Tudomány Komolyabb bajokat is jelezhet a hasi puffadás

A témát ebben részben 'Hírek a Nagyvilágból' macseklany hozta létre. Ekkor: 2017. március 02..

  1. macseklany / Tulajdonos Vezetőségi tag

    Csatlakozott:
    2014. október 31.
    Hozzászólások:
    78,957
    Kapott lájkok:
    4,637
    Beküldött adatlapok:
    0
    Hangjelzés a Chaten:
    nem
    Nem valószínű, hogy létezne ember civilizált társadalmakban, aki ne érezte volna néha úgy, hogy a hasa feszít, kínozzák a szelek, emiatt fáj, görcsöl, és furcsa morgások hallatszódnak belülről. A has puffadása alkalmanként jelentkezve lehet csupán egy-egy puffadást okozó étel elfogyasztásának következménye, ám ha rendszeresen jelentkezik, akkor az életmódunkban kell keresnünk a kiváltó okokat, és érdemes a tünetekre odafigyelnünk, mivel komolyabb bajt is jelezhet.

    Felnőttkorban összetett okai lehetnek a hasi puffadásnak


    A hasi feszülés, az ezzel járó fájdalom, vagy akár a tünetekhez társuló szorulás a leggyakoribb hasi panasz a felnőttek között, és ezt nagyon sok minden okozhatja.

    Talán tudunk róla, hogy babaként gyakran szenvedtünk ettől:

    az anyatejjel vagy tápszerrel együtt sok levegőt nyeltünk. A bélflóra változása is hozzájárulhat a panaszokhoz. Később a szilárd táplálék bevezetésével újra jelentkezhetnek a tünetek.

    [​IMG]

    A puffadásnak felnőttkorban összetett okai lehetnek

    Forrás: Thinkstock

    Az aerofágiának hívott jelenség, a fokozott levegőnyelés, felnőttkorban is megfigyelhető: kapkodó étkezés, rágózás, dohányzás egyaránt okozhatja.

    A puffadásos tünetek kialakulása tehát nagyban függ a szokásainktól, életmódunktól,

    és az elfogyasztott táplálék típusától, minőségétől, mint például a szénsavas üdítőitalok, hüvelyesek fogyasztásától is.

    [​IMG]

    Nem csak a táplálkozás lehet a felelős

    Forrás: Thinkstock

    Rendes esetben a gázok könnyen távoznak a szervezetből a bélfalon át felszívódva vagy a végbélen keresztül, ám bizonyos betegségek esetén, így például máj-, és szívelégtelenség esetén, ez a folyamat nehezített lehet.

    K, mint...


    Egyes K-betűs zöldségek puffasztó hatása közismert (karfiol, karalábé, káposzta), de ezen kívül számos élelmiszer okozhat erőteljes bélgáz-képződést: például a csokoládé, a tej, a hüvelyesek, a brokkoli, de még az alma, a körte, a szilva vagy az őszibarack is bűnös lehet.

    [​IMG]

    A hüvelyesek fogyasztásánál gyakrabban jelentkezhetnek a tünetek

    Forrás: Origo


    A gázképződés egy részéért a bélben lévő baktériumok tehetők felelőssé.

    A hüvelyesek például olyan szénhidrátokat és rostokat tartalmaznak, melyeket a szervezetünk viszonylag nehezen bont le.

    Amikor a vastagbélbe ér az étel, akkor a lebontási folyamatok melléktermékeként gáz képződik – a tünetek pedig igen kellemetlen helyzetbe hozhatnak bennünket társaságban! Érdekes, hogy azoknál, akik gyakran esznek hüvelyeseket, ez a probléma ritkábban jelentkezik.

    A cukor is hibás


    A brokkoli, káposzta, karfiol raffinóz nevű cukorfélét tartalmaz, és ezt csak a vastagbélben található baktériumok tudják lebontani.

    [​IMG]

    Egyes zöldségek, mint példáula karfiol is puffadást okozhat az arra érzékenyeknél

    Forrás: Thinkstock

    Hővel kezelt változatuk kevesebb tünetet okoz, illetve erre is igaz, ha valaki gyakran fogyasztja ezeket, akkor hozzászokik a szervezete és kevesebb panaszt okoz.

    A tejtermékek a laktózintoleranciától szenvedőknél okozhatnak puffadást,

    mivel az ő szervezetükből hiányoznak a tejtermékekben található cukor, a laktóz megemésztéséhez szükséges enzimek. Aki ezzel a problémával küzd, az kívülről tudja pótolni a laktáz enzimet étkezéskor, így a tünetek elkerülhetők vagy csökkenthetők.

