[h=2]Az ital alapanyagaként használt agave növényből kinyert cukrok megakadályozhatják a kettes típusú diabétesz kialakulását. [/h] Nem meglepően mexikói kutatók fedték nemzeti röviditaluk áldásos hatásait, tanulmányukat az Amerikai Vegyész Társaság (American Chemical Society) dallasi kongresszusán mutatták be – írja a Fox news. Kísérleteiket egereken végezték: hét csoportra osztották őket, az egyiknek tiszta vizet adtak inni, míg a többi csoportnak különböző természetes és mesterséges édesítőkkel kiegészített vizet. Vizsgálták az aszpartámot, a glükózt, a fruktózt, a szaharózt, és az agave szirupot, más néven agavint. Kék agave (agave tequilana)Az utóbbival kezelt egereknél a többiekkel ellentétben csökkent az élelembevitel, így alacsonyabb lett a testsúlyúk, és a vércukorszintjük is. A kutatók rájöttek, hogy az agavin azért nem emeli a vércukorszintet, mert élelmi rostként működik. Bár a kutatók elismerik, hogy az agave növény, melyből nem érhető el túl nagy mennyiségben, és belőle nyert agavin nem annyira édes, mint a hagyományos cukrok, mégis remélik, hogy a segítségével forradalmasíthatják majd az édesítőszerek piacát. Mexikó kedvelt itala a tequila kék agavéből készül, amit nagyobb mennyiségben, az ital szülőhazája, Tequila város környékén termesztenek. Míg az agavin nem kerül az édesítők közé a szupermarketek polcaira, lehet érdemes szétnézni az italrészlegen, a kettes tipusú diabétesz megelőzése érdekében. De tudják, csak mértékkel! http://www.hir24.hu/elet-stilus/2014/03/18/jo-hir-a-tequila-segit-megelozni-a-cukorbetegseget/