[center:25oknmq1]Karácsonyi gasztro-túra 2050-ben Aligha van ilyenkor olyan ember, aki nem a karácsonyi menü elkészítésén fáradozna, vagy az elfogyasztásáról ábrándozna. Az ízek és a hozzávalók ismer?sek, tradicionálisak, az elmaradhatatlan pulykától kezdve a különböz? halételeken át egészen a hidegtálakig és a f?szeres, mézes süteményekig. Stefan Gates, a gasztronauta, az angol konyha egyik legmegdöbbent?bb alakja a jöv? karácsonyi asztalai körül tesz egy képzeletbeli sétát, bemutatva az elkövetkez? 40 év gasztronómiai vízióit, az elérhet? nyersanyagok és a genetika tükrében. Öveket becsatolni, az id?utazás kissé rázós lesz. Kezdjük 2050-nel, amikor az egyik legörvendetesebb hír az lesz, hogy több mint 20 év után visszatér a pulyka, vagy legalábbis valami hasonló. Ha csupán egy felületes pillantást vetünk az ünnepi asztalra, a karácsonyi menü meglep? hasonlatosságot mutat a 2010-es trenddel, de ha el kezdjük olvasgatni a hozzávalók csomagolását, egészen szokatlan összetev?kkel és eredetekkel találkozunk majd. Ételeink az elmúlt 4 évtized alatt teljesen megváltoztak, és ha visszatekintünk, igen érdekes dolgoknak lehetünk a tanúi. 2010-ben sok mindenr?l nem vettünk tudomást, nem akartuk látni ahogy a világ népességének szaporodása és a bioüzemanyagok iránti növekv? kereslet túln? a rendelkezésre álló term?földeken és vízkészleteken. Visszatekintve azonban elkerülhetetlenek voltak az égbeszök? élelmiszerárak, a vízért folytatott küzdelem, és a gabonák kivitele elleni tüntetések, volt azonban egy technológiai megoldás. Lehet hogy korábban a biomérnökök nem örvendtek túl nagy népszer?ségnek, de akkor kihúzták az emberiséget a pácból. Éveken belül genetikai módszerekkel 50 százalékos hozamnövekedést értek el a terményeknél és olyan növényeket alkottak, amik ellenálltak az aszálynak, a kártev?knek, emellett pedig még vitaminokban és ásványi anyagokban is gazdagok voltak. Saját nitrogénjüket is megtermelték, ezért m?trágyából sem kellett sok. Mindezt a biológiai sokszín?ség, és nem utolsó sorban a fogyasztói társadalom szenvedte meg, a multinacionális vállalatok minden korábbinál nagyobb gazdasági és geopolitikai hatalmat szereztek. 2020 karácsonyi vacsorája a genetikailag módosított, elképeszt?en-ízletes-pulyka eljövetelével kezd?dött. Ez volt a húsev?k számára az a csúcspont, ami után az árak többé már nem álltak arányban a termék értékével. A 2020-as évek végére a hús egyre inkább luxuscikké válik, az ellátás nem képes lépést tartani a kereslettel, az üvegházgáz kibocsátásra rótt adók pedig szinte megfizethetetlenné tették a marha- és a bárányhúst. A kenguru tenyésztés valamelyest enyhített a nyomáson, azonban ez az alacsony metánkibocsátású jószág is csak id?legesen tölti ki a tátongó ?rt. Stefan Gates A Föld populációja túljutott a 8 milliárdon, a hús iránti igény meredeken emelkedett, az állatállomány etetéséhez szükséges takarmánymennyiség elviselhetetlen terhet rótt az er?forrásokra. A változás a nyugati államok pénzügyi válságával érkezett el, ami a mez?gazdaságok pénzügyi forrásainak is komoly gátat szabott, így a fejl?d? világ végre egyenl? esélyekkel szállhatott be a versenybe. Sajnos az élelmiszer árak az el?állítási költségek növekedésének köszönhet?en a háromszorosára n?ttek, terjedni kezdett a gyakorlatias vegetarianizmus, a nyugati országok élelmiszer pazarlása 30 százalék feletti értékr?l 10-re zuhant, azonban így is milliárdok éheztek. A világot elérte az élelmiszerválság. 