Rendkívül olcsó, az örök élet szimbóluma, védi az izmokat, segít a rák megelőzésében 2015/02/10 Jellegzetesen erős illata miatt a hagyma egy megosztó zöldség: van, aki imádja, van aki nem bír egy légtérben lenni vele. Nyersen és főve egyaránt fogyasztják, jellegzetes ízt ad az ételeknek. Évszaktól függetlenül bármikor meg tudjuk frissen vásárolni. Fotó: cookthestory.com Eredetileg a nyugat-ázsiai sztyepp vidékéről származik, már 5000 évvel ezelőtt rendszeresen fogyasztották, és ismerték gyógyító hatását is. Az ókori Egyiptomban az örök élet szimbólumaként tartották számon koncentrikus gyűrűkből kialakuló formája és tökéletes szerkezete miatt. Sokszor ajánlották fel az isteneknek fizető eszközként a mennyben. Gazdag vitaminokban, sok A-, B- és C-vitamint, valamint nátriumot, káliumot, foszfort, vasat, ként, jódot, szilíciumot és ecetsavat tartalmaz. Bár nem olyan erős mint a fokhagyma, de számos bacilust és baktériumot ölhetünk ki segítségével a szervezetünkből. Megakadályozza a rák kialakulását Tanulmányok alapján kimutatták, hogy azok az emberek, akik sok hagymát fogyasztanak rendszeresen kevésbé vannak kitéve a szív- és érrendszeri betegségek kockázatának. És a rák bizonyos fajtáit is elkerülhetik. Úgy tűnik, hogy a hagymában fellelhető flavonoidok gátolják ezek kialakulását. Leginkább a nyelőcső, vastagbél, prosztata és gyomorrák kerülhető el. Megvédi az izmokat Qercentin tartalma miatt a hagyma képes arra, hogy újra felépítse a károsodott izomrostokat és szöveteket. A benne található flavonoidok pedig helyreállítják a tartós stressz következtében fellépő elváltozásokat. Megőrzi a szív egészségét A benne található kénvegyület az allil-szulfid adja szúrós szagát, ez segít abban, hogy megvédje a vérereket a koleszterin lerakódások hatásától. Javítja az emésztést Benne található egy bizonyos frukto-oligoszacharid nevű fehérje, mely nagyban hozzájárul a gondtalan emésztéshez. Sikeresen veszi fel a harcot a bélrendszerben jelenlevő rossz baktériumokkal. Védi a csontokat Vegyület összetétele miatt a hagyma az egyik legjobb zöldség, mely segít a csontsűrűség egészséges megőrzésében. Tanulmányok szerint azok az idősebb nők, akik rendszeresen fogyasztanak hagymát, sokkal kisebb eséllyel szenvednek combnyaktörést. Forrás:Rendkívül olcsó, az örök élet szimbóluma, védi az izmokat, segít a rák megelőzésében - Twice.hu