Életmód Rák, elbutulás és fáradtság ellen!

A témát ebben részben 'Hírek a Nagyvilágból' nonoka hozta létre. Ekkor: 2014. január 31..

  1. nonoka /

    Csatlakozott:
    2011. január 02.
    Hozzászólások:
    27,115
    Kapott lájkok:
    2,448
    Beküldött adatlapok:
    0
    Nem:
    [h=1]Rák, elbutulás és fáradtság ellen![/h]

    A cékla fantasztikus zöldség, mégsem túl népszerű a magyar konyhákban. Ideje alaposabban utánanézni, miért egészséges, és hogyan építheted be a mindennapjaidba!
    [​IMG]




    A cékla legtöbbször akkor jut eszünkbe, amikor felidézzük a gyermekeink arcán megjelenő undort, a csattanó darabokat, amelyeket az etetőszékre köpködtek, vagy a sok-sok kézsúrolást, amit minden céklapucolás után kell végeznünk. Nos, nemhiába veszekedtünk annyit a fiatalokkal, a cékla rendkívül egészséges zöldség, amelyet sokkal többféleképpen lehet fogyasztani, mint gondolnád.
    A céklát már a Krisztus előtti időkben is termesztették és fogyasztották, Európa északi területeire a rómaiak juttatták el, itthoni termesztése pedig Nagy Károly uralkodása alatt vált népszerűvé. A céklának elsősorban lilás színű gyökerét fogyasztjuk, pedig az egész növény igen egészséges. A görögök úgy tartották, hogy hűsíti a vért, a rómaiak pedig elsőként lázas megbetegedésekkor alkalmazták.
    Jótékony hatásai
    A köztudatban a cékla magas vastartalmáról és vérszaporító hatásáról ismert. Érdekes azonban, hogy nincs kifejezetten több vas benne, mint más, vasban gazdag növényben, mégis ez az a zöldség, amelyből a vasat a szervezet a legjobban tudja hasznosítani.
    Magas nátriumtartalma miatt vérnyomáscsökkentő hatása is erős: egy 2010-es kutatás szerint már napi egy pohár frissen préselt céklalé is jelentősen mérsékli a vérnyomást, ráadásul a kutatás legváratlanabb eredményeként, minél magasabb volt valakinek a vérnyomása, a céklalé annál hatásosabbnak bizonyult.
    A cékla jótékony hatása továbbá, hogy növeli az álló- és teljesítőképességet. Ezért van az, hogy a sportolók étrendjében mindig szerepel. A brit Exeter Egyetem kutatói atlétákon tesztelték a cékla hatását: azok a sportolók, akik hat napon keresztül napi fél liter céklalevet fogyasztottak, 16 százalékkal teljesítettek jobban, mint azok, akik placebót kaptak. A szervezet a nitrátot nitrit-oxiddá alakítja, amitől meggyorsul a vér áramlása, csökken a vérnyomás, és nyugalmi állapotba kerülnek a véredények. Ennek eredményeképpen az izmok oxigéndúsak maradnak, és sokkal nagyobb teljesítményre képesek. De a cékla – a vér áramlásának javítása révén – az agyműködésre is serkentő hatással van, vagyis az időskori elbutulás, a demencia megelőzésében sem haszontalan, sőt magas antioxidáns-tartalma miatt a rákmegelőzésben sem elhanyagolható.
    Színes hatásokNe feledd, a cékla elszínezheti a székletet, vizeletet, így ha mindennap fogyasztasz belőle, azt hiheted, hogy véres a székleted vagy a vizeleted.

    Hogyan használd?
    Préseld ki a levét!
    Kombináld a céklát sárgarépával, mert így a májadat zsírtalaníthatod. Préselj le minden reggel egy nagy pohárral, fele-fele arányban. Ha sosem fogyasztasz céklát, eleinte használj több répát, mert a hirtelen nagy dózisú céklalé szédülést, hányingert okozhat.
    Ha paradicsomot, almát vagy más zöldséget, gyümölcsöt préselsz mellé, máris más lesz az íze! Kísérletezz bátran, mert nem lehet elrontani!
    Készíts salátát!
    Mivel a cékla nyersen a legegészségesebb, érdemes belőle salátát készíteni. Ha nem kifejezetten céklasalátára vágysz, bármilyen salátába belekeverhetsz belőle egy kicsit. Ha azonban nagyobb dózisban szeretnéd fogyasztani, próbáld ki az alábbi receptet:
    Hozzávalók:

    • 2 kisebb fej cékla
    • csipet só
    • 1 teáskanál akácméz
    • 1 teáskanál balzsamecet
    • 0,5 kiskanál szőlőmagolaj, vagy 1 kiskanál olívaolaj
    Elkészítés:
    A megmosott, meghámozott céklát káposztareszelőn (vagy nagyobb lyukú sajtreszelőn) reszeld le, és keverd össze a többi hozzávalóval. Ha szereted, egy kis tormát is reszelhetsz hozzá.
    Önmagában, de húsok mellé köretként is fogyasztható!