2030-ban új megoldás érkezett, méghozzá egy igen valószín?tlen forrásból, a rovaroktól. A nagy élelmiszeripari cégek elkezdtek szöcske-burgereket és különböz? bogár-vagdaltakat árulni a húsok helyettesít?jeként. Már 2010-ben is többen népszer?sítették ezt a tápanyagforrást, a rovarok ugyanis rendkívül hatékonyan alakítják a növényi anyagokat fehérjékké, a rovarkészítmények elterjedéséhez azonban kellett egy nagyfokú kényszer. A nyugatiak el?ször leginkább undorral tekintettek ezekre az élelmiszerekre, azonban amikor egy igazi marhahúsból készül Big Mac 100 angol font körül szerepelt az étlapon, a rovar-fehérjében b?velked? Bug Mac a maga potom 10 fontos árával egyre vonzóbbnak bizonyult. A világ term?területei, termény- és vízkészletei végre fellélegezhettek és mindenki feltehette magának a kérdést, vajon miért kellett erre a változásra ennyit várni. 2040 karácsonya az egészség jegyében telt. Az alacsony zsírtartalmú sült sáska ?rület a csúcspontjára ért, a cukorfogyasztás pedig gyakorlatilag nullára csökkent. Helyette minden desszert és édesség a természetüknél fogva édes növények kivonataival, például monatinnal vagy sztíviával (jázminpakóca) készül, melyek a cukorhoz hasonló ízélményt biztosítanak szénhidrátok és rákkelt? anyagok nélkül. Ebben az évben mutatkoztak be a szintetikus baktériumokkal ellátott termékek, amik élénk kékké változtatták az élelmiszert, ha az megromlott, illetve megérkeztek az étrend kiegészít? mikrobák. Néhány évvel kés?bb megjelentek az él? bél-szenzorok, melyek lehet?vé tették a vásárlóknak táplálkozási hiányosságaik diagnosztizálását székletük elszínez?dése alapján, ehhez természetesen mellékelték a mindent részletesen elmagyarázó színskálát is. A 2040-es évek elején a halgazdálkodás is összeomlott, a medúza azonban továbbra is olcsó és b?ségesen rendelkezésre álló tengeri élelmiszerforrás maradt. Igen alacsony népszer?ségét növelte, hogy az évtized sztárszakácsai egymás túllicitálva igyekeztek ízletessé tenni a sokak számára elképzelhetetlen fogást. Az évtized közepére a biomérnökök elkezdtek a halakon is dolgozni, létrehozva a bálna méreteivel veteked? klónozható óriás-lazacot, mega-fés?kagylót és giganto-homárt. A klónozás elterjedésével megérkezett a mesterséges hús is, amit már 2000-ben bemutattak, mégis több mint 40 évre volt szükség, hogy az emberiség ráfanyalodjon, pedig már az ezredfordulón is számos el?nnyel rendelkezett, igaz a klasszikus marhahús íz kissé képlékeny szerkezettel párosult, az ára azonban kedvez? volt, és az íz is sok mindenért kárpótolta az embereket. Ez az évtized több izgalmas újítást is hozott az élelmiszer technológiában, az egyik ilyen a "húskapszula", amib?l a hozzá kifejlesztett rendszerrel gyakorlatilag bármilyen sültet elkészíthetünk, attól függ?en, hogy mit állítunk be. A kapszula rovar-fehérje port tartalmaz, amib?l a "pulyka" programon elkészül a megfelel? proteinmassza. A masszát egy háromdimenziós protein-nyomtatóval a megfelel? formába önti számunkra a technika, ellátva az ételt a ropogós b?rrel és hipp-hopp, kész a nyolcszemélyes pulyka-vacsora. Igaz az íze nem ugyanaz, mint ami 2010-ben volt, azonban egy valódi szárnyas 800 fontos árához képest a kapszula 150 fontért jóllakatja a vendégeket. Megérkeztünk tehát 2050-hez, és újra pulyka g?zölög az asztalon, pont ahogy az azóta megboldogult nagyi készítette anno. Végül zárjuk írásunkat egy karácsonyi menüsorral a 2050-es évek stílusában: El?étel: Füstölt medúza és óriás-lazac falatkák, melyekhez szintetikus baktériumokkal készült créme fraiche-t szolgálunk fel F?étel: Pulykasült gazdagon (a legutóbbi 3D-s nyomtatási technikával készítve, rovaralapú kolbásszal töltve, zöldség-olaj kompozit bacon szalonnába tekert alacsony metántartalmú kenguru szeletekkel körítve) Köret: Burgonya és paszternák (ropogósra sütve, hidroponikusan termesztve) Desszert: Hagyományos szilvás pite (genetikailag módosított magas hozamú búzából, természetes monatinnal édesítve, antiallergén mogyoróval és alaszkai mazsolával)[/center:25oknmq1]