A gyomrukban lévő egyedülálló mikroorganizmusok milliói alkotta "belső üzemük" révén emésztik meg a fát, a termőföldet és az egyéb anyagokat a termeszek - állapították meg a Sydney-i Egyetem kutatói. A Current Biology című szaklapban közölt tanulmány vezető szerzője, Nathan Lo szerint a termeszek gyomrában lévő minden egyes mikroba olyan, mint egy apró gépezet egy komplex gyárban, amely a fát és a levegőt cukorrá, valamint fehérjévé alakítja. A szakember szerint ez a "belső üzem" a termeszek testtömegének kétharmadát teszi ki. Termeszvárak a namíbiai szavannánForrás: hemis.fr/RIEGER Bertrand / hemis.fr/Rieger Bertrand / Hemis.Fr A kutatók DNS-szekvenálást - a DNS-t alkotó alapegységek sorrendjének meghatározása, vagyis a szervezet genetikai alapprogramjának megállapítása - hajtottak végre a termeszek gyomrában lévő mikrobákon és összevetették azokat a Földön megtalálható összes többi típusú, köztük a mezőgazdasági és ipari növényekből származó mikroorganizmusokkal. Az eredményeink szerint a termeszek gyomrában élő mikroorganizmusok többsége sehol máshol nem fordul elő a természetben, és kifejezetten arra specializálódtak, hogy segítsék a termeszeket a faanyagok megemésztésében, amelyre csak nagyon kevés állat képes" - mutatott rá Lo. A szakemberek szerint ez a lenyűgöző emésztési képességük segítette hozzá ezeket az apró, ám széles körben elterjedt állatokat ahhoz, hogy az állatvilág "nehézsúlyú képviselőivé" váljanak. "Annak megértése, hogy a termeszek miként képesek cukrokat előállítani a fából és egyéb biológiai úton létrejövő szerves anyagokból, hasznos tudást jelenthet a fenntartható bioüzemanyagok előállításában is" - jegyezte meg a professzor. Let's block ads! (Why?) Forrás...