A karácsony drága dolog, és sajnos mostanság elég lapos a pénztárca. Sok mindenre kell költeni, de a menüt kiadósan is megoldhatjuk. Receptek, tippek, trükkök összeállításunkban! A karácsonyi időszakban költünk a legtöbbet, ételre, italra, ajándékra, dekorációra, csomagolásra… Pedig a karácsony nem a pénzről, sokkal inkább a családról, a szeretteinkről, az együttlétről szól. Természetes, hogy mindenki szeretne tökéletes ünnepet, meghitt csillogást, kényeztetni szeretteit, de sajnos előfordulhat, hogy szűkösek a keretek. Csirkemellből is készülhet igazán ünnepi fogás A jó háziasszony tud varázsolni, sok szeretettel és kreativitással különlegeset készíteni. Ajánlunk egy menüt és néhány desszert receptet, valamint tippeket, trükköket, hogy tökéletes legyen az ünnep! A vendégvárók, előételek azért fontosak, mert már kicsit éhesek is vagyunk, de még annyi izgalom van az étkezésig. Újra találkozunk, mesélünk, jönnek az ajándékok, de már minden ünnepi, várakozunk, izgulunk, meghatódunk. Ilyenkor kell néhány falat, meg jó is összeülni, kóstolni, meghitten együtt lenni. A pogácsák és különféle pástétomok mellett ilyenkor nagyszerűek a mártogatósok, de a szokásos grissini és sárgarépa mellett az ilyenkor drágább uborka, szárzeller helyett isten finom és olcsó megoldás a sült gyökérzöldség. Egész más, mint levesben, nem hinnétek, de érdemes próbát tenni! PÁCOLT SÜLT ZÖLDSÉGEK IZGALMAS MÁRTOGATÓSOKKAL Szezonális gyökérzöldségek fűszeresen, kétféle mártogatóssal Hozzávalók: 1 nagyobb cékla 1 zellergumó 1 nagy sárgarépa 1 nagyobb fehérrépa 1 nagyobb burgonya 15 dkg sütőtök 1 kis friss chilipaprika 3 gerezd fokhagyma olívaolaj só bors A juhtúrós-fűszerpaprikás mártogatóshoz: 5 dkg juhtúró 2 dl tejföl fél teáskanál fűszerpaprika A mézes-mákos joghurt-mártogatóshoz: 5 dkg egész mákszem 1 evőkanál méz 2 dl natúr joghurt Elkészítés: Egy kis chilipaprikát felaprítunk, ugyanezt tesszük a fokhagymagerezdekkel is, majd mindezt összekeverjük kevés olívaolajjal. A gyökérzöldségeket és a sütőtököt meghámozzuk és ujjnyi hasábokra vágjuk. Egy tepsiben rusztikusan összekeverjük őket, és meglocsoljuk a chilis-fokhagymás olajjal, ízlés szerint sózzuk, borsozzuk, majd 200 fokra előmelegített sütőben grill fokozaton megsütjük. Kimondottan olcsó, roppant egyszerű, 5-10 perc előkészítés elég is A juhtúrós mártogatóshoz villával összetörjük a juhtúrót, majd tejföllel és fűszerpaprikával kikeverjük. A mézes-mákos mártogatóhoz egy száraz serpenyőt felmelegítünk, majd ebben enyhén megpirítjuk az egész mákszemeket, így kellemes pörkölt íze lesz. Mézzel kikevert joghurtba keverjük a ropogós mákszemeket. A frissen sült zöldségekhez tálaljuk a mártogatós krémeket. Pofonegyszerű mártogatósok, de ízlés szerint mást is készíthetünk a zöldségekhez Zúzott fokhagymával kikevert tejföllel vagy krémsajttal is kínálhatjuk a sült zöldségeket. Egy forró, selymes levessel indíthatjuk a karácsonyi menüt, amihez nem kellenek drága alapanyagok. A hagyományos halleves vagy borleves helyett egy jól fűszerezettsütőtökleves vagy sütőtökkrémleves is tökéletes, de különlegesebb és ünnepibb a látványra is izgalmas céklakrémleves. CÉKLAKRÉMLEVES PETREZSELYEMKRÉMMEL Gyönyörű és különleges a selymes céklaleves Hozzávalók: 3 közepes fej cékla 5 szál újhagyma (vagy 1 közepes fej vöröshagyma) olívaolaj 1,5 liter zöldségalaplé vagy csirkealaplé fél citrom leve 2 evőkanál tejföl + díszítéshez só bors 1 csokor petrezselyem 2 keményre főtt tojás a tálaláshoz Elkészítés: Egy lábasban kevés olívaolajon alacsony lángon kezdjük el párolni a felkarikázott újhagymát (vagy felaprított vöröshagymát). Amikor már üveges, adjuk hozzá a meghámozott és felkockázott céklát, forgassuk és dinszteljük 3-4 percig, majd öntsük fel az alaplevünkkel. Főzzük 10-15 percig, amíg a cékla megpuhul, majd tegyük turmixgépbe a levest, és turmixoljuk selymesre. Facsarjuk hozzá fél citrom levét, adjunk hozzá 2 evőkanál tejfölt, ízlés szerint sózzuk, borsozzuk, majd egy utolsót keverjünk rajta a turmix-szal. Közben a felaprított petrezselymet tejföllel keverjük ki. A levest tányérokba szedjük, a petrezselymes tejföllel és a felkockázott főtt tojásokkal tálaljuk. Variálhatjuk fűszerekkel is - gyömbérrel, tormával, római köménnyel Második fogásnak jöhetne a karácsonyi halétel, ami azért drágább, ha csak nincs horgász a családban, vagy ha éppen lazacra vágyunk. Vagy töltött káposzta, de ehhez is rendes mennyiségű darált hús kell. Vagy pulyka... de a csirke is tökéletes, ha ünnepi kiadásban készítjük. ÁFONYÁS-DIÓS TÖLTÖTT CSIRKEMELL ZELLERES KRUMPLIPÜRÉVEL Áfonya, dió és méz a töltelékben, de lehet aszalt szilva, datolya, füge is... Hozzávalók: 4 csirkemellfilé 10 dkg aszalt vörös áfonya 5 dkg méz 10 dkg dió 5 dkg vaj 2 ág friss kakukkfű 4 cl konyak só bors A körethez: 20 dkg burgonya 20 dkg zellergumó kevés vaj és főzőtejszín só fehérbors Elkészítés: A csirkemellet kétféleképpen is tölthetjük. Vagy zsebet vágunk a filébe, vagy nagyobb, vékony szeleteket vágunk, amihez egy klopfoló segítségét is hívhatjuk, a tölteléket a szeletek közepére helyezzük, majd feltekerjük roládnak, végeit pedig megtűzzük, vagy kötözzük. A töltelékhez egy vágódeszkán felaprítjuk az aszalt vörös áfonyát. A diót durvára vágjuk, egy száraz serpenyőben megpirítjuk. A kakukkfű leveleit lecsipkedjük az ágról, és egy nagyobb keverőtálba szórjuk. Szobahőmérsékletű vajjal alaposan összedolgozzuk, sózzuk, borsozzuk, kevés konyakkal bolondítjuk meg. Majd mézet csurgatunk hozzá, legvégül pedig az aprított diót és áfonyát is alaposan belekeverjük. Az így elkészült tölteléket a csirkemellbe töltjük. A csirkemellet egy forró serpenyőben kevés zsiradékon minden oldalán kb. 4-5 perc alatt aranybarnára sütjük, majd tepsibe tesszük, és 20 perc alatt közepesen meleg sütőben megsütjük. A körethez a megtisztított krumplit és zellert sós vízben puhára főzzük, vajjal és főzőtjszínnel pürésítjük, fehérborssal ízesítjük. A töltött csirkemelleket szeletelve tálaljuk a frissen elkészült zellerpürével. Természetesen ezt az ételt is a családunk ízlésére szabhatjuk. A csirkemellet tölthetjük sajtkrémmel bazsalikomosan, vörösboros aszalt szilvával, de a püré is készülhet fehérrépával, brokkolival, sütőtökkel. Alakítsuk ízlésünk szerint, de a fenti recept mindent visz! Mi a fotózáson itt már csak a szarvassal játszottunk, de a töltelék és a köret is ezer lehetőséget rejt! Ha van vegetáriánus a családban, akkor kötelező villantanunk egy ünnepi húsmentes recepttel, de a tapasztalat szerint a húsevőket is lenyűgözi egy mutatós, izgalmas, vega fogás. A különféle lepények és sós torták mindig sikeresek, mi most a színek miatt sütőtökkel, spenóttal és krémsajttal készítettük, de lehet más tölteléket is beleapplikálni. SPENÓTOS-SAJTKRÉMES-SÜTŐTÖKÖS LEPÉNY Finom együtt a spenót, a sütőtök és a krémes kecskesajt, de persze variálatunk is! Hozzávalók egy 28 cm-es kapcsos tortaformához: 1 csomag leveles tészta 45 dkg sütőtök 20 dkg spenót 20 dkg natúr sajtkrém 