A június közepén frissül? Top 500 listán minden bizonnyal az élre került az az új kínai szuperszámítógép, amelyet nemrég helyeztek üzembe. A Tianhe-2 Intel Xeon processzorokat és Xeon Phi gyorsítókártyákat vet be, több tízezres mennyiségben. Minden valószín?ség szerint a National University of Defense Technology (NUDT) és az Inspur számítógépgyártó által fejlesztett és kivitelezett Tianhe-2 fogja vezetni a júniusban frissül? Top500 listát. A rendszer az ország déli részén található Kanton városban áll üzembe, a feladata a régió tudományos munkájának informatikai támogatása lesz. Az els? beszámolók szerint a Tianhe-2 kétfoglalatos Xeon szerverekre épül, minden gépben két 2,2 GHz-es, Ivy Bridge generációs Xeon E5 processzor dolgozik 64 gigabájt RAM társaságában, amelyekhez három Xeon Phi b?vít?kártya is csatlakozik PCI Express 2.0 interfészen, egyenként 8 gigabájt memóriával. Utóbbiak még az els? szállítmányból származhatnak, az aktivált magok száma a kereskedelmi forgalomban hozzáférhet? kártyák 61-ével szemben mindössze 57, amely feltehet?en a kihozatali problémákra vezethet? vissza. A Xeon Phi kártyák még ilyen "csökkentett teljesímény" mellett is több mint 1 teraflops sebességre képesek egyenként. Jack Dongarra, a Tennessee egyetem kutatója, a Top 500 lista egyik gondozója a helyszínen tekintette meg a Tianhe-2-t. Beszámolója szerint egy alaplapon két csomópont kap helyet, egy keretbe 16 ilyen alaplap fér, ami rackenként 64 alaplapot jelent - az egyedi megoldást az Inspur nev? kínai szervergyártó szállította. A számítógép összesen 125 ilyen telarakott rackszekrényb?l áll, ez 720 négyzetmétert jelent. A teljes kapacitás: több mint 3 millió processzormag, 1,4 petabájt memória és 12 petabájt feletti háttértár-kapacitás, utóbbi küls? tárolókon. Az elméleti maximális számítási teljesítmény 54,9 petaflops, amit 17,6 megawatt teljesítményfelvétel mellet ér el, a szükséges h?tést is figyelembe véve az összfogyasztás 24 MW. A számítógépet már összeépítették a tesztekhez, illetve hogy lefuttassák rajta a Top500 listára kerüléshez szükséges Linpack benchmarkot - ezt a tesztet a maximális 16 ezer csomópontból több mint 14 ezret felhasználva futtatták, az eredmény 30 petaflops feletti. A várakozások szerint a kés?bbi optimalizációknak, valamint az összes csomópont befogásának eredményeképp a teljesítmény hamarosan 36 petaflops körülire emelkedhet, ami több mint duplája a jelenlegi csúcstartó amerikai Titan 17 petaflopsos teljesítményének. Noha a Tianhe-2 alapvet?en Intel processzorokra és Xeon Phi gyorsítókra támaszkodik, a csomópontok összekapcsolásához használt, "fat tree" topológiájú interconnect interfész egyedi fejlesztés?, jegyzi meg Dongarra. Szintén saját fejlesztés?ek a "frontend" gépek, amelyek összesen 4096 darab Galaxy FT-1500 processzorból állnak. Ezek 16 magos SPARC chipek 1,8 GHz-es órajellel és egyenként 65 wattos teljesítményfelvétellel, a lapkákat az NUDT fejlesztette ki - feltehet?en felhasználva a SPARC T1 nyílt forrásúvá tett terveit. A gépen a kínai fejlesztés? Kylin Linux fut, amelyet szintén az NUDT fejleszt, illetve tart karban, a futtatható alkalmazások Fortranban, Javában, C-ben és C++-ban készülhetnek. Forrás: hwsw
Új gép Ahhoz hogy üzemeljen az új szuper kütyü gondolom pár 100.000-en megint hajlék nélkül maradtak csak,hogy megépüljön az új gát ehhez a szuper számítógéphez amelyhez az áramot el?teremti. Sohasem értettem ezt az eszement "az enyém tizbilliárdterraflopot tud" versenyt. Felesleges ennyit költeni rá mert kb 2-3 év és ócskaságnak fog számítani. (Ez csak az én szerény véleményem)
Új gép Csatlakozom az el?ttem szóló Balázs63-hot teljesen feleslegesnek tartom én is mert amilyen szinten a technika fejl?dik azon csodálkozom hogy ez /MÉG/ újdonságnak számít. Majd aktiválják magukat az /AMCSIK/ is és lesz majd "100" petaflopsos gép is. (És ahhoz már majd kell egy otthoni kis atomer?m? is Meg egy jó kis bankszámla Ez az én véleményem
uj szuperszamitogep szerintem azert kell nekik, hogy szamon tudjak tartani a 1,5 milliard lakos osszes adatat. ha valami kell a partnak, csak bepotyogik es mar kopi is ki a gep.... na de komolyan. ez inkabb amolyan " az enyem ugyis nagyobb... " szindroma. ezt a fajta versengest nem igazan ertem, mert osszekapcsolni 3 millio procit - nem nagy ugy. Egybe belesuriteni 10 teljesitmenyet - na az igen.