A hőmérsékletre rezisztens babfajták kifejlesztésében elért eredmények segíthetnek világszerte fenntartani több millió embernek a létfontosságú proteinforrásokat. Harminc "klímabiztos" babfajtát nemesítettek a nemzetközi agrárkutatási szervezet, a franciaországi székhelyű CGIAR (Consultative Group for International Agricultural Research) szakemberei. A növények lehetnek majd a fő fehérjeforrások a globális felmelegedés által leginkább sújtott térségekben. Több mint 400 millió embernek a bab a fő élelmezési cikk a fejlődő világban, ahol a globális felmelegedés következtében 2050-ig a felére csökkenhet az e növény termesztésére alkalmas terület. Különösen nehéz helyzetbe kerülhetnek Latin-Amerika és a szubszaharai övezet termelői, akiket a legsúlyosabban érintenek a globális felmelegedés következményei. "A kistermelők még optimális klimatikus viszonyok között is nagy nehézségekkel küzdenek. Amennyiben nem kapnak segítséget, az éghajlatváltozás sokukat éhezésre kárhoztat, vagy arra kényszerít, hogy hagyjanak fel a földműveléssel és a városokban keressék a túlélés lehetőségeit" - magyarázta Steve Beebe, a Nemzetközi Trópusi Mezőgazdasági Központ (CAT) vezető kutatója. llusztráció - Vasszilágyi fajtájú babszemek a tápiószelei Országos Agrobotanikai Intézetben. (MTI-fotó: Manek Attila) Ismertetése szerint a projekt résztvevői a génbankokban őrzött babfajták ezreit vizsgálták meg, keresve a meleg- és szárazságtűrő növényeket. "A bab nem terem meg olyan térségekben, ahol az éjszakai hőmérséklet 18-19 Celsius-foknál magasabb. A virágok önbeporzása ugyanis éjszaka zajlik le, ez a folyamat igen kényes a hőmérsékletre" - hangoztatta a kutató, hozzátéve, hogy a cél olyan fajták nemesítése volt, amelyek akár a 23 Celsius-fokos hőmérsékletet is kibírják. A kutatók nem alkalmaztak génsebészeti eljárásokat, a 30 új babfajtát hagyományos keresztezéssel nemesítették. Az új növények akár az átlaghőmérséklet 4 fokos növekedését is kibírják, és ha csupán 3 fokos átlagos hőmérséklet-emelkedést képesek tolerálni, a termőterületek legfeljebb 5 százalékkal csökkennek az éghajlatváltozás következtében. Nagy jelentőségűnek nevezte a "klímabiztos" babfajták előállítását Clayton Campanhola, az ENSZ Élelmezésügyi és Mezőgazdasági Szervezete (FAO) növénytermesztési és növényvédelmi részlegének igazgatója. "Rendkívül fontos az innováció, persze nemcsak elő kell állítani a vetőmagokat, de biztosítani kell, hogy a kistermelők hozzá is jussanak az új fajtákhoz" - mutatott rá a szakember. Forrás:http://www.hirado.hu/2015/03/26/klimabiztos-babfajtakat-nemesitettek/