Gazdaság Magyar fűszerpaprika adja az európai snackek zamatát

A témát ebben részben 'Hírek a Nagyvilágból' Mézga hozta létre. Ekkor: 2017. október 10..

  1. Mézga / nem lopott :D

    Csatlakozott:
    2016. május 10.
    Hozzászólások:
    16,667
    Kapott lájkok:
    5
    Beküldött adatlapok:
    0
    Magyar és német snack gyárak mellett, francia, holland és cseh üzemekbe is kerül a hazai fűszerpaprikákból, de az ezeken a helyeken gyártott rágcsálnivalókat Oroszországban és az Egyesült Államokban is forgalmazzák. A magyarországi paprikaőrlemény nagyjából hetede kerül külföldre, és nagyjából Európa felére igaz az, hogy társasági összejöveteleken vagy épp otthoni filmnézés közben, itthon termet paprikából készült fűszerrel ízesített sós nassolnivalót fogyasztanak.


    A Chio és Pom Bär márkák termékeit gyártó Intersnack a magyar fűszerpaprika egyik legnagyobb exportálója. Idén mintegy 200 tonnát vásárolnak fel az őrleményből, hogy az a kontinens számos gyárába szállítva, a készülő snackek, ropik, bundázott mogyorók egyik legfontosabb ízesítője legyen.

    A német snackkedvelők a magyar fűszerpaprikára esküsznek


    A Magyarországon gyártott és külföldre szállított fűszerpaprika egyik legnagyobb felvevőpiaca Németország. Az ottani snackpiac vezető termékének számító burgonyachips – a Funny Frisch Ungarisch – fűszerkeverékébe is magyar paprika kerül.

    Ezt várják el ugyanis a nagy vásárlóerővel rendelkező német piac snackfogyasztói.

    [​IMG]

    A külföldi fogyasztók körében kedvelt snacktermékek egy részét is magyar fűszerpaprikával ízesítik

    Forrás: Getty Images/iStockphoto/wernerimages/Peter Werner

    Európában szeretik a magyar fűszerpaprika zamatát, amely a legnépszerűbb termékeknél használt fűszerkeverékek alapja.

    Tiszta minőség


    Magyarországon évente nagyjából 3500 tonna paprikaőrlemény készül, és ebből 500 tonnát külföldön hasznosítanak. Az Intersnacknél úgy látják,

    a külföldi, elsősorban a német fogyasztók, kifejezetten a magyar paprikát keresik és értékelik más hasonló termékek mellett.

    A vállalatnál úgy vélik, a magyar vásárlók talán sokszor nem is tudják, mennyire értékes az itt termett paprikából készülő őrlemény. Aromája és ízesítő képessége a cég szakemberei szerint
    felülmúlja az import termékekét, és toxikológiai szempontból is a legtisztábbnak számít.

    [​IMG]

    A snacktermékek ízesítéséhez is sok magyar fűszerpaprikát használnak a külföldi gyártók

    Forrás: Táfelspicc

    A német és magyar gyártáson túl, más országok gyártósorain is használják a paprikát. Győrben a sóspálcikákat, Hollandiában pedig a különféle bundázott mogyorókat ízesítik azzal. A termékeket gyártás után mintegy 13 országba szállítják.

    Így azokból Bulgária, Szlovénia, az USA és Oroszország boltjainak polcaira is kerülnek.

    Emlékezetes, Magyarországon 2004-ben söpört végig az úgynevezett paprikabotrány, miután kiderült, hogy a Dél-Amerikából, Dél-Afrikából és Spanyolországból importált őrleményekben található, rákkeltő anyagokból jutott a hazai őrlemény felhasználásával készülő termékekbe. Egyes gyártók az előállítás során gyakran összekeverték a más forrásból származó őrleményeket. Ám a csomagoláson nem minden esetben tüntették fel, más országból származó alapanyagot is tartalmaz a magyar pirospaprikaként, vagy azt tartalmazó fűszerkeverékként forgalomba hozott termék.

    Let's block ads! (Why?)

    Forrás...