Halála után alig több mint kilenc évvel Ferenc pápa szentté avatta II. János Pált, a pápaság történetének első lengyel pápáját. 1978-tól haláláig, 2005-ig, huszonhét évig volt a katolikus egyház feje, így övé az összes eddigi pápa közül a harmadik leghosszabb hivatalban töltött idő. A wadowicei születésű, akkor 58 éves krakkói püspököt, Karol Wojtylát 1978. október 16-án választotta pápának a bíborosok testülete, miután elődje, I. János Pál harminchárom nap hivatalban töltött idő után elhunyt. Vele együtt XXIII. János pápát is szentté avatták a római Szent Péter Bazilikában. Képes összeállításunkban II. János Pál pápa életének pillanataiból válogattunk. [TD="class: zoomitem"] [/TD] [TD="class: greyboxbody"] 1930-as évek - Krakkó, Lengyelország: az ifjú Karol Wojtyla #1 © AFP [/TD] [TD="class: zoomitem"] [/TD] [TD="class: greyboxbody"] 1978. október 1. - Karol Wojtyla egy délutáni evezés szünetében #2 © AFP [/TD] [TD="class: zoomitem"] [/TD] [TD="class: greyboxbody"] 1978. október 16. - Krakkó, Lengyelország: Karol Josef Wojtyla érsek mise celebrálása közben #3 © AFP [/TD] [TD="class: zoomitem"] [/TD] [TD="class: greyboxbody"] 1978. október 22. - Vatikán: csók a papnak - a pápává választott Karol Wojtyla mint II. János Pál pápa tartotta székfoglaló szentmiséjét. #4 © AFP [/TD] [TD="class: zoomitem"] [/TD] [TD="class: greyboxbody"] 1981. május 13. - Vatikán: testőrök segítenek II. János Pálnak, miután egy merényletkísérlet során négy golyó találta el. a merénylő, Ali Ağca egy török terrorszervezet, a ''Szürke Farkasok'' tagja tettéért életfogytiglani börtönbüntetést kapott. II. János Pál később meglátogatta, majd megbocsájtott neki, 2000-ben pedig az ő kérésére kapott kegyelmet. #5 © AFP / Osservatore Romano / Arturo Mari [/TD] [TD="class: zoomitem"] [/TD] [TD="class: greyboxbody"] 1986. február 3. - Kalkutta, India: II. János Pál a ''Szeretet Misszionáriusai'' kalkuttai rendházának látogatásán. A találkozót Teréz anya később élete legboldogabb napjának nevezte. #6 © AFP / Jean-Claude Delmas [/TD] [TD="class: zoomitem"] [/TD] [TD="class: greyboxbody"] 1986. november 20. - Szingapúr: köszöntés az eredményjelzőn - a stadionban celebrált szabadtéri mise előtt a helyiek köszöntötték II. János Pált. #7 © AFP / Anthony Ong [/TD] [TD="class: zoomitem"] [/TD] [TD="class: greyboxbody"] 1987. április 2. - Santiago, Chile: Fredy Ormeño, a fiatalok számára rendezett szabadtéri mise egyik résztvevőjének könnyei II. János Pál mellkasán #8 © AFP / Marco Ugarte [/TD] [TD="class: zoomitem"] [/TD] [TD="class: greyboxbody"] 1987. június 4. - Argentína, Buenos Aires: pápai csók érkezés után #9 © AFP / Derrick Ceyrac [/TD] [TD="class: zoomitem"] [/TD] [TD="class: greyboxbody"] 1987. szeptember 17. - San Francisco, USA: a négy éves AIDS-beteg Brendan O'Rourke-kal a Dolores bazilikában harminchatodik nemzetközi lelkipásztori látogatásán. #10 © AFP / Chicago Tribune [/TD] [TD="class: zoomitem"] [/TD] [TD="class: greyboxbody"] 1989. április 28. - Antananarivo, Madagaszkár: Krisztus a kereszten - II. János Pál tíznapos afrikai útjának egyik állomásán #11 © AFP / Derrick Ceyrac [/TD] [TD="class: zoomitem"] [/TD] [TD="class: greyboxbody"] 1992. február 24. - Conakry, Guinea: üdvözlet az egybegyűlteknek az 54. Nemzetközi lelkipásztori látogatáson #12 © AFP / Michel Gangne [/TD] [TD="class: