Talán a legismertebb gasztróanekdota, hogy a pezsgősüvegbe (ezüst) teáskanalat kell rakni, attól majd megőrzi frissességét, szénsavasságát, ha a hatodik palack már mégsem csúszott le szilveszter éjszakáján. A trükk nagyon egyszerű, bárki kipróbálhatja otthon, és mindenkinek van olyan ismerőse, aki már hallott olyanról, aki tényleg kipróbálta, és tényleg működött. Sajnos valójában a legenda nem igaz. Bár évről évre több újságíró és blogger megírja, hogy kipróbálta és működik, ezek a kísérletek nem kontrollált körülmények között zajlanak, így valódi következtetést nem lehet levonni belőlük. Ezt legjobban azt mutatja, hogy a Mythbusters-sorozatba is befért egy ilyen témájú rész, és ott pont a bloggerek kísérleteinek ellenkezője jött ki, az ezüstkanalas pezsgő maradt a legkevésbé szénsavas. Édouard Manet: Le Bar aux Folies-Bergère Fotó: Print Collector Szerencsére a kísérletet elvégezték rendes, tudományos körülmények között is a Stanford kutatói, méghozzá nem is ma, hanem már majdnem negyed évszázada, 1994-ben. Az eredményen meglepődtek, de nem a kanál miatt. A kutatók összeállítottak egy íztesztelő csapatot, az két tudós feleségéből, egy egyetemistából, több oktatóból és professzorból különböző tanszékekről, és az ő rokonaikból állt. A csapat tíz különböző üveget tesztelt le, amelyeknek pontosan kontrollálták hőmérsékletét. Az üvegeket lefedték, hogy ne lehessen felismerni, melyiket hogyan kezelték, így a kóstolók nem tudták, melyikkel próbálkoznak. A teszthez kipróbáltak több fajta megoldást: az egyiket csak a teszt előtt nyitották ki; egy 26 óráig nyitva hagyott üveget; egyet, amibe ezüst kanalat tettek; egy másikba rozsdamentes kanalat; és az egyiket újra bedugózták éjjelre. Az eredmények egyértelműek voltak: a kanalak nem voltak túl jók a szénsavasság megőrzésében de a szabadon hagyás is jobban működött, mint a pezsgő újradugózása. Sőt, a nyitva hagyott üvegek magasabb pontot értek el a frissen kinyitottnál is. A kutatók szerint a furcsa eredmények annak köszönhetőek, ahogy a pezsgő készül: minden üveg különböző, elválasztott mikrokörnyezet, ami keresztülmegy a saját erjesztőfolyamatain. Nem is kapott egyetlen üveg sem pontosan ugyanolyan pontszámot. A másik dolog, ami valószínűleg közbeszólt, hogy az emberek képtelen pontosan megítélni ilyen dolgokat, rengeteg tényező befolyásolhatja a pontszámokat, ezt láttuk a borkóstolásnál is. Az eredmények viszont elég egyértelműek voltak ahhoz, hogy a kanalas módszert nyugodtan elvethessük. http://index.hu/tudomany/til/2015/10/27/nem_marad_frissebb_a_pezsgo_ha_kanalat_teszunk_az_uvegbe/