Hírek Itthon Mit csinál és mennyit keres egy pénzügy és számviteles?

A témát ebben részben 'Hírek a Nagyvilágból' macseklany hozta létre. Ekkor: 2017. február 05..

1. macseklany / Tulajdonos Vezetőségi tag

Kapott lájkok:
    4,637
    Beküldött adatlapok:
    0
    Hangjelzés a Chaten:
    nem

Mit csinál valójában egy pénzügy és számvitel szakos hallgató? Mennyi a kezdőbére? És mi a különbség két eltérő intézmény azonos képzése között?

Hallgatókat kérdeztünk az Educatio oktatási szakkiállításon arról, mire számíthat, aki a szakra jelentkezik. Merthogy az elmúlt évek első helyes jelentkezési statisztikái alapján a pénzügy és számviel szak egyike a legnépszerűbb képzésnek.

De mit ad a képzés?

A felvi.hu-n található képzési leírás szerint a képzés célja pénzügyi és számviteli szakemberek képzése, akik korszerű, nemzetközi követelményeknek megfelelő közgazdasági műveltséggel, pénzügyi és számviteli alkalmazásokhoz elméleti ténybeli és módszertani ismeretekkel rendelkeznek.

Képesek az adatok valósághű előállítására, hasznosítására, a tudástőke, mint szervezeti vagyon gyarapítására,

a pénzügyi és számviteli rendszerek átlátására, működtetésére, fejlesztésére, stratégiai döntések meghozatalára, korszerű tervezési, gazdálkodási, elszámolási, kontrolling eljárások és módszerek alkalmazására.

Az intézményi feltételek formálására, nemzetközi, országos és regionális vállalkozások információs rendszerének áttekintésére, működtetésére,

fejlesztési céljainak megvalósítását szolgáló helyzetfelmérésre és javaslattételre, az érdekegyeztetési folyamatok koordinálására. Felkészültek tanulmányaik mesterképzésben történő folytatására.

De az általános leírtaok túl ezt egészítik ki a különböző felsőoktatási intézmények saját képzési sajátosságai.

De mennyit keresnek?

Egy miskolci hallgató egy felmérésre hivatkozva azt mondta, hogy

bruttó 252 ezer forintot keresnek a pénzügy-számvitel szakokon végző fiatalok.

Egy másik hallgató szerint „250-300 ezer forintot biztosan megkeres" az, aki ezen a szakon végez. Mások szerint az is fontos tényező, hogy a duális képzés is anyagi juttatással jár, ami egy budapesti fiatal szerint a piaci bérekhez képest nagyon jó fizetést biztosíthat.

A 2013-as felmérés szerint bruttó 247 ezer forint volt a pénzügy és számvitel szakokon végzők átlagos kezdő fizetése, ami nettóban körülbelül 164 ezer forintot teszi ki.

A képzést 2017. szeptemberben elindító intézmények:

Budapesti Corvinus Egyetem Gazdálkodástudományi Kar
    Budapesti Gazdasági Egyetem Gazdálkodási Kar Zalaegerszeg
    Budapesti Gazdasági Egyetem Pénzügyi és Számviteli Kar
    Budapesti Metropolitan Egyetem Heller Farkas Turisztikai és Gazdasági Kar
    Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem Gazdaság- és Társadalomtudományi Kar
    Debreceni Egyetem Gazdaságtudományi Kar
    Eszterházy Károly Egyetem Gazdaság- és Társadalomtudományi Kar
    Kaposvári Egyetem Gazdaságtudományi Kar
    Miskolci Egyetem Gazdaságtudományi Kar
    Nyugat-magyarországi Egyetem Közgazdaságtudományi Kar
    Pallasz Athéné Egyetem Gazdálkodási Kar
    Pannon Egyetem Gazdaságtudományi Kar
    Pécsi Tudományegyetem Közgazdaságtudományi Kar
    Szegedi Tudományegyetem Gazdaságtudományi Kar
    Szent István Egyetem Gazdaság- és Társadalomtudományi Kar
    Szent István Egyetem Gazdasági, Agrár- és Egészségtudományi Kar
    Tomori Pál Főiskola