zoomitem"] [/TD] [TD="class: greyboxbody"] 1995. szeptember 16. - Pretoria, Dél-Afrika: beszélgetés Nelson Mandelával #13 © AFP / Gary Bernard [/TD] [TD="class: zoomitem"] [/TD] [TD="class: greyboxbody"] 1996. december 19. - Vatikán: találkozás Jasszer Arafat palesztin vezetővel #14 © AFP / Giulio Broglio [/TD] [TD="class: zoomitem"] [/TD] [TD="class: greyboxbody"] 1999. szeptember 19. - Maribor, Szlovénia: II. János Pál pápa Maribor első püspökének, Anton Martin Slomšek boldoggá avatásán #15 © AFP / Gabriel Bouys [/TD] [TD="class: zoomitem"] [/TD] [TD="class: greyboxbody"] 2000. március 26. - Jeruzsálem: ima a Siratófalnál #16 © AFP / Menahem Kahana [/TD] [TD="class: zoomitem"] [/TD] [TD="class: greyboxbody"] 2002. március 30. - Róma, Olaszország: ima a kereszt útjának utolsó, tizennegyedik állomásán nagypénteken a római Colosseumban. #17 © AFP / Gabriel Bouys [/TD] [TD="class: zoomitem"] [/TD] [TD="class: greyboxbody"] 2003. április 16. - Vatikán: általános audiencia a Szent Péter téren #18 © AFP / Paolo Cocco [/TD] [TD="class: zoomitem"] [/TD] [TD="class: greyboxbody"] 2003. július 19. - Castelgandofo, Olaszország: mise hívek és zarándokok előtt #19 © AFP / Vincenzo Pinto [/TD] [TD="class: zoomitem"] [/TD] [TD="class: greyboxbody"] 2004. július 5. - Les Combes, Olaszország: II. János Pál pápa érkezése kéthetes nyaralásának helyszínére, a hegyvidéki Val d'Aoste régióba. #20 © AFP / Patrick Hertzog [/TD] [TD="class: zoomitem"] [/TD] [TD="class: greyboxbody"] 2005. március 27. - Vatikán: zarándokok a húsvéti misén - II. János Pál pápa az Urbi et Orbi áldás tolmácsolása közben #21 © AFP / Osservatore Romano / Arturo Mari, pool [/TD] [TD="class: zoomitem"] [/TD] [TD="class: greyboxbody"] 2005. április 2. - Vatikán: hívők imája a Szent Péter téren II. János Pál halála után #22 © AFP / Giulio Napolitano [/TD] [TD="class: zoomitem"] [/TD] [TD="class: greyboxbody"] 2005. április 4. - Vatikán: bíborosok, püspökök és papok imája II. János Pál pápa utolsó útja előtt a Szent Péter téren #23 © AFP / Filippo Monteforte [/TD] [TD="class: zoomitem"] [/TD] [TD="class: greyboxbody"] 2014. április 7. - Róma, Olszország: Fernando Canini, a római panoptikum igazgatójának utolsó simításai alkotásán #24 © AFP / Gabriel Bouys [/TD] [TD="class: zoomitem"] [/TD] [TD="class: greyboxbody"] 2014. április 6. - Krakkó, Lengyelország: II. János Pállal ma is bárki találkozhat #25 © AFP / Janek Skarzynski [/TD] A szavak ereje ,,A kommunizmus 1989-es bukásában és az európai egység létrejöttében mérhető igazán II. János Pál pápa életművének világi jelentősége'' – hangzott el Molnár Imre történész előadásában szerdán, a Magyar Külügyi Intézet ,,II. János Pál pápa öröksége – a Szentszék a nemzetközi kapcsolatokban'' című kerekasztal-beszélgetésén. Mára már vitathatatlan tény, hogy II. János Pál pápaságának óriási szerepe volt a vasfüggöny lehullásában, sőt, később az Európai Unió bővítésében is. Molnár hangsúlyozta: II. János Pál elsősorban lelkipásztor volt és nem politikus, mégis számos szimbolikus mondat, gesztus vagy látogatás fűződik a nevéhez, amelyek, bár akkor és ott is mindenki értette őket, a későbbi történelmi tények ismeretében nyerték el igazán jelentőségüket. II. János Pál, a szent - teljes cikkünket ide kattintva olvashatja. http://hvg.hu/nagyitas/20140427_II_Janos_Pal_papa_nagyitas