Szulforafán - A Rák Természetes Ellenszere

A témát ebben részben 'Torrent oldalak hírei' nonoka hozta létre. Ekkor: 2014. február 04..

  1. nonoka /

    Csatlakozott:
    2011. január 02.
    Hozzászólások:
    27,115
    Kapott lájkok:
    2,448
    Beküldött adatlapok:
    0
    Nem:
    közelmúltban végzett vizsgálat szerint nem csak védelmet jelent a legtöbb ráktípussal szemben, de már kifejlett daganatok kezelésében is eredményesen alkalmazható. A szakemberek számára készítettünk egy monográfiát, ami tele van olyan varázsszavakkal, amit csak ők értenek, az átlagos olvasó elalszik tőlük. Akinek az alábbi írás nem elég tudományos, javaslom töltse le azt.
    Mi itt egy közérthető, egyszerű összefoglalását adjuk át az abban található tudományos eredményeknek.
    Az egész történet onnan indítható, hogy megfigyelések szerint a brokkoli egyik olaszországi fajtája, a Brassica oleracea italica rendszeresen és nagy mennyiségben elfogyasztva jótékony hatással bír rákos betegek esetében. A Johns Hopkins Egyetemen dolgozó Dr. Paul Talalay-nak és kutatócsoportjának sikerült igazolnia, hogy a brokkoli egészségügyi szempontból előnyös tulajdonságaiért elsősorban a bennük található szulforafán névre keresztelt kénvegyület a felelős. Megvizsgálták ennek kémiai és biokémiai tulajdonságait és mára egy seregnyi adat áll rendelkezésünkre, ami igazolta az eredeti feltevést. Napjainkig több mint 500 olyan vizsgálatot végeztek el, amelynek célja a szulforafán, illetve annak előanyaga, a glükorafanin hatásmechanizmusának és biológiai aktivitásának felderítése volt.
    [h=2]A brokkoliban nincs is szulforafán[/h]A brokkoli csírában a szulforafán előanyaga, a glükorafanin található meg. Ez két módon képes szulforafánná alakulni. A nyers brokkoli összerágásakor a benne található enzimek hatására létrejön. Ezek az enzimek 40 celsius fok körül elpusztulnak, ezért a folyamat csak nyers brokkoli esetén zajlik le így. Főzést vagy párolást követően a hatás másként jön létre. Ez az enzim megtalálható az egészséges bélrendszerben is és mivel a glükorafanin nem hőérzékeny, a folyamat lejátszódik főtt brokkoli esetében is. Van egy harmadik lehetőség is a rákbetegek előtt, mivel ma már kapható hidrolizált formában szulforafán kapszulában, aminek hatása nem függ a bélrendszer állapotától. Magyarországon a Vitaking gyárt és forgalmaz ilyet.
    Akár a nyers csírát fogyasztja valaki minden nap, akár a főtt brokkolit, akár a szulforafán kapszulákat, a hangsúly a mindennapos fogyasztáson van. Tudom, hogy furcsán hangzik, de a "naponta 6x1 brokkoli négyóránként" lenne a kezelési javaslat egy rákbetegnek a teljes gyógyulásig.
    Ugyanis a vérkeringésbe történő felszívódást követően a szulforafán hamar feldúsul a szövetekben, ahol kifejti daganatellenes hatását. Egy humán vizsgálat alapján brokkolicsírából származó egyszeri dózis esetén a csúcs plazmakoncentráció egy órával a fogyasztást követően alakult ki és alig két óra elteltével a koncentráció megfeleződött. Mivel kétóránként nem lehet egy tál brokkolit megenni, a kivonatot tartalmazó kapszula adagolása viszont megoldható, megfontolandó 3-4 óránként egy kapszulával egyenletes koncentrációt fenntartani a rákos beteg vérében.
