Már Korán Szerepelt Búza A Kínai Étrendben

A témát ebben részben 'Hírek a Nagyvilágból' SuperMario56 hozta létre. Ekkor: 2015. március 27..

  1. SuperMario56 /

    Csatlakozott:
    2011. június 03.
    Hozzászólások:
    11,477
    Kapott lájkok:
    2,079
    Beküldött adatlapok:
    0
    Nem:
    Férfi
    Kínai régészek az országban valaha fellelt legidősebb feldolgozott, búzaalapú élelmiszer maradványaira bukkantak, ami azt sugallja, hogy az emberek már a 2600-2900 évvel ezelőtti tartományban fogyasztottak kenyérszerű táplálékot.

    Jang Jimin, a kutatás vezetője elmondta, csapatával infravörös szkenneléssel vizsgálta meg az élelmiszer-maradványokat, amelyeket a Hszincsiang–Ujgur Autonóm Területen, a Janghaj temetőben találtak meg agyagedényekben. „A hozzávalók főképpen árpából és kölesből készült lisztet öleltek fel, amelyet lactobacillussal és élesztővel kevertek el” - magyarázza.

    Az élelmiszert a Nyugati Csou-dinasztia (Kr. e. 1046-771) és a Tavasz és Ősz korszak (Kr. e. 722-476) közötti tartományban állították elő. Jang szerint a felfedezés arról tanúskodik, hogy a búza fontos alapélelmiszerré vált Hszincsiangban eme időszakra.

    Az étel igen gyorsan lebomlik és ritkán kerül elő régészeti lelőhelyeken. A Janghaj temetőben a Góbi-sivatag szélsőségesen száraz klímája miatt maradhattak fenn a maradványok.

    Több mint ötszáz ókori sírt rejt a temető, amelynek területe mintegy 54 ezer négyzetméter. A régészek gyakran találnak itt ritka relikviákat, úgymint jó állapotú, varrott nadrágokat, amelyeket a hszincsiangi korai nomád emberek hordtak.

    [​IMG]
    Illusztráció - A viharban és a heves esőzés következtében földre borult búza Tamásbokor és Tiszalök között 2014. május 12-én.
    (MTI-fotó: Balázs Attila)

    Jang szerint az eredmények nemcsak korszerűbb ókori élelmiszer-feldolgozási folyamatokról árulkodhatnak, hanem több információt nyújthatnak Hszincsiangnak a kínai konyhára gyakorolt befolyásáról is.

    Az ókori Kínában a főbb gabonák közül csak a kínai köles származott a középső, sárga-folyói régióból, míg a rizs nagy részét az ország déli részén termesztették. A búzát és a szójababot - amelyről általában úgy hiszik, hogy Közép-Ázsiából származik -, Kína északnyugati régióiban termesztették.

    Az újabb és újabb régészeti kutatások arról árulkodnak, hogy a gabonatermesztés Kínában először Hszincsiangban indult meg, majd átterjedt Csinghaj és Kanszu tartományra, ami ismét csak Hszincsiang fontos szerepét sugallja Kína és a nyugati világ áthidalásában.

    Forrás:http://www.hirado.hu/2015/03/26/mar-koran-szerepelt-buza-a-kinai-etrendben/