Politika Románia Új Elnöke Biztos Benne, Hogy Jó Viszonyban Lesz Orbán Viktorral

A témát ebben részben 'Hírek a Nagyvilágból' klarensz hozta létre. Ekkor: 2014. november 30..

1. klarensz / Moderator Vezetőségi tag

Kapott lájkok:
    2,488
    Beküldött adatlapok:
    0
    Nem:
    Román állampolgár vagyok, vagyis román

− mondta Klaus Iohannis frissen megválasztott román államelnök a német sajtónak adott első interjújában arra a kérdésre, hogy németnek, vagy románnak tekinti magát. A szász nemzetiségű politikus a Welt am Sonntag című vasárnapi német lapban megjelent interjúban arról is beszélt, biztos abban, hogy jó viszonyt tud kialakítani Orbán Viktorral.

Fotó: Robert Ghement
    most, megválasztott román államfőként nagyon románnak érzem magam

− folytatta válaszát Iohannis , aki hozzátette, németsége a német nyelvhez és kultúrához köti, nem pedig Németországhoz.

Programjáról beszélve kiemelte: "olyan elnök akarok lenni, aki ugyan integrál és összehozza az embereket, de egyben határozott döntőbíró". A korrupció elleni, "már jól működő" küzdelem a prioritási lista elején szerepel, éppen úgy, mint a gazdasági növekedés, az oktatás, az egészségügyi rendszer és az infrastruktúra - sorolta a megválasztott elnök.
    Külpolitikai elképzeléseit vázolva Klaus Iohannis hangsúlyozta: "azt akarom, hogy Románia ne csupán a nyugati közösség tagja maradjon, hanem a jövőben nagyobb szerepet játsszon a térségben".

Arra a felvetésre, hogy egyesek az "anti-Orbánt" látják benne, kijelentette: "soha nem láttam magamban egy anti-akármit", és az ilyen elvárásoknak, várakozásoknak nem lesz hatásuk a román-magyar kapcsolatokra:

biztos vagyok abban, hogy jó viszonyt tudok kialakítani Orbán Viktorral. A két uniós tagországot összekötő, közös ügyek többségben vannak az egymástól elválasztó dolgokkal szemben

(MTI)
    Index - Külföld - Románia új elnöke biztos benne, hogy jó viszonyban lesz Orbán Viktorral