    [h=2]Mire jó még a szulforafán?[/h]A vizsgálatok elsősorban a daganatellenes hatást célozták meg, amit kétségtelenül igazoltak is, de több vizsgálati eredmény számolt be egyéb pozitív eredményekről is, amik mellékesen születtek a szulforafánnal kezelt csoportokban. Emlődaganatos nőstény egereknek napi 50 mg/kg dózisban két héten keresztül adott szulforafán elpusztította az emlődaganat-őssejteket és megállította a daganat növekedését. A szulforafán humán daganatokra kifejtett jótékony hatásait elsőként 200 egészséges felnőtt emberen (életkor: 25–65 év között) sikerült közvetlenül megfigyelni a kínai Jiangsu tartományban. Abban a régióban ugyanis igen magas a rák előfordulása az élelmiszerekben található túlságosan magas aflatoxin-szint, valamint a krónikus hepatitisz-B fertőzések miatt. Ennek a vak, placebo-kontrollált vizsgálatnak az elsődleges célja a szulforafán emberi daganatokra gyakorolt hatása volt.
    [h=3]Felsőlégúti gyulladások[/h]A dízelüzemű gépjárművek kipufogógázában található részecskék oxidatív stressz kiváltása révén képesek fokozni a tüdőbetegségek előfordulását. egy vizsgálatban igazolták, hogy a szulforafán képes gátolni a dízelüzemű gépjárművek kipufogógázából származó kivonat hatásainak kitett humán légúti hámsejtek citokintermelését. A vizsgálatban, az 57 önkéntesből álló csoport felének szulforafánt tartalmazó kapszulát, a másiknak lucerna kapszulát adtak ami jelentéktelen mennyiségben tartalmazott szulforafánt. A szulforafánnak látványosan jobb hatása volt a betegség minden paraméterére.
    [h=3]Antibakteriális hatás[/h]A Helicobacter pylori gyomordaganat kifejlődésében játszott szerepe jól ismert. Állatkísérletekben igazolták, hogy napi 1,33 mg szulforafán adagolása (ami emberekben 100 mg napi dózissal egyenértékű) erősen baktericid hatású, és teljesen kiirtja a H. pylorit. A kísérletet embereken is elvégezték: a kísérletben részt vevő 48, H. pylori-val fertőzött pácienst két csoportra osztották: az egyik csoport brokkolicsírát (n=25), a másik, placebo csoport (n=23) pedig lucerna-csírát fogyasztott. A brokkoli fogyasztása a tesztek során a H. pylori antigénjének szintjét, valamint a gyomor bakteriális fertőzöttségének és gyulladásának markereit – egyaránt csökkentette. A lucernát fogyasztó csoportban egyik hatás sem volt mérhető.
    [h=3]Rheumatoid arthritis[/h]Rheumatoid arthritis betegségben szenvedők esetében az ízületeket bélelő hártya daganatszerű megnagyobbodása figyelhető meg. Dr. Kong és munkatársai megvizsgálták, hogy a szulforafán milyen hatással van a betegségre egerek esetében. A mérés szerint akár 50%-al is képes volt egyes kísérő markerek értékét és a gyulladást is csökkenteni.
    A szövettani elemzés mérsékeltebb fokú gyulladást, és csontkárosodást mutatott a szulforafánnal kezelt állatokban a kontroll csoporthoz képest.
    [h=2]Biztonság[/h]A hagyományos rákkezelésekkel szemben a szulforafán teljesen biztonságosnak tűnik. A szulforafán emberi felhasználása biztonságosságának igazolása érdekében számos vizsgálatot végeztek el. Egy randomizált, placebo-kontrollált, kettős vak kísérlet alapján a 7 napig adagolt, 25 és 100 µmol glükorafanint tartalmazó brokkolicsíra-kivonatnak nem voltak jelentős mellékhatásai. Egy további randomizált, placebo-kontrollált vizsgálat, amelyet 200 egészséges felnőtt önkéntes részvételével végeztek el, akiknek két héten keresztül naponta brokkolicsíra-infúziót adtak (400 µmol, vagyis körülbelül 175 mg glükorafanin), szintén mellékhatások nélkül ért véget.
    A brokkoliból, brokkolicsírából, illetve brokkolimagból izolált szulforafánnal kapcsolatban, ellenjavallatok, illetve gyógyszerkölcsönhatások nem ismertek.http://www.naturhirek.hu/index.php/.../941-szulforafan-a-rak-termeszetes-ellenszere