Nem marad frissebb a pezsgő, ha kanalat teszünk az üvegbe

A témát ebben részben 'Hírek!' nonoka hozta létre. Ekkor: 2015. október 27..

  1. nonoka /

    Csatlakozott:
    2011. január 02.
    Hozzászólások:
    27,115
    Kapott lájkok:
    2,448
    Beküldött adatlapok:
    0
    Nem:
    Talán a legismertebb gasztróanekdota, hogy a pezsgősüvegbe (ezüst) teáskanalat kell rakni, attól majd megőrzi frissességét, szénsavasságát, ha a hatodik palack már mégsem csúszott le szilveszter éjszakáján. A trükk nagyon egyszerű, bárki kipróbálhatja otthon, és mindenkinek van olyan ismerőse, aki már hallott olyanról, aki tényleg kipróbálta, és tényleg működött. Sajnos valójában a legenda nem igaz.

    Bár évről évre több újságíró és blogger megírja, hogy kipróbálta és működik, ezek a kísérletek nem kontrollált körülmények között zajlanak, így valódi következtetést nem lehet levonni belőlük. Ezt legjobban azt mutatja, hogy a Mythbusters-sorozatba is befért egy ilyen témájú rész, és ott pont a bloggerek kísérleteinek ellenkezője jött ki, az ezüstkanalas pezsgő maradt a legkevésbé szénsavas.

    [​IMG]
    Édouard Manet: Le Bar aux Folies-Bergère
    Fotó: Print Collector



    Szerencsére a kísérletet elvégezték rendes, tudományos körülmények között is a Stanford kutatói, méghozzá nem is ma, hanem már majdnem negyed évszázada, 1994-ben. Az eredményen meglepődtek, de nem a kanál miatt.
    A kutatók összeállítottak egy íztesztelő csapatot, az két tudós feleségéből, egy egyetemistából, több oktatóból és professzorból különböző tanszékekről, és az ő rokonaikból állt. A csapat tíz különböző üveget tesztelt le, amelyeknek pontosan kontrollálták hőmérsékletét.
    Az üvegeket lefedték, hogy ne lehessen felismerni, melyiket hogyan kezelték, így a kóstolók nem tudták, melyikkel próbálkoznak. A teszthez kipróbáltak több fajta megoldást:
    • az egyiket csak a teszt előtt nyitották ki;
    • egy 26 óráig nyitva hagyott üveget;
    • egyet, amibe ezüst kanalat tettek;
    • egy másikba rozsdamentes kanalat;
    • és az egyiket újra bedugózták éjjelre.
    Az eredmények egyértelműek voltak: a kanalak nem voltak túl jók a szénsavasság megőrzésében de a szabadon hagyás is jobban működött, mint a pezsgő újradugózása. Sőt, a nyitva hagyott üvegek magasabb pontot értek el a frissen kinyitottnál is.
    A kutatók szerint a furcsa eredmények annak köszönhetőek, ahogy a pezsgő készül: minden üveg különböző, elválasztott mikrokörnyezet, ami keresztülmegy a saját erjesztőfolyamatain. Nem is kapott egyetlen üveg sem pontosan ugyanolyan pontszámot. A másik dolog, ami valószínűleg közbeszólt, hogy az emberek képtelen pontosan megítélni ilyen dolgokat, rengeteg tényező befolyásolhatja a pontszámokat, ezt láttuk a borkóstolásnál is.
    Az eredmények viszont elég egyértelműek voltak ahhoz, hogy a kanalas módszert nyugodtan elvethessük.
    http://index.hu/tudomany/til/2015/10/27/nem_marad_frissebb_a_pezsgo_ha_kanalat_teszunk_az_uvegbe/