Életmód Lándzsás útifűszirup készítése házilag

A témát ebben részben 'Hírek a Nagyvilágból' klarensz hozta létre. Ekkor: 2014. április 27..

  1. klarensz / Moderator Vezetőségi tag

    Csatlakozott:
    2012. június 27.
    Hozzászólások:
    16,928
    Kapott lájkok:
    2,488
    Beküldött adatlapok:
    0
    Nem:
    2009, március 9
    A kígyófűnek is nevezett lándzsás útifüvet a legtöbben a patikák polcain sötét üvegbe rejtett, köhögéscsillapító és váladékoldó szirupként ismerjük, pedig sokkal több erő rejlik e csodálatos, fehér virágú gyógynövényben.[​IMG]
    A lándzsás útifűvel (Plantago lanceolata) leggyakrabban árokparton, rétek és legelők szélén találkozhatunk. Én rendszeresen gyűjtök belőle az erdőjárásaim során. Jópár sérülés maradandó nyomától mentett már meg minket. Bár leveleit magunk is leszedhetjük és száríthatjuk - nincs mindenki olyan helyzetben, mint én, hogy hetente járja az erdőt - biztonságosabb abioboltokban és patikákban készen kapható szárított formáját beszerezni, amelyből aztán szirupot, pakolást és teát egyaránt készíthetünk.

    Gyógyhatása
    Szélesebb körben köptetőként ismerjük, mive lerős gyulladácsökkentő és nyákoldó hatása miatt hatékony segítséget nyújt az influenza és megfázást követően kialakuló köhögés és torokfájás megszüntetésében.

    További hatásai:

    • Erős gyulladáscsökkentő
    • Baktériumölő
    • Sebgyógyító (égési sebek, sérülések és rovarcsípések esetén is alkalmazható)
    • Torok, légúti- és garatproblémák esetén kiváló (köhögés, légcsőhurut, torokgyulladás)
    • Szabályozza az emésztési zavarokat (székrekedés, hasmenés)
    • Csökkenti a gyomorégést
    • Kiválóan használható gargarizálásra
    • Vérzéscsillapító (külsőleg gennyes sebeken és fekélyeken is!)
    • Fej-, fül és fogfájás csillapító (külsőleg)
    Figyelem! Várandósoknak és szoptatós kismamáknak a szedése CSAK MÉRTÉKKEL JAVASOLT!Ezt a kiváló receptet Kaktusztól kaptuk, aki rendszeresen ezt használja a torokfájós és a megfázásos időszakokra.Szirup Kaktusz módra:
    • két összmarék friss útifűlevelet ledarálok vagy összeturmixolok.
    • Ezt a pépet összefőzöm 30 dkg nádcukorral és 25 dkg valódi mézzel. Kevés vizet adok hozzá, hogy oda ne égjen.
    • Folyamatos kevergetés közben gyenge tűzön összefőzöm, amíg sűrű barna massza keletkezik belőle, amit még melegen üvegekbe töltök.
    • Hűtőszekrényben tárolandó.
    A szárított formából ugyanígy készítettem, csak az elején a szárított útifüvet leöntöttem annyi vízzel, hogy épp ellepje, és ezt turmixoltam össze.
    Mi azért szeretjük ezt a változatot, mert - ellentétben a boltban kapható összessel - nincsen benne alkohol és tartósítószer.
    Szirup AntalVali módra:
    • 2 marék nyers, friss útifüvet és 2-3 szál kakukkfüvet leforrázok annyi vízzel, hogy épp ellepje, majd hagyom kihűlni.
    • ha kihűlt, pépesítem vagy összeturmixolom
    • majd nagyon lassú tüzön visszamelegítem, és 15-20 dkg kakukkfű mézzel besűrítem
    • még melegen palackozom
    • Az első felbontás után dúsítom 2 csepp eukaliptusz illóolajjal, majd jól összerázom az üveget.
    És íme a klasszikus gyógynövénykönyvi recept:
    • 1 kis maréknyi (szárított) útifüvet forrázzunk le 3 dl vízzel,
    • hagyjuk kihűlni,
    • szűrjük le,
    • majd takaréklángon forraljuk fel,
    • adjunk hozzá 200 g mézet,
    • ismét hűtsük le.
    Gyerekeknek napi 1-2 teáskanálnyi adag fogyasztása javasolt.

    http://antalvali.com/landzsas_utifuszirup_keszitese_hazilag