2015. 02. 05., 16:38 ,Táfelspicc Bizonyára mindenki ismeri azt az évek óta a neten keringő anyagot, ami azt veszi végig, hogy a dohányzásról való leállás után milyen ütemben állnak vissza a szervezet normális élettani funkciói, melyik szerv hogyan regenerálódik. Ugyanez véghezvihető az alkohollal is, de érdemes vigyázni, mert még a magukat mérsékelt alkoholfogyasztóknak tartók is meglepődhetnek. A „száraz januárnak” egyre nagyobb hagyománya van az angolszász országokban, egészségügyi és civil szervezetek egyaránt odaállnak a kezdeményezés mögé. A cél elég egyszerű: egy hónapig elhagyni az alkoholt. Az olyan országokban, mint Anglia, ahol a napi pár liter sör elfogyasztása sokaknál a szociális élet ugyanolyan alapja, mint a teázás, az efféle kezdeményezésnek komoly népegészségügyi hatása van, illetve lehetne, ha bárki tartaná magát hozzá. Nem annyira száraz hónap Forrás: Flickr CC Shay A hónapos absztinencia kedvező hatásait legutóbb a New Scientist munkatársai tesztelték – saját magukon. Arra voltak kíváncsiak, hogy tényleg érdemes-e ilyen rövid időre felhagyni mindennemű alkohol fogyasztásával, illetve, mi történik a szervezetben, ha teljesen leállnak az ivással. Az újság 14 munkatársa vett részt a kísérletben: közülük négyen alkották a kontrollcsoportot. Ők voltak azok, akik a bő egy hónap alatt ugyanúgy folytattak tovább mindent, mintha mi sem történt volna. A májunk csak nyer Az nyilvánvaló lehet mindenki számára, hogy az alkohol lebontását végző májnak jót fog tenni egy kis pihenés. Fantasztikus regenerációra képes szervről van szó, ezt jól mutatja, hogy – betegség vagy más kockázati tényezők nélkül – hosszú évek kitartó és masszív italozása szükséges ahhoz, hogy komoly és visszafordíthatatlan problémák álljanak elő a májfunkcióban. Hogy a májnak nem tesz jót a rendszeres, akár kicsi, akár közepes mennyiségű ivás, jól mutatja a brit kísérlet is: az ötödik hét végére a májzsír szintje (amit a májkárosodás egyik legbiztosabb előjelének tartanak) tizenöt százalékkal csökkent. Vér: kevesebb cukorbetegség A másik eredmény, ami magukat a kísérletezőket is meglepte, a vér glükózszintjének csökkenése volt. Bár a kísérlet előtt is és utána is a normális, tehát nem kóros tartományban volt az érték, a hónapnyi absztinencia drasztikusan lecsökkentette az éhgyomri vércukorszintet: az átlagos 5,1 mmol/liter helyett 4,3 lett (a vércukorszint 3,9 és 5,6 között még normálisnak mondható). Ön mennyit iszik, amikor bulizik? Forrás: AFP/Photononstop/Antonello Lanzellotto Zsír: fogyni is fogunk A versenyzők átlagban 1,5 kilót fogytak, amire viszonylag egyszerű a magyarázat: az alkohol kiiktatása miatt ennyivel csökkent a bevitt kalóriák száma. Ez az evidencia meglepő lehet azok számára, akik hajlamosak megfeledkezni arról, hogy az alkohol a zsír után a legkalóriadúsabb tápanyag. Míg 1 gramm zsír 9 kilokalóriát (kcal), addig 1 gramm etilalkohol 7 kcal-t jelent a szervezet számára, ami még mindig majdnem kétszerese a többi hagyományos makrotápanyag – a szénhidrát és a fehérje – energiatartalmának (1 grammban 4 kcal). A szív- és érrendszeri megbetegedések egyik felelősének tartott magas koleszterinszint is csökkent azoknál, akik megállták alkohol nélkül, méghozzá 5 százalékkal. Elvesztjük a társaságot, ha leállunk? Forrás: Photononstop/Walter Zerla Jobban alszunk Ez ugyan kevésbé egzakt, hiszen az alanyok szubjektív megítélésén alapul, de érdemes ezzel is számolni: az egytől ötig tartó értékelési skálán a nem ivók alvásminősége jelentősen, tíz százaléknál nagyobb mértékben nőtt. Forrás:Mi történik, ha leáll a piával?