3 fej fokhagyma 1 ág friss rozmaring 5 dkg vaj só bors 1 tojás a pite megkenéséhez Elkészítés: A leveles tészta felét kilisztezett vagy sütőpapírral bélelt tortaformába nyújtjuk, 150 fokos sütőben elősütjük – célszerű sütőbabot használnunk súlyként, nehogy összeugorjon a tészta. A spenótot megtisztítjuk, és kevés vajon, aprított fokhagymával pár perc alatt megpároljuk. Pillanatok alatt összeesik a spenót. Az elősütött tésztára rétegezzük a vékonyan szeletelt sütőtököt, meghintjük aprított rozmaringgal, erre jön a fokhagymás spenót, majd a sajtkrém, több rétegben is tehetjük, amíg el nem fogynak. A maradék tésztát kinyújtjuk, befedjük vele a zöldséges pitét,felvert tojással kenjük meg a tetejét, így szép fényesre, barnára tud sülni. 180 fokos előmelegített sütőben kb. 45-50 perc alatt készre sütjük. A szarvast a torta tetejét fedő tésztából vágtuk ki... Szép lett, ugye? Az ajándékozás és a vacsora már megvolt, mégis mindenki tele van még várakozással. Mert ilyenkor a desszert a lényeg. Jöhet a bejgli, a zserbó vagy a flódni, természetesen kibontódik néhány szaloncukor is, akár házi változatban is, de ez „csak” süti és kellék, kell még egy desszert is. Sok helyen ilyenkor kerül asztalra a fatörzs torta és a mákosguba, de a desszertek terén is tudunk látványos, új és izgalmas, ugyanakkor egyszerű és kiadós finomságokat ajánlani! Például készíthetünk olyan zselés finomságot, ami szinte rímel a klasszikus zselés szaloncukorra, csak sokkal izgalmasabb és mutatósabb. MANGÓ-HIBISZKUSZVIRÁG ZSELÉ Gyönyörű, nem? Hozzávalók: 1 csomag zselatinlap 2 evőkanál kristálycukor 1 lime vagy citrom kifacsart leve 1 nagyobb mangó pürésítve 2 evőkanál hibiszkuszvirág (bioboltokban, teaszaküzletekben kapható, a legtöbb gyermektea is ettől szép piros) Elkészítés: A zselédesszerthez 2 különböző zselét készítünk, ezeket fogjuk rétegezni. A zselatincsomag tartalmát megfelezzük, a lapokat 2 adagban hideg vízbe áztatjuk. A hibiszkuszvirágot 3 dl forrásban lévő vízbe szórjuk, kb. 2 percig hagyjuk forrni, majd további 6-8 percig áztatjuk, majd leszűrjük. Az így kapott csodás, mélypiros-bordó teát 1 evőkanál cukorral édesítjük. A korábban hideg vízbe áztatott zselatinlapok felét kinyomkodjuk, és feloldjuk a meleg hibiszkuszteában. Egy mangót meghámozunk, a magról lefejtjük a húst, és egy turmix segítségével lepürésítjük. Szükség esetén kevés cukorral édesítjük, és lime levet csurgatunk hozzá – ez utóbbi abban is segít, hogy a mangópüré ne barnuljon meg. A hideg vízbe áztatott második adag zselatint kinyomkodjuk, majd összekeverjük a mangópürével, enyhén összemelegítjük, de nem szabad forralni. Tetszés szerint poharakba rétegezzük az így kapott zseléalapokat. Célszerű a mangót alulra önteni, mert sűrűbb, és kb. 1/4 órára hűtőbe tenni, hogy kicsit megszilárduljon, ekkor öntsük a tetejére a hibiszkuszzselé alapot, így biztosan nem fognak összekeveredni a rétegek. Hűtőben kb. 2 óra dermedésre van szüksége. Frissítő, izgalmas, könnyen variálható desszert, ízesíthetjük, fűszerezhetjük, újév alkalmából esetleg tetszés szerinti alkoholos itallal bolondíthatjuk meg. A hibiszkusz olcsó, de mangót is beszerezhetünk baráti áron - de más gyümölccsel is készíthetjük A tapasztalat szerint a sok adventi és karácsonyi süti, mézeskalács mellett jobb, ha az ünnepi desszert krémes, úgynevezett kanalas. Ha még citromos is, azért a gyomrunk lesz hálás a nagy, ünnepi trakta után. CITROMOS ÁLOM POHÁRKRÉM Vigyázat, Bambi mindjárt rástartol! Hozzávalók: 