Gazdaság Így ehet Michelin-csillagos menüt féláron

A témát ebben részben 'Hírek a Nagyvilágból' Mézga hozta létre. Ekkor: 2018. február 18..

  1. Mézga / nem lopott :D

    Csatlakozott:
    2016. május 10.
    Hozzászólások:
    16,667
    Kapott lájkok:
    5
    Beküldött adatlapok:
    0
    Ötven londoni étterem, köztük a Michelin-csillagos Aquavit is a svéd Karma mobilalkalmazáson keresztül értékesíti fel nem szolgált ételeit, csökkentve ezzel is a kidobott élelmiszerek mennyiségét, ami nagyon komoly gond az angol fővárosban.


    A 2016-ban alapított Karma londoni debütálása előtt már 35 svéd városban elérhető volt. „Az élelmiszerhulladék problémája rendkívül nagy a briteknél, ez pedig hatalmas piaci lehetőség a számunkra. Londonban adott egy stabil élelmiszerkultúra, magasszintű a digitalizáció, és egyre környezettudatosabb a társadalom” – tette hozzá a Karma társalapítója, Elsa Bernadotte.


    Az Egyesült Nemzetek Élelmezési és Mezőgazdasági Szervezetének (FAO) becslése szerint az emberi fogyasztásra szánt élelmiszerek körülbelül egyharmada – mintegy 1,3 milliárd tonna – kerül a kukába évente. Egy tanulmány becslése szerint

    a brit éttermek, bárok és szállodák körülbelül 600 ezer tonna hulladék élelmiszert „termelnek” évente,és ez nagyjából 17 milliárd fontnyi veszteséget jelent a számukra.

    [​IMG]
    IllusztrációForrás: karma.life

    A felesleges élelmiszereket maguk az éttermek teszik közzé az applikációban, a felhasználók pedig láthatják, hogy a közelükben milyen étel és hol érhető el, az ételért pedig a megszokott ár felét kell csupán fizetni, és személyesen lehet csak átvenni.

    A Karma innovatív megoldást hozott a világ egyik legnagyobb környezeti problémájára – nyilatkozta Hjalmar Ståhlberg Nordegren, a cég egyik alapítója.

    [​IMG]
    A Karma alapítóiForrás: karma.life

    A Karma nem az egyetlen program, amely az ételpazarlás megszüntetését célozta meg. Januárban a Wal-Mart üzletlánc örökösei szálltak be az amerikai FoodMaven programba, amely a vásárlókat köti össze az üzletekben el nem adott élelmiszerekkel. A londoni székhelyű Olio pedig lehetővé teszi magánszemélyeknek, hogy a felesleget eladják szomszédiaknak. A Too Good to Go pedig Európa szerte kínálja nagyjából ugyanazt a lehetőséget, amit a Karma.

    A cég adatai szerint jelenleg 25 ezer felhasználó, és mintegy ezer partner használja az alkalmazást. Kezdetben csak éttermekkel álltak kapcsolatban, ám mára már a partnerek húsz százaléka élelmiszerüzlet. „Ez a szám hamarosan 50 százalékra is emelkedhet” – tette hozzá Bernadotte.
    A Karma jelenleg 25 ember foglalkoztat svédországi központjában, de nem tervezik, hogy irodát nyissanak a brit fővárosban.

    Az elpazarolt élelmiszer mennyisége várhatóan csökkeni fog a következő években, köszönhetően az okostelefon alkalmazásoknak – állítja a The Waste and Resources Action Programme (WRAP) nevű brit karitatív szervezet, amely a hulladékok és források hatékonyabb felhasználását segíti.

    KAPCSOLÓDÓ CIKKEK

    Let's block ads! (Why?)

    Forrás...