Korábban számtalan tudományos munka mutatta ki, hogy a mérsékelt alkoholfogyasztás hosszú távon javíthat az ember egészségén. Az új tanulmány éppen ezeket a korábbi kutatásokat vizsgálta felül, összesen 87 munka került górcső alá. A vizsgálat után a tudósok arra jutottak, a korábbi kutatások között számtalan hibás akadt. A kulcskérdés az volt, hogy a tanulmányok hogyan határozták meg az alkoholt nem fogyasztó személyeket. A tanulmányok általában mérsékelt ivókat és absztinenseket hasonlítottak össze – azaz napi egy-két, illetve egyetlen italt sem fogyasztókat. Egyes felmérések sokszor olyan embereket is az absztinensek közé soroltak, akik adott esetben korábban alkoholisták voltak – tehát az egészségük nem volt megfelelő. Hogy a tanulmányok időnként mekkorákat tévedhettek, azt az a tény is bizonyítja, hogy sok kutatás szerint a mérsékelt alkoholfogyasztás csökkenti a májzsugorodás esélyét az absztinensekkel szemben. Ez pedig igen komoly ellentétet jelent. A 87 kutatásból mindössze 13 akadt, amely megfelelően kezelte az absztinensek csoportját, ezek a vizsgálatok nem is mutatták ki, hogy a mérsékelt ivók egészségesebbek lennének. Miután a kutatók kiszűrték a többi tanulmány hibáit, a mérsékelt alkoholfogyasztók élettani előnyei azokból is eltűntek. Másik érdekes kérdés az alkalmi ivók – azaz a napi maximum egy italt fogyasztók – problémája, hiszen sok kutatás éppen őket mutatta a legegészségesebbnek. A kutatás vezetője, Dr. Tim Stockwell szerint lehetetlen, hogy ilyen kis mennyiségű alkohol ekkora hatással legyen a szervezetre. Stockwell kitért arra is, hogy a kutatásuk során nem vizsgálták az italok minőségét – azaz az alkoholtartalmukat. Nem kizárt, hogy egy pohár vörösbor bizonyos esetekben valóban egészséges lehet, de a pozitív hatást nem az alkohol maga, hanem a bor egyéb összetevői eredményezik. (Via: Science Daily)