8 db babapiskóta vagy 10-12 db vajas keksz összemorzsolva A tejfölös krémhez: 4 dl sűrű tejföl 10 dkg porcukor 2 citrom reszelt héja (1 a krémbe + 1 díszítéshez) 8 dkg szelelt mandula A citromkrémhez: 4 tojás 18 dkg vaj 20 dkg cukor 1,8 dl facsart citromlé 1 citrom reszelt héja Elkészítés: A citromkrémhez gőzfürdőn a vajat, a cukrot és a tojást közepes lángon folyamatosan kevergetjük, míg szép, selymesen sima, homogén krémet kapunk. Amikor kezd sűrűsödni, akkor csurgatjuk csak hozzá a citromok levét, valamint beleszórjuk reszelt héját is, hogy igazán intenzív legyen az íze. Amint besűrűsödött, a tűzről levéve hideg vízbe tesszük a habüstöt, hogy lehűljön a krém. Közben összeállítjuk a tejfölös krémet. A magas zsírtartalmú tejfölt porcukorral és reszelt citromhéjjal simára keverjük. Száraz serpenyőben megpirítunk a szeletelt mandulát, félretesszük. Rétegezhetjük egyszemélyes pohárba, vagy akár csinos nagyobb tálba is! Amint kihűlt a citromkrém, rétegezzük a desszertünket: alulra kerül az összemorzsolt piskóta vagy keksz, ezután jöhet a citromkrém, majd az édes tejfölkrém, a tetejére a pirított mandula vagy kevés kekszmorzsa. Fogyasztásig hűtőbe tesszük, de minimum 1-1,5 órát hagyjuk hűlni. Óóóóó, Bambi mindmegette! De nem is csoda, mert fergeteges! A habcsók is igazán olcsó és karácsonyi, de érdemes egy kicsit variálni vele, hogy még ünnepibbé váljon. A habcsókos alapból készülő Pavlova már nem csak az angolszász országokban avanzsált karácsonyi tortává, nálunk is egyre népszerűbb. Ha van kimaradt tojásfehérjénk, érdemes ezt a desszertet választanunk! KAKAÓS MINI PAVLOVÁK FEHÉRCSOKIS KRÉMMEL ÉS RÓZSASZÍN GRAPEFRUITTAL Habcsókból mini Pavlovák Hozzávalók: 6 db tojásfehérje 30 dkg cukor 1 evőkanál kukoricakeményítő 1 teáskanál fehérborecet 1 evőkanál cukrozatlan kakaópor A krémhez: 10 dkg fehércsokoládé 2 tojásfehérje 4-6 evőkanál habtejszín (hűtött) 2 csomag vaníliás cukor vagy kevés cukor + 1/2 vaníliarúd kikapart belseje Valamint: 1 nagy rózsaszín húsú grapefruit Elkészítés: A sütőt 180 C fokra előmelegítjük. Lágy habbá verjük a tojásfehérjéket, majd kanalanként hozzáadjuk a cukrot, legvégül a kukoricakeményítőt, a kakaóport és az ecetet. Kemény, fényes habot kell kapnunk. A masszát egy sütőpapírral fedett tepsire habzsák segítségével kis adagokban kinyomjuk. Betesszük a tepsit a sütőbe, és azonnal levesszük a hőfokot 150 C fokra, a habcsókok szépen megnőnek a sütőben. Egy és negyed óra múlva kikapcsoljuk a sütőt, nyitott sütőajtónál hagyjuk bent, míg ki nem hűl. Amíg sülnek a mini Pavlovák, elkészítjük a csokoládékrémet. Vízgőz fölött megolvasztjuk a kockákra tört csokoládét a tejszínnel. A tojásfehérjét habbá verjük, majd a csokoládéba óvatosan beleforgatjuk a tojásfehérjék kemény habját. A megsült és már nem meleg Pavlovákra kanalazzuk a csokoládékrémet, a tetejét filézett grapefruit szeletekkel díszítjük. A habcsókos Pavlovatortácskák tejszínhabbal és bármilyen savanykás gyümölccsel isteniek A csokikrém helyett tökéletes az egyszerű tejszínhab is, a grapefruit helyett is használhatunk más gyümölcsöt, de jobb, ha savanykásabbat választunk, mert a habcsók-Pavlova édes, jólesik az ellenpontozás. Kellemes készülődést, nagyon finom és nagyon meghitt karácsonyozást kívánunk mindenkinek! A receptekért köszönet Péter Andrásnak és Filep Katának, a fotókért Tóth Andrásnak, a terítékért a Butlerts-nek! Sok-sok karácsonyi recept >>> Karácsonyi készülődés, ajándéktippek, terítés, sütihegyek, menük >>>