-spray, tisztítógél, tisztítóhab, LCD-törl?kend?: a legkülönböz?bb kellékeket lehet megtalálni egy átlagos m?szaki boltban a számítógép tisztításához. De vajon mire van valójában szükség a számítógép kitakarításához?

Nem csodaszer a high-tech trutymó

Els?ként egy Cyber Clean márkájú, rikító sárga, trutymó állagú, 2300 forintba kerül? tisztítógélt vetettünk be: ez kínai gyártója szerint olyan nehezen elérhet? helyek kitakarítására alkalmas, mint a billenty?k közei vagy a számítógépen lév? csatlakozók. A fert?tlenít? oldatba áztatott gélt egyszer?en be kell nyomkodni például a billenty?zet gombjai közé, majd egy mozdulattal eltávolítani onnan: ragadós állaga miatt hozzátapadnak a morzsák és porszemek.

Sok piszkot kiszed, de nem ragad az összes kosz a kibertrutymóhoz

Mindez a valóságban csak korlátozott mértékben m?ködik: a hajszálak és szöszök egy része valóban megtapad a trutymón, de jelent?s részük bent maradt. Ezeket egy részét végül s?rítettleveg?-sprayvel tudtuk kimozdítani helyükr?l, bár mivel egy flakon oxigén mintegy kétezerötszáz forintba kerül, ezt érdemes lehet porszívóval helyettesíteni. Hatékonyságához képest a high-tech gélt eléggé túlárazottnak éreztük, noha a szerkeszt?ségi laptopok billenty?zetei mögül elég sok piszkot el?csalogatott. A gyurmaszer? tisztítószer színe elhasználtságának megfelel?en sötétedik, dobozán feltüntetik, hogy mely árnyalat elérésekor kell kidobni az anyagot.

Porszívót és ecsetet használnak a profik

A profik sem használnak semmilyen különleges szert a PC-k takarításához - tudtuk meg a Pcbonto.hu használtszámítógép-kereskedés szervizeseit?l. A céghez gyakran érkeznek évekig nem pucolt asztali számítógépek, de ezeket zömmel olyan eszközökkel takarítják ki, amelyek bármely háztartásban megtalálhatók.

A PC-k házát szétnyitás után hagyományos porszívóval tisztítják meg a portól - természetesen kikapcsolt állapotban. Mindössze arra kell figyelni, hogy ne használjanak óriási szívóer?t, ez ugyanis kárt tehetne az alkatrészeken lév? kondenzátorok forrasztásaiban, vagy leszippanthatná helyükr?l a beállításokhoz szükséges apró érintkez?ket. A sérülések elkerülése érdekében érdemes kicsit távolabbról szívni a port, amelyet egy egyszer? ecset segítségével lehet elmozdítani helyér?l - magyarázta el Vas István, a társaság szervizes munkatársa.

Olcsón takaríthat ecsettel és porszívóval

A legfontosabb a processzorh?t? bordáinak megtisztítása, itt ugyanis nagy mennyiség? piszok rakódhat le, ami megakadályozza a lapkán termel?d? jelent?s h? elvezetését: ilyenkor fordulhat el?, hogy a károsodás megakadályozása végett a számítógép automatikája lekapcsolja magát. Hasonlóan fontos lehet a videokártya h?tésének megtisztítása - ha van ilyen egyáltalán a gépben -, illetve az alkatrészeket árammal ellátó tápegység portalanítása is, az abban dolgozó ventilátor ugyanis szintén tetemes mennyiség? port tud begy?jteni. Ha a h? kivezetése nem optimális, a h?tésnek az indokoltnál nagyobb fordulaton kell m?ködnie, ami szükségtelenül növeli az üzemelés zaját.

Házilag nem könny? laptopot takarítani

A számítógép-szerel?k sem tudtak tuti tippet adni nekünk a laptopok házilagos tisztításához. Bár a notebookok többségén oldalt vagy alul kiképzett réseken távozik a processzor melege, ezekhez elég nehéz a gépház szétszedése nélkül hozzáférni. Nem praktikus az sem, ha s?rített leveg?t fújnak be a résen, mivel ez éppen nem kifelé, hanem befelé áramoltatja a lerakódott koszt, és egyetlen porszívó sem tud olyan er?sen szívni, hogy képes legyen eltávolítani. Az egyetlen hatékony módszer a noteszgép szétszedése: szerencsésebb esetben a billenty?zet vagy a gépház alján lév?, néhány csavarral védett ajtó eltávolításával hozzá lehet férni, de el?fordulhat, hogy alaposan le kell bontani a laptopot, hogy hozzáférjünk a h?t?ventilátorhoz. Ha valaki nem akar notebookjának otthoni tisztításával fáradni, egy laptopszervizben általában négy-hatezer forintos költséggel végeztetheti el a feladatot.

Maga a takarítás nem vészes feladat, általában kézzel, ecsettel és egy jól irányzott fújással, esetleg porszívó segítségével eltávolítható a filcszer?en lerakódott, a leveg? útját álló szennyez?dés, amely a leggyakoribb oka szokott lenni annak, ha a noteszgép id?nként váratlanul lekapcsolódik. S?rítettleveg?-sprayvel is ki lehet fújni a port az asztali PC vagy laptop belsejéb?l, ennek használatakor azonban nagy mennyiség? pára csapódhat le az alkatrészeken, így mindig meg kell várni ennek elpárolgását a bekapcsolás el?tt.

Sokszor szinte teljesen szét kell szedni a laptopot, hogy hozzáférjünk a h?téshez

A laptopok billenty?zetét is nagyon nehéz megtakarítani a szennyez?désekt?l: a morzsák, szöszök eltávolítása viszonylag egyszer?, a billenty?zet kivétele után porszívóval vagy leveg?sprayvel elvégezhet?. Sokkal nehezebb a feladat, ha kóla vagy más üdít? ömlött a gépbe, ehhez ugyanis le kell pattintani egyesével a gombokat, és kitörölni alóluk a ragacsos maradványokat. A noteszgépek gombjait tartó pöckök azonban általában könnyen eltörnek, ezért ez elég nehéz feladat. Ha nem sikerülne, az ismert aukciós oldalakról általában akár billenty?nként is lehet alkatrészt venni, de még egy teljes klaviatúrát is jóval olcsóbban meg lehet venni egy bontott példánynál.

Küls?leg az ablaktisztító és a súrolószer is megteszi

Nincs szükség több ezer forintos tisztítószerekre a számítógépek, monitorok tisztításához sem. A számítógépes szerel?k a monitorok tisztítására egyszer? ablaktisztító sprayt használnak: ebb?l a habot fújó típusokat érdemes választani, ha folyadékot permetezünk a képerny?re, arra kell figyelni, hogy a káva oldalán vagy alján ne szivároghasson be az elektronikus alkatrészekhez a folyadék. A monitor vagy PC gépházát lehet erre a célra kidolgozott habos tisztítósprayvel is takarítani, de a mosogatószer és az enyhe súrolókrém is beválhat a nem kívánt foltok eltávolításához.

Ez habos PC-tisztító szer, de a mosogatószerrel is lemosható a gép

Természetesen a PC-t nem kell állandóan takarítani, ha viszont sosem hagyjuk, hogy h?t?rendszere teljesen piszokkal telít?djön, sokkal több éven át m?ködik majd hibátlanul. Az asztali PC-jét bármikor ki tudja söpörni és porszívózni bárki, a porral teletömít?désnek leginkább az utazós laptop van kitéve, amelyet vonaton, hotelben vagy akár nyílt térben is használnak, ahol több fizikai behatásnak van kitéve. Az ilyen gépeket akkor is érdemes egy-két évente átnézetni, ha egyébként semmi gond nincs velük.
    iPhone Google Szoftverbázis

Straub Ádám|2012. 04. 27., 23:45

http://www.origo.hu/techbazis/20120427-hogyan-kell-kitakaritani-egy-pct.html

2. Devil / Guest

pc takarítási tippek

Ne felejtsük el néha kitisztítani a gépünket. Nem kell drága szervizekbe vinni ha mi magunk is meg tudjuk csinálni.

3. Bedy /

Kapott lájkok:
    9
    Beküldött adatlapok:
    0
    Nem:
    Férfi
    gép takarítás

én 2 havonta takarítom ki néha muszáj mert iszonyat hogy beteríti a ventilátorokat meg az alaplapot.
    egyet nekem is bevált de csal óvatosan, megsérülhet bármilyen cinezés.
    de aki nem ért hozzá inkán ne nyúljon hozzá.
    jó kis gondolat.

4. Pipus / Pankrátor Vezetőségi tag

Kapott lájkok:
    380
    Beküldött adatlapok:
    0
    Nem:
    Férfi
    tisztítás

Én havonta egyszer szoktam szétszedni,kiseperni és kiporszívózni a portól,mivel sajnos elég poros helyen lakunk!Csodálatosan megújul a gép utána! :tef293:

5. szederke /

Kapott lájkok:
    8
    Beküldött adatlapok:
    0
    Nem:
    gép takarítás

Félévente és akkor proci kenés is!

6. strelok /

Kapott lájkok:
    0
    Beküldött adatlapok:
    0
    takarítás

Azért ha garanciás akkor jobb ha visszavisszük a szervizbe. :tef293:

7. Bedy /

Kapott lájkok:
    9
    Beküldött adatlapok:
    0
    Nem:
    Férfi
    tisztítás pc

és a tápot is szétszeditek mert én igen ,
    én is igy vagyok vele pillanatok alatt poros a venti. már próbáltam ilyen hálót venni rá de semmi eredménye.
    és leveg?vel szokta valaki?? mert van kétfajta is (kompressor.)

8. maximus /

Kapott lájkok:
    0
    Beküldött adatlapok:
    0
    Sziasztok!

Én csakis süritett levegöt használok a belsö berendezéséhez! :tef293:

9. góré / Maffiavezér

Kapott lájkok:
    166
    Beküldött adatlapok:
    0
    pucolás

süritett leveg?vel én megelégszek, hát külön tisztitásér nemszoktam szétszedni csak amikor alkatrészt cserélek befújok neki ahogy egyszer az én nyakamat is befújták. évi 1-2 szerelés szokott létrejönni videokártya,ram,proci amikor ujitom.bár volt hogy csak morgott egyett a prociventi aztán nem indult a gép mer megállt ben a porcsomó aztán akkor szivassuk ki.
    ami a kólát illeti én inkább állva vagy asztalnál szoktam enni-inni.
    laptopnál bonyolultabb a takaritás olykor mindent kikell szerelni hozzá de inkább mindhogy besüjjön. van egy gyártó ami ezt a részét nagyon bebonyolitotta aki olyat használ az tudja melyikre gondolok.

10. SuperMario56 /

Kapott lájkok:
    2,079
    Beküldött adatlapok:
    0
    Nem:
    Férfi
    pc tisztitás

Én is havonta egyszer szoktam s?ritett leveg?vel kifújni a port
    a számitógép bels? részéb?l.Küls? részét lehet valami folyékony vizes mosogatószeres ronggyal a PC dobozát áttörölgetni és utána száraz ronggyal szárazra törülni.Csak akkor kapcsolom be,ha meggy?z?dtem róla,hogy száraz minden része a számitógépnek.
    És még akkor is,ha elromlik valami a belsejében,mert akkor kifújatom s?ritett leveg?vel miután tiszta lesz a belseje utána javithatom is.
    Számítógép billenty?zetét lehet ezt is s?ritett leveg?vel kifújni.Ha véletlenül ráöntünk vizet,vagy mást legegyszer?bb megforditani egy kicsit megrázni megtörölni szivaccsal vagy ronggyal,hogy ne ragadjon és utána kitenni a t?z? napra majd ott kiszárad.