Hmm ez Érdekes Megsemmisítik A Pálinkádat: Jönnek A Kijózanító Szabályok.

A témát ebben részben 'Hírek a Nagyvilágból' nonoka hozta létre. Ekkor: 2015. január 01..

  1. nonoka /

    Csatlakozott:
    2011. január 02.
    Hozzászólások:
    27,115
    Kapott lájkok:
    2,448
    Beküldött adatlapok:
    0
    Nem:
    Jelentősen módosulnak az otthoni és bér pálinkafőzés szabályai holnaptól. Ezek az új rendelkezések több furcsaságot is tartalmaznak. Újdonság például, hogy a pálinkafőző berendezés vásárlását be kell jelenteni. Mi több, ha valaki a megengedettnél több pálinkát főzött, azt meg kell semmisíteni - nem is akármilyen módon.
    Mi számít magánfőzésnek?

    A Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) oldalán olvasható felhívás szerint, januártól a magánfőzésnek továbbra is a párlatnak a magánfőző lakóhelyén vagy gyümölcsöse helyén használható, legfeljebb 100 liter űrtartalmú, párlat-előállításra kialakított desztillálóberendezésen a magánfőző által végzett előállítása minősül, de évente legfeljebb 50 liter mennyiségig.

    Változik a magánfőző definíciója: magánfőzőnek az a 18. életévét betöltött gyümölcstermesztő személy minősül, aki saját tulajdonú gyümölccsel, gyümölcsből származó alapanyaggal és párlat készítésére alkalmas, saját tulajdonú desztillálóberendezéssel rendelkezik.

    Sok lett? Hát meg kell semmisíteni!

    A felhívás szerint a magánfőző az évente előállítható párlatmennyiség túllépése esetén a többletmennyiséget haladéktalanul köteles bejelenteni a vámhatóságnak és a vámhatósággal egyeztetett módon gondoskodni a többletmennyiség megsemmisítéséről.

    Átalányadót kell utána fizetni

    A magánfőzésben előállított párlat adója évi 1000 forint, amelyet a magánfőzőnek kell megfizetnie, amely a magánfőző lakóhelye szerinti önkormányzatnak a bevétele. A magánfőzőnek az előállított magánfőzött párlat utáni adóbevallási és adófizetési kötelezettségét a tárgyévet követő év január 15-ig kell teljesítenie a lakóhelye szerinti önkormányzati adóhatósághoz. Ha a magánfőző nem állított elő tárgyévben magánfőzött párlatot, akkor nincs adóbevallási kötelezettsége.

    Ki issza meg?

    A magánfőzött párlat kizárólag a magánfőző, családtagjai vagy vendégei által fogyasztható el feltéve, hogy nem értékesítik. (A magánfőzött párlat csak alkoholtermék-adóraktár részére értékesíthető.)

    Be kell jelenteni az önkormányzatnál

    Fontos változás, hogy január 1-jétől a magánfőző a desztillálóberendezés feletti tulajdonszerzést az azt követő 15 napon belül köteles bejelenteni a lakóhelye szerinti önkormányzati adóhatósághoz.

    Ha 2015. január 1-jét megelőzően történt a magánfőzésre szolgáló desztillálóberendezés feletti tulajdonszerzés, akkor a magánfőzőnek január 15-ig kell megtennie a bejelentést.

    Az önkormányzati adóhatóság a desztillálóberendezés feletti tulajdonszerzésről szóló magánfőzői bejelentésről, valamint a magánfőző adóbevallásáról értesíti a vámhatóságot és a bejelentéssel, bevallással érintett másik önkormányzati adóhatóságot. Az önkormányzati adóhatóság az értesítést a teljesítést követő hónap 15. napjáig küldi meg az illetékes vámhatóság részére - hívja fel a figyelmet a NAV.

    Semmi se lesz ingyen, adózni kell!

    Magánfőzés esetében az adó megállapításához és az adótartozás végrehajtásához való jog az előállított magánfőzött párlat utáni adóbevallási kötelezettség bevallási határidejétől számított 1 év elteltével évül el.

    A NAV arra is felhívja a figyelmet, hogy a törvény hatályba lépését megelőzően előállított magánfőzött párlatra 2014. december 31-ét követően is az előállításkor érvényes rendelkezések az irányadók.

    A bérfőzésben előállított párlat után is megszűnik az eddig 50 liter mennyiségig biztosított 0 forintos adómérték. 2015. január 1-jétől a szeszfőzdében bérfőzés keretében, a bérfőzető alapanyagából előállított párlat adója egy bérfőzető részére évente legfeljebb 50 liter mennyiségig 167.000 forint (1 liter 50 térfogatszázalék alkoholtartalmú párlatra vetítve 835 forint), az 50 litert meghaladó mennyiségre 333.385 forint (1 liter 50 térfogatszázalék alkoholtartalmú párlatra vetítve 1667 forint).

    Új jövedéki kategória: a fröccs

    Az adóhatóság felhívása kitér arra is, hogy január elsejével új jövedéki termékkategória kerül bevezetésre, a „fröccs”. A fröccs szőlőbor és hozzáadott ízesítés nélküli szénsavas víz 8,5 térfogatszázalékot meg nem haladó alkoholtartalmú, olyan kiszerelt keveréke, amelyben a szőlőbor aránya meghaladja az 50 százalékot. Ebben az esetben a fröccs adómértéke hektoliterenként 0 forint.

    A fröccs előállítása, palackozása (kiszerelése), tárolása, raktározása alapesetben egyszerűsített adóraktári engedély birtokában végezhető, azonban az új szabályozás alapján boradóraktárban is előállítható a fröccs, melyhez a szőlőbor betárolható a boradóraktárba.

    A szőlőborral, valamint a fröccsel végzett jövedéki engedélyes kereskedelmi tevékenység esetében továbbra sem kell jövedéki biztosítékot nyújtani - írja a NAV, hozzátéve: adóraktárból a fröccs belföldi rendeltetéssel vagy harmadik országba belföldről történő kiléptetés céljára adófelfüggesztés mellett történő kitárolása, valamint szabadforgalomba bocsátása borkísérő okmánnyal történhet.
    Privátbankár.hu - Megsemmisítik a pálinkádat: holnaptól jönnek a kijózanító szabályok