Életmód Megfejtették, mitől egészséges az étcsokoládé

A témát ebben részben 'Hírek a Nagyvilágból' klarensz hozta létre. Ekkor: 2014. március 20..

  1. klarensz / Moderator Vezetőségi tag

    Csatlakozott:
    2012. június 27.
    Hozzászólások:
    16,928
    Kapott lájkok:
    2,488
    Beküldött adatlapok:
    0
    Nem:
    ORIGO2014. 03. 18. 19:30
    Régóta ismert, hogy a magas kakaótartalmú csokoládé fogyasztása jótékonyan hat a szív egészségére, eddig azonban csak találgatták, hogy milyen hatásmechanizmus állhat ennek hátterében. A titok azonban nem titok többé: amerikai szakemberek egy most zajló tudományos konferencián jelentették be, hogy megfejtették az étcsokoládét övező rejtélyt.

    A Louisianai Egyetem szakemberei az Amerikai Kémiai Társaság most zajló ülésén ismertették, hogy mi áll a magas kakaótartalmú étcsokoládé szívvédő hatásának hátterében: eredményeik szerint az emésztőrendszer bizonyos baktériumai először „felfalják” a csokoládé összetevőit, majd olyan gyulladásgátló vegyületekké alakítják (erjesztik) azokat, amelyek jótékonyan hatnak a szívre.

    [h=2]A kakaóból a jó bélbaktériumok gyulladásgátló vegyületet termelnek[/h]A bélrendszerben élő baktériumok lehetnek „jó” baktériumok, és lehetnek „rosszak”. A „jó” baktériumoknak, mint például a bifidobaktériumoknak a csokoládé igazi lakoma, így azonnal elkezdik feldolgozni azt, eközben pedig gyulladásgátló hatású vegyületeket termelnek. Ezek a vegyületek ezután felszívódnak a szervezetben, így akadályozzák a szív- és érrendszer szöveteinek gyulladásos folyamatait, ami hosszú távon a stroke kockázatát is csökkenti – mondta el a kutatás vezetője. Hozzátette, hogy kutatásuk az első olyan vizsgálat, amely az étcsokoládénak az emésztőrendszerben élő különféle baktériumokra gyakorolt hatását elemzi.
    A kutatók vizsgálatuk során átalakított kémcsövekből álló „tápcsatornán” modellezték az emberi emésztőrendszert. Az így létrehozott mesterséges bélcsatorna-utánzaton háromféle kakaóport küldtek keresztül, majd a nem emészthető anyagokat anaeroberjesztésnek vetették alá. A magas kakaótartalmú csokoládé szerves részét képező kakaópor olyan antioxidáns hatású polifenolokat (pl. katekint vagy epikatekint) és kis mennyiségben étkezési rostokat tartalmaz, amelyek nehezen emészthetőek és rosszul szívódnak fel, azonban a bélcsatornába jutva a jótékony mikrobák azonnal kezelésbe veszik ezeket: a rostokat fermentálják, a nagy polifenol-polimereket pedig könnyebben felszívódó, gyulladáscsökkentő hatást kifejtő kisebb molekulákra bontják.
    [​IMG]Mario Lopez amerikai színész, tévés műsorvezető leleplezi a saját magáról készült csokiszobrot
    Forrás: AFP/Getty Images/Mike Windle


    ...folytatás a köv.linken:

    http://www.origo.hu/egeszseg/20140314-megfejtettek-miert-egeszseges-az-etcsokolade.html
     
  2. nonoka /

    Csatlakozott:
    2011. január 02.
    Hozzászólások:
    27,115
    Kapott lájkok:
    2,448
    Beküldött adatlapok:
    0
    Nem:
    [h=1]Mégsem hizlal a csoki?[/h]
    A csokoládé fogyasztásra egyébként sem nehéz jó indokot találni, de most már lelkiismeret-furdalást sem kell éreznünk miatta. A tudósok ugyanis épp megdöntik a közkeletű vélekedést, miszerint a csoki hizlal. A legújabb kutatások szerint épp ellenkezőleg.





    A kutatók úgy találták, a kakaó az egyik legjobb flavonoid-antioxidáns tulajdonságú növényi hatóanyag-forrás, írja a DailyMail a Journal of Agricultural and Food Chemistry nevű folyóiratra hivatkozva. Az antioxidánsokról már korábban kimutatták, hogy csökkentik a vércukorszintet, segítik megelőzni az elhízást és a cukorbetegség egy fajtáját is, de a kutatók most a csokoládé további jótékony hatásaira is találtak bizonyítékot: az agyműködést felpörgetve segíti a gondolkodást, csökkenti az étvágyat, sőt még a vérnyomást is.
    Ugyanakkor a flavonoidok közül sem mind hatékony, ezért a tudósok megpróbálták egyesével kideríteni, melyik, mire jó. A kutatók egereken teszteltek különböző, magas és alacsony zsírtartalmú étrendeket, a magas zsírtartalmúakat különböző flavonoidokkal kiegészítve. Úgy találták, hogy legjobban egy speciális vegyület, az oligomeric proanthocyanidins nevű antioxidáns (ez a vegyület például a szőlőmagból és a fenyőkéregből is kinyerhető) tartja jó formában az egereket és akadályozza meg leghatékonyabban, hogy elhízzanak, ha magas zsírtartalmú étrendre vannak fogva. Továbbá hozzájárul a glükóz, vagyis a szőlőcukor lebomlásához is, ami segíthet a kettes típusú cukorbetegség elkerülésében. A kakaóban pedig sok található ebből a vegyületből.




    [TD="class: greyboxbody"] Fotó: MTI / Vajda János [/TD]
    [​IMG]
    A kutatók szerint az étcsokoládé jótékony hatásához az is hozzájárul, hogy a belekben megerjednek a kakaóbab rostjai. Maria Moore, az egyik kutató szerint most arra jöttek rá, hogy a belekben kétféle mikróba van: a jó és a rossz. A jóknak, például a bifidobaktériumoknak és a tejsavnak a csoki igazi ünnepi eledel. Moore szerint mikor csokoládét fogyasztunk, ezek a mikróbák megnőnek és megerjednek, gyulladáscsökkentő vegyületeket kibocsátva magukból. Ezek a vegyületek ezután a vérkeringésbe is bekerülnek, amivel védik a szívet és az artériákat a károsodástól.
    http://hvg.hu/plazs/20140407_Megsem_hizlal_a_csoki