Nem Lehet Többé A Kertben Égetni!

A témát ebben részben 'Hírek a Nagyvilágból' nonoka hozta létre. Ekkor: 2015. március 10..

1. nonoka /

Kapott lájkok:
    2,448
    Beküldött adatlapok:
    0
    Nem:
    A napokban életbe lépett Országos Tűzvédelmi Rendelet értelmében - egyéb rendelkezések mellett - a lakosság számára a jövőben tiltott a belterületi ingatlanok használata során keletkezett hulladék szabadtéri égetése. Az intézkedést élet- és értékvédelmi okokból hozták, továbbá ezzel akarják ösztönözni a a környezetvédelmi szempontból igen fontos komposztálást. A sokszinuvidek.hu azt írja, az értékes szerves-anyagból az égetés során hamu keletkezik, mely csak korlátozottan alkalmas talajerő-utánpótlásra, nagyobb mennyiségben egyenesen rombolja a talaj humuszkészletét. Ezzel szemben komposztáláskor maradéktalanul elbomlanak a növényi részek és hasznos humusz keletkezik.

Légszennyezést okoz
    Kitérnek rá, ha csak avart, fűnyesedéket és gallyakat, égetünk a kertben, az is komoly légszennyezést okoz, ugyanis alacsony a tűz hőmérséklete, így aminek égni kellene, nem ég el, vagy csak félig. Egy tanulmány szerint egy nagyobb kupac avar 6 órás égésével annyi szállópor keletkezik, mint 250 autóbusz 24 órai folyamatos közlekedése során.
    Nem lehet többé a kertben égetni! - CívisHír

• Like Like x 2
  2. cristi1985 /

Kapott lájkok:
    122
    Beküldött adatlapok:
    0
    Nem:
    Férfi
    Foglalkozás:
    Alkalmazott
    Lakhely :
    CAREI
    Ezt jól tennék legaláb kicsit jobban vigyáznának a környezetre.

• Like Like x 2
  3. kecsi /

Kapott lájkok:
    529
    Beküldött adatlapok:
    0
    Nem:
    Édes-drága, jó Istenem! Lesz-e még IV. alkotmányunk (is) és III. építési rendeletünk, II. környezetvédelmi törvényezés? BTK-ból (Büntető Törvénykönyv) III. és PTK (Polgári Törvénykönyv) / én már elvesztettem a sorszámozását) ∞.-edik?
    Finoman mondva paraszt szülők gyermeke vagyok (durvábban: elszegényedett főnemes) aki a kertben való égetésről annyit mond:
    - technika tanárként:
    * a hő elpusztítja a talaj hasznos flóráját / faunáját és kiszárítja a talajt
    * hamu lúgos kémhatása ellentétes a talaj gyengén savas pH-jával
    - agrárként (technika szakos és paraszt szülők gyermeke)
    * azon az 1 négyzetméteren közömbös a veszteség mértéke
    * a kiszórt hamut komposzttal (korhadó avar, stb.) keverve jó talajerő kiegészítő
    - légszennyezéskésre: kérném szépen, hány ezer ilyen tűzrakásnak van annyi negatív hatása, mint egyetlen egy téli "fűtéssel töltött") estének?
    Aki az avarégetésről félti a környezetet: gondolja át a környezetvédelem alapelveit.
    - közlekedés
    - fűtés
    - egyéb ágensek (gyáripar, mezőgazdaság, háztartások)
    Szerintem műbalhénak nagyjából oly nagy, mint egy égő falevélkupac! Ezzel nem lehet tényleges értékeket elérni / kimutatni - amennyiben pl.: betitják.
    Vajh miért nem a Mátrai- és Tiszai Erőmű Zrt. illetve a Paksi / új "szuper-blokk" a vezércikk?