    [​IMG]

    Laktózmentes tej

    Forrás: Zirig Árpád


    Ugyanígy a cukor (és a sok rost) tehető felelőssé egyeseknél a gyümölcsfogyasztást követő puffadásnál. Az alma, a körte, a szilva vagy az őszibarack is sok fruktózt és szorbitolt tartalmaz, ezt pedig az emberek egy része nem tolerálja jól.

    Lisztérzékenyek is szenvednek ettől a tünettől,

    ám számukra nincs olyan kényelmes lehetőség, mint egy hiányzó enzim bevitele, számukra csak a glutén teljes elkerülése hozhat megoldást.

    [​IMG]
    Forrás: Science Photo Library/Ian Hooton


    A puffadás hátterében állhatnak örökletes hatások, vagy az, hogy milyen élelmiszerből fogyaszt az illető túl sokat, illetve életmódbeli tényezők is közrejátszanak e kellemetlen jelenségben: a rágózás és levegőnyelés pédául súlyosbíthatja a tüneteket. Amennyiben élelmiszer által kiváltott puffadásra gyanakszik, akkor étkezési naplót kell vezetni, mert abból az orvosok, szakemberek következtetni tudnak a tünetek okaira.

    A puffadás további okai


    Puffadás kísérheti az epekövességet is. Az étkezést követően 1-2 órával később jelentkező teltségérzés, a jobb bordaív alatt jelentkező kifejezetten görcsös hasi fájdalom, majd később, a betegség súlyosbodása esetén sárgaság, májfunkciós zavar, még súlyosabb esetben epehólyag-, epeúti gyulladás, hasnyálmirigy-gyulladás alakulhat ki.

    [​IMG]

    Mindenki mumusa a puffadás

    Forrás: Thinkstock


    Az IBS (irritábilis bél szindróma) ugyancsak együtt járhat a puffadással.Ilyenkor a normális bélgáz-mennyiséget fokozott bélfeszülésként, fájdalomként élheti meg a beteg.

    Ahogy a túlzott rostfogyasztás, illetve annak nehézkes lebontása is okozhat hasi panaszokat,

    úgy a kevés rost ugyancsak hajlamosít a bélgáz képződésre. A bélrendszerben működő jótékony baktériumoknak szükségük van rostokra és a rostokból nyert prebiotikumokra az emésztés egészséges működéséhez.

    [​IMG]
    Forrás: Thinkstock


    Ha elégtelen a rostbevitel, akkor székrekedés, renyhe bélműködés, fokozott bélgáz-képződés jelentkezhet.

    Szintén kellemetlen tüneteket okoz, ha a kívántnál kevesebbet iszunk.

    Ez nem csupán puffadást okozhat, hanem székrekedést is. A napi javasolt folyadékmennyiség (amiben az ételekből, például levesből, gyümölcsből származó folyadék is benne lehet) 2-2,5 liter legyen.

    Túl sok minden állhat a háttérben


    Ezen kívül számos egyéb gasztroenterológiai probléma, sőt nem emésztőszervi okok is állhatnak a hátérben, mint például nőgyógyászati daganatok, hormonális elváltozások de okozhatják egyes gyógyszerek is. Az antibiotikumos kezelések után ugyancsak jelentkezhet ez a probléma, hiszen ilyenkor sérül a bélflóra.

    [​IMG]

    Az antibiotikumok maggyengíthetik a bélflórát

    Forrás: Origo

    A hasmenés, hasfájás, puffadás ebben az esetben probiotikumok alkalmazásával szüntethető meg, mivel minél előbb helyre kell állítani a bélflórát. Egyeseknél mellékhatásként hasi panaszok jelentkezhetnek bizonyos vérnyomáscsökkentők, cukorbetegségre alkalmazott szerek és hasmenés elleni készítmények szedésekor is.

    Sajnos az ülőmunka, a civilizációs ártalomként jelentkező inaktív életmód, valamint a szinte mindenkit érintő stressz fokozza a problémákat.

    [​IMG]

    A túl sok ülőmunkának is negatív következményei lehetnek

    Forrás: Thinkstock

    Ám bármi is az oka a kellemetlen tüneteknek, a pozitív életmódbeli változások, így a napi rendszerességgel végzett testmozgás, elegendő folyadékbevitel, kiegyensúlyozott étkezés, mindenképp jótékony hatású.Mindemellett, elérhetők vény nélkül kapható szimetikon tartalmú készítmények:

    a szimetikon kizárólag fizikai úton hat,

    a kialakult gázbuborékok felbontásán keresztül –így a felszaporodott gáz természetes úton távozhat a szervezetből.
    Ám a tünetek erősödése, gyakoribbá válása, más emésztőszervi tünet megjelenése esetén feltétlenül keressük fel a házorvost, forduljunk szakemberhez!

    KAPCSOLÓDÓ CIKKEK

    Let's block ads! (Why?)

    Forrás...