Tudomány Szereti a fokhagymát? Ezeket egye a büdös lehelet ellen

A témát ebben részben 'Hírek a Nagyvilágból' macseklany hozta létre. Ekkor: 2017. április 07..

  1. macseklany / Tulajdonos Vezetőségi tag

    Csatlakozott:
    2014. október 31.
    Hozzászólások:
    78,957
    Kapott lájkok:
    4,637
    Beküldött adatlapok:
    0
    Hangjelzés a Chaten:
    nem
    Sokan csak azért nem fogyasztják az egészséges és finom fokhagymát, mert félnek a büdös lehelettől. Bárcsak lennének olyan ételek, amelyek semlegesítenék a fokhagymaevés utáni kellemetlen szájszagot. Egy tanulmány szerint vannak ilyenek.


    Az Ohiói Állami Egyetem kutatói először kifejlesztettek egy automatizált módszert a fokhagymaszag detektálására, majd ezt használták arra, hogy „megszagolja" az önkéntesek leheletét, akik fokhagymát, majd különféle élelmiszereket fogyasztottak.

    A kutatók megvizsgálták milyen ennivalók és italok tudják semlegesíteni a nyers fokhagyma után a leheletben megjelenő, kellemetlen szagú illóanyagok (például allil-metil-diszulfid, diallil –diszulfid, allil-merkaptán és allil-metil-szulfid) mennyiségét. A méréseket ionáramlásos tömegspektrométerrel végezték.

    [​IMG]
    Forrás: Thinkstock
    Ezek a hatékony élelmiszerek


    Kiderült, hogy a petrezselyem, a spenót, a menta, a nyers és a mikrohullámú sütőben főtt alma, a zöld tea és a citromlé mind alkalmasnak bizonyult a fokhagymaszag eltűntetésére a leheletből.

    A sikeres kezelés (szageltűntetés) valószínűleg az enzimes, polifenolos vagy savas szagtalanításnak köszönhető, olvasható a Journal of Food Science szaklapban.

    Let's block ads! (Why?)

